Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Odborníci majú obavy: Tento región je v ohrození! Katastrofálne následky KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

KÁHIRA - Súčasný prudký nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom v niekoľkých blízkovýchodných krajinách môže mať katastrofálne následky. Uviedla to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Poukázala pritom na nízku zaočkovanosť a šírenie nákazlivejších mutácií, ktoré môžu situáciu ešte zhoršiť.

KORONAVÍRUS Nové ohnisko nákazy: Variant delta prudko zasiahol obľúbený dovolenkový raj!

V regióne východného Stredomoria osem týždňov klesali počty novo potvrdených prípadov nákazy a s tým spojených úmrtí. Líbya, Irán, Irak a Tunisko ale teraz podľa WHO evidujú výrazný nárast počtu nakazených a očakáva sa, že epidemiologická situácia sa bude zhoršovať aj v Libanone a Maroku.

Očkovanie v Tunisku
Zobraziť galériu (4)
Očkovanie v Tunisku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Saber Zidi)

Budúci týždeň budú moslimovia oslavovať sviatok obete (íd al-adhá), ktorý tradične sprevádzajú veľké náboženské a spoločenské stretnutia. To by za súčasnej epidemickej situácie mohlo šírenie nákazy v blízkovýchodných krajinách ešte zrýchliť.

"WHO má obavy, že počty nových prípadov covidu-19 môžu v nadchádzajúcich týždňoch ďalej prudko narastať, čo by malo katastrofálne dôsledky," uviedla regionálna pobočka WHO. Súčasnú vlnu šírenia nákazy v rade blízkovýchodných krajín pripísala nedostatočnému rešpektovaniu protiepidemických opatrení, vrátane "narastajúcej ľahostajnosti v niektorých komunitách", nízkej zaočkovanosti a šíreniu nových mutácií.

Záber z nemocnice v tuniskom meste Kairouan
Zobraziť galériu (4)
Záber z nemocnice v tuniskom meste Kairouan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Aimen Othmani)

Tunisko v oblasti Blízkeho východu a Afriky označila WHO za krajinu s najvyššou úmrtnosťou na koronavírus v prepočte na obyvateľa. Poznamenala tiež, že denné prírastky infikovaných v Iráne sa za štyri týždne do začiatku júla takmer zdvojnásobili.

Počet prípadov nákazy koronavírusom v regióne východného Stredomoria, do ktorého WHO radí okrem krajín Blízkeho východu aj Pakistan, Afganistan, Somálsko a Džibutsko, prekonal 11,4 milióna. Viac ako 223-tisíc ľudí tam v súvislosti s chorobou covid-19 zomrelo.

Viac o téme: WHOKoronavírusBlízky východCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu