Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Za ľudí má za sebou nepríjemný víkend, Majerského odchod a konštatovanie odborníka: Koniec je už neodvratný!

Čo vraví politológ na odchod ďalšieho človeka zo Za ľudí? Zobraziť galériu (5)
Čo vraví politológ na odchod ďalšieho človeka zo Za ľudí? (Zdroj: FB/František Majerský, archív R.Š.)

BRATISLAVA - Situácia v strane Za ľudí nie je príjemná už niekoľko mesiacov a nič na tom nezmenil ani uplynulý víkend. Ba čo viac, situácia sa ešte zhoršila. Odchod z predsedníctva najmenšieho koaličného subjektu ohlásil ďalší človek. Rezignáciu Františka Majerského vidia v strane rôzne, či už sa pozrieme na Remišovej, alebo na Kolíkovej krídlo. Nás však zaujímalo, čo si o tomto všetkom myslí odborník.

Prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov Majerský v nedeľu otvoreným listom oznámil, že sa vzdáva členstva v strane Za ľudí, čím sa mu končí aj mandát v jej predsedníctve. Uviedol, že sa odmieta pozerať, ako sa z funkčnej strany stáva strana nefunkčná.


Ďalšia rana pre Za ľudí: Šéf komory záchranárov odchádza! Strana sa rozpadne, odmietam sa na to pozerať


Remišová za tým vidí snahu Kolíkovcov

Remišová považuje odchod Majerského z predsedníctva i zo strany za snahu frakcie Márie Kolíkovej poškodiť strane predtým, ako z nej frakcia odíde. Remišová to uviedla v reakcii na rozhodnutie Majerského opustiť stranu.

Tlačová konferencia strany Za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Kvôli osobným ambíciám táto skupina spôsobila útokmi voči vlastnej strane v priebehu niekoľkých mesiacov veľké škody, keď ich jedinou politickou témou bola snaha o ovládnutie strany v rozpore so stanovami," podotkli z tlačového oddelenia Za ľudí. Zároveň zdôraznili, že Majerského odchod nemá žiadny vplyv na prácu predsedníctva. "Veľká väčšina predsedníctva aj členov strany je jednotná a bude pokračovať v presadzovaní dobrých riešení a hodnôt strany Za ľudí," zdôraznili.

Dôvody by sa mali hľadať vo vedení, myslí si Kolíková

"Je na škodu strany, ak sa pri odchode jej členov hľadajú dôvody v nich, a nie v strane samotnej, osobitne v jej vedení," zdôraznila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Poznamenala, že odchod Majerského a jeho rozhodnutie určite nebolo jednoduché a zo dňa na deň. "Spojil so stranou svoje meno a obrovské úsilie strane pomôcť. Nikdy jej nechcel poškodiť. Posledné udalosti vníma zrejme ako viacerí z nás," dodala.

Rokovanie vlády
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rozpad je neodvratný, potvrdil politológ

Na tému odchodu Františka Majerského z predsedníctva a celkovo zo strany Za ľudí sme sa pýtali aj známeho politológa Radoslava Štefančíka. Podľa jeho odpovedí na otázky už nevidí inú možnosť, ako tú,, že strana sa definitívne rozpadne. Na druhej strane, rozpadov tohto typu sme na Slovensku podľa jeho slov videli už mnoho.

- Ako vidíte aktuálnu situáciu v strane Za ľudí po tom, čo už odišiel aj člen predsedníctva František Majerský?

Strana sa rozpadá od momentu, ako ju opustil otec zakladateľ Andrej Kiska. To, čoho sme dnes svedkami, je len akcelerácia rozpadu politickej strany podľa scenára, ktorý sme na Slovensku zažili už nespočetne krát. Nie je to žiadna nová situácia, ani prvá ani posledná.

Za ľudí má za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív R.Š.)

- Máme očakávať odchod ďalší ľudí? Možno aj prívržencov predsedníčky Veroniky Remišovej?

Predpokladám, že proces odchodu ďalších ľudí bude pokračovať. Prívrženci Remišovej zrejme budú stáť za svojou predsedníčkou, ale aj to sa môže postupne zmeniť, ak zmenia svoj prístup k nej. To, akým spôsobom manažuje túto stranu, nemá totiž nič spoločné s predstavou, ktorú sa nám ešte ako opozičná politička, snažila o sebe prezentovať.  

- Aké tromfy má ešte Remišová v rukách, aby stranu odklonila od, zdá sa, neodvratnej cesty rozpadu tohto subjektu?

Tromfy z perspektívy budúcnosti strany nemá žiadne. Strana sa rozpadá, to je neodvrátiteľný fakt. Médiá o strane spravidla píšu, keď zo strany niekto odíde, prípadne si pani Remišová uplatní svoj mocenský vplyv. Táto situácia musí byť nepríjemná aj pre presvedčených členov strany. Z pozície predsedu však bude mať Veronika Remišová lepšiu vyjednávaciu pozíciu pred ďalšími voľbami. Tie 2-3 percentá, ktoré na seba strana viaže, môžu byť výhodou pri vyjednávaní o volebnej koalícii, resp. o umiestnení niekoľkých kandidátov na kandidátnu listinu inej strany.

- Čo bude nasledovať, ak sa parlamentný klub rozpadne? Očakávate, že sa väčšina kiskovcov rozíde do ostatných parlamentných strán?

Určite áno. Viacero známejších tvári zo Za ľudí nie sú v politike žiadni nováčikovia. Predpokladám preto, že svoje politické ambície budú chcieť realizovať aj v nasledujúcom volebnom období.

Archívne video

Predsedníctvo Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, povedala Remišová (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák)

Najskôr odídu kritici Remišovej, potom aj jej prívrženci, predpokladá ďalší politológ

Vyjadrením prispel aj ďalší politológ Michal Cirner. Ten očakáva ďalšie odchody, hlavne kritikov Veroniky Remišovej. "Strana je už dlhší čas v rozklade, odchody budú pokračovať. Odchádzať budú najmä tí, ktorí sú kritikmi Veroniky Remišovej a tí, ktorí nemajú perspektívu získať akékoľvek miesto vo verejnej správe, ktoré by im strana mohla zabezpečiť. V strane zostanú iba prívrženci Veroniky Remišovej, ktorá ich odmení za lojálnosť verejnou funkciou a takisto v strane zostanú tí, ktorí už boli politicky nominovaní stranou Za ľudí na verejné funkcie - najmä členovia z regiónov," myslí si Cirner.

"Keď sa budú blížiť parlamentné voľby a nebude záruka pokračovania ich politického života, respektíve si budú vedomí, že z pozícií vo verejnej správe po voľbách odídu, budú stranu opúšťať aj ľudia okolo Veroniky Remišovej," myslí si o budúcnosti strany odborník.

 

Možné spájanie s OĽaNO či KDH

Cirner si ďalej myslí, že Remišová hrá na vypudenie kritikov zo strany a s tým, čo zo strany ostane naloží tak, že sa bude snažiť pridať do nejakej predvolebnej koalície alebo splynúť s inou politickou formáciou. Do úvahy vraj prichádza OĽaNO alebo KDH, možností je viacero.

Za ľudí má za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Kto chce mať politickú budúcnosť má iba dve možnosti - založiť nový politický subjekt alebo sa pridať k inému politickému subjektu a tak budú konať aj odídenci zo strany Za ľudí," uzavrel Cirner.

Viac o téme: OdchodPolitológRadoslav ŠtefančíkZa ľudíFrantišek Majerský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu