Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Trump čelí kritike Bieleho domu za video, v ktorom sa hovorí o zjednotenej ríši

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

WASHINGTON - Biely dom v pondelok odsúdil video, v ktorom je zobrazený falošný novinový titulok o "zjednotenej ríši (unified reich)" po víťazstve Donalda Trumpa v tohtoročných prezidentských voľbách. Informuje podľa utorkovej správy agentúry AFP.

"Čo sa stane po tom, ako Donald Trump vyhrá. Čo čaká Ameriku?" pýta sa hlas v 30 sekundovom videu. Následne sú zobrazené fiktívne titulky novín, ktoré hovoria o prosperite v Spojených štátoch. Medzi titulkami ako "Ekonomika prekvitá!" sa zobrazí aj titulok, ktorý spomína "vytvorenie zjednotenej ríše", pričom obsahuje nemecké slovo reich.

Titulok odkazuje na zjednotenie Nemecka v roku 1871

Hoci vo videu nie sú priamo spomenutí nacisti, slovo "reich" sa bežne používa v spojitosti s nacistickým Nemeckom vedeným Adolfom Hitlerom. Vo videu je však v textoch spomenutá prvá svetová vojna, a preto je podľa AFP možné, že titulok odkazuje na zjednotenie Nemecka v roku 1871.

Volebná kampaň Trumpovho oponenta amerického prezidenta Joea Bidena obvinila Trumpa z používania antisemitských myšlienok. Biely dom zase uviedol, že akýkoľvek obsah, ktorý zobrazuje nacistické Nemecko, je "odporný". Predmetné video bolo z Trumpovho účtu na jeho sociálnej sieti Truth Social v utorok, teda deň po zverejnení, stiahnuté.

Nejde o oficiálne kampaňové video

Hovorkyňa Trumpovej prezidentskej kampane Karoline Leavittová uviedla, že nejde o oficiálne kampaňové video a slovo reich v ňom bolo použité neúmyselne. "Nie je to kampaňové video. Bolo vytvorené náhodným účtom a zdieľal ho zamestnanec, ktorý si slovo nevšimol," povedala. Video bolo zverejnené v čase, keď sa Trump snaží vytvoriť obraz, že Bidenovi sa nedarí potlačiť antisemitizmus v čase zvýšeného napätia spôsobeného vojnou v Pásme Gazy.

Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že očakáva, že k videu sa počas predvolebného podujatia v New Hampshire vyjadrí aj samotný Biden. Trump pritom v minulosti opakovane použil rétoriku, ktorá odráža nacistickú ideológiu. Svojich domácich oponentov napríklad označil za "háveď" a uviedol, že migranti "trávia krv" Spojených štátov, pripomína AFP. Na Trumpove antisemitské správanie pritom poukázala aj Bidenova kampaň. Video je podľa nej súčasťou vzorca, v rámci ktorého Trump chváli diktátorov a opakuje antisemitské vyjadrenia.

Viac o téme: KritikaUSADonald TrumpBiely dom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu