Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Tvrdý ZÁSAH Remišovej: Členom Kolíkovej frakcie chce pozastaviť výkon práv! Rokujú s inými stranami

Veronika Remišová Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po víkendových udalostiach sa šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová rozhodla pre rázny krok. Predsedníctvu strany navrhne pozastavenie výkonu práv členov skupinky funkcionárov strany okolo Márie Kolíkovej. Podľa slov šéfky strany spolu s konkurenčnými politickými stranami koordinujú postup proti vlastnej strane.

Cez víkend zo strany Za ľudí odišiel šéf komory záchranárov František Majerský. Aj on sa rovnako ako mnohí ďalší, vyjadril, že sa mu nepáči dianie v strane. Odmieta sa tomu prizerať a Za ľudí stojí podľa neho pred rozpadom. V strane sú momentálne dve skupiny - tá, ktorá podporuje Veroniku Remišovú a frakcia Márie Kolíkovej. 


Za ľudí má za sebou nepríjemný víkend, Majerského odchod a konštatovanie odborníka: Koniec je už neodvratný!


Rokujú s konkurenčnými stranami

Remišová sa preto rozhodla, že im zastaví výkon práv. "Skupinka okolo Márie Kolíkovej svojimi vyjadreniami už niekoľko mesiacov ukazuje, že nemá záujem o rozvoj strany Za ľudí a o spoločné presadzovanie jej hodnôt a programu," uviedla v stanovisku strana. 

VIDEO Remišová je rozhorčená potom, ako bol odvolaný Michal Luciak z postu štátneho tajomníka

Remišová je vytočená po tom, ako bol odvolaný Michal Luciak z postu štátneho tajomníka a vytlačí Leščákovú z parlamentu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Skupina poza chrbát predsedníctva strany rokuje s konkurenčnými politickými stranami o postupe, ako zo strany odísť a zároveň si udržať svoje funkcie, ktoré získali vďaka strane Za ľudí. Týmto konaním, v rozpore so stanovami strany Za ľudí, stranu poškodzujú, zrádzajú hodnoty strany a zrádzajú jej členov a voličov, vďaka ktorým majú svoje funkcie, či už v parlamente alebo vo vláde," skonštatovala strana. 

Remišová navrhne pozastavenie výkonu práv

Predsedníčka strany Veronika Remišová preto na najbližšom rokovaní v zmysle stanov strany Za ľudí navrhne predsedníctvu strany pozastavenie výkonu práv členov tejto skupinky funkcionárov strany. "Veľká väčšina z predsedníctva, ale aj veľká väčšina z viac ako 700 členov strany je jednotná a chce pokračovať v napĺňaní programu strany a sľubov, ktoré sme dali ľuďom pred voľbami," uviedla Remišová. 

VIDEO Predsedníctvo Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, povedala Remišová

Predsedníctvo Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, povedala Remišová (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák)

"Nie neustále riešiť útoky a nenaplnené ambície skupinky, ktorá vyvolala konflikt v strane z nepochopiteľných dôvodov, ktorým nerozumejú ani členovia strany, ani verejnosť. Strana Za ľudí vždy presadzovala a bude presadzovať svoje hodnoty a rozumné riešenia pre ľudí na Slovensku. A budeme to robiť napriek snahe niektorých funkcionárov strane poškodiť. Ideme ďalej," uviedla predsedníčka strany.

Premiér situáciu v strane nekomentuje, s ministerkami komunikuje

Premiér Eduard Heger nechce komentovať dianie v koaličnej strane Za ľudí. Komunikácia medzi ním, ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou a ministerkou pre informatizáciu Veronikou Remišovou prebieha. Uviedol to na pondelkovej tlačovej konferencii. Heger je o situácii v strane informovaný, chce však komunikovať až výsledky rokovaní. "V tomto momente nie je potrebné komentovať proces," poznamenal.

Zo strany odišiel ďalší člen

Svoj odchod zo strany cez víkend oznámil aj šéf komory záchranárov a zároveň člen predsedníctva strany Za ľudí František Majerský. Svojho mandátu sa vzdal prostredníctvom otvoreného listu. Tvrdí, že sa v Za ľudí dejú veci, voči ktorým predtým ostro vystupovali a voči ktorým chceli ako strana bojovať, čomu sa nemieni prizerať. "Odmietam sa pozerať, ako sa z funkčnej strany stáva strana nefunkčná, ako jej niektorí členovia pozerajú len na svoje záujmy a nie na záujmy ľudí," uviedol s tým, že strana nerozumnými rozhodnutiami stojí pred rozkladom a rozpadom.

Tvrdý ZÁSAH Remišovej: Členom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/František Majerský)

Strana stojí pred rozkladom

"Nie sme stranou, ktorá pomáha ľuďom, nie sme stranou, ktorá tu je pre ľudí, nie sme stranou, ktorá háji záujmy ľudí... nie sme nič z toho, prečo sme vznikli," zdôraznil v otvorenom liste. Podotkol, že sám je súčasťou omylu spoločnosti, omylu ľudí, ktorí verili, že Za ľudí prinesie zmenu. "Zmena sa však nekoná, ba dokonca sa dejú veci, voči ktorým sme ostro vystupovali a voči ktorým sme chceli ako strana bojovať. A tejto rošády ja odmietam byť viac súčasťou," ozrejmil Majerský dôvody odchodu.

Kolíkovej frakcia chce poškodiť strane

Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová považuje odchod Františka Majerského z predsedníctva i zo strany za snahu frakcie Márie Kolíkovej poškodiť strane predtým, ako z nej frakcia odíde. Remišová to uviedla v reakcii na rozhodnutie Majerského opustiť stranu. "Kvôli osobným ambíciám táto skupina spôsobila útokmi voči vlastnej strane v priebehu niekoľkých mesiacov veľké škody, keď ich jedinou politickou témou bola snaha o ovládnutie strany v rozpore so stanovami," podotkli z tlačového oddelenia Za ľudí.

VIDEO Odvolávanie Kumanovej je nešťastné, ide o osobné rozhodnutie Remišovej, uviedla Kolíková

Odvolávanie Kumanovej je nešťastné, ide o osobné rozhodnutie Remišovej, uviedla Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zároveň zdôraznili, že Majerského odchod nemá žiadny vplyv na prácu predsedníctva. "Veľká väčšina predsedníctva aj členov strany je jednotná a bude pokračovať v presadzovaní dobrých riešení a hodnôt strany Za ľudí," zdôraznili. Remišová nesúhlasí s argumentom Majerského, že sa v Za ľudí dejú veci, voči ktorým predtým ostro vystupovali a voči ktorým chceli ako strana bojovať.

Kolíková tvrdí, že Majerský úplne slobodne vyjadril svoj postoj

František Majerský úplne slobodne vyjadril svoj postoj. Nejde tu o žiadny koordinovaný postup. Pre to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Reagovala tým na vyjadrenie šéfky Za ľudí Veroniky Remišovej, ktorá vidí za odchodom Majerského zo Za ľudí snahu Kolíkovej frakcie poškodiť strane.

"Je na škodu strany, ak sa pri odchode jej členov hľadajú dôvody v nich, a nie v strane samotnej, osobitne v jej vedení," zdôraznila Kolíková. Poznamenala, že odchod Majerského a jeho rozhodnutie určite nebolo jednoduché a zo dňa na deň. "Spojil so stranou svoje meno a obrovské úsilie strane pomôcť. Nikdy jej nechcel poškodiť. Posledné udalosti vníma zrejme ako viacerí z nás," dodala.

Odvolanie Kumanovej

Posledným škandálom, ktorý rozdúchal vášne vnútri strany, bolo odvolanie štátnej tajomníčky ministerstva kultúry Zuzany Kumanovej. Šéfku kultúry Natáliu Milanovú o to požiadala sama Remišová. Svoj krok komentovala tým, že rozhodnutie o výmene na pozícii štátnej tajomníčky rezortu kultúry patrí v zmysle koaličnej dohody do kompetencie strany Za ľudí. Na post štátneho tajomníka rezortu nastúpi bývalá poslankyňa parlamentu a podpredsedníčka Za ľudí Leščáková. 

Predsedníčka Za ľudí nepovedala Kumanovej dôvod jej odvolania z postu štátnej tajomníčky. Kumanová sa ani nestretla s výhradami k svojej práci či k svojim odborným názorom. Vyhlásila to Kumanová v reakcii na svoje stredajšie odvolanie. Vo vnútrostraníckych diskusiách zastávala podľa svojich slov neutrálny postoj, no niektoré diskusie boli podľa nej za čiarou. Podľa Kolíkovej ide o pokračujúce poitické čistky v strane. 

Viac o téme: Veronika RemišováMária KolíkováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu