Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

U susedov sa šíri vysoko infekčné ochorenie: Hygienici zdvíhajú varovný prst, nakazených pribúda!

(Zdroj: Getty Images)

PÍSEK – Českí hygienici upozorňujú na zvýšený počet nakazených nebezpečnými osýpkami. Ako ohnisko nákazy uviedli okres Písek a prvý prípad mal byť evidovaný u osoby, ktorá si toto ochorenie priniesla z Nemecka.

„V Juhočeskom kraji evidujeme za dvadsať týždňov tohto roku už 13 potvrdených prípadov osýpok. Desať prípadov je nahlásených z okresu Písek, jeden z okresu České Budějovice, ďalšie dva z okresu Strakonice,“ uviedla Kvetoslava Kotrbová, riaditeľka juhočeských hygienikov pre novinky.cz.

Zasahuje sa do zloženia komisií, ktoré rozhodojú o dotáciách organizáciám venujúcich sa ľudským právam, tvrdí Kolíková (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Ochorenie sa šíri najmä medzi deťmi predškolského veku a školákmi, ale aj medzi dospelými. Epidemiologické vyšetrovanie ukázalo, že prvý prípad bol privezený z Nemecka. Ďalších jedenásť osôb bolo s touto osobou v rizikovom kontakte. „Ochoreli tie osoby, ktoré buď neboli očkované, alebo už v dospelosti stratili imunitu,“ upresnila Hana Bendíková z Krajskej hygienickej stanice Juhočeského kraja.

Osýpky sú infekčné ochorenie, ktoré sa prejavuje vysokými horúčkami, kašľom a zápalom spojiviek. K týmto prejavom sa pridruží aj výsyp, ktorý sa najskôr objaví za ušami a neskôr sa cez tvár rozšíri na celé telo. Inkubačná doba je veľmi dlhá, spravidla 6 až 19 dní. Infikovaní musia zostať v izolácii, piť veľa tekutín a dopĺňať vitamíny. Najdôležitejšou formou prevencie je ale očkovanie s cieľom dovŕšiť preočkovanosť vyššiu ako 95%, aby mohla byť zaistená kolektívna imunita. Najväčší výskyt osýpok v týchto dňoch zaznamenali v Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Francúzsku ako aj v Rumunsku.

Viac o téme: OsýpkyInfekčné ochorenieČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu