Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Prezident tvrdí, že Ukrajina je už vo vojne: Po zrážkach na východe hlásia obete obe strany!

Tvrdé boje o Slovjansk Zobraziť galériu (7)
Tvrdé boje o Slovjansk (Zdroj: SITA)

KYJEV - Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov tvrdí, že Rusko je vojne s jeho krajinou. V rozhovore pre ukrajinskú televíznu stanicu Kanál 5 vyhlásil, že najväčším problémom na východe Ukrajiny je podpora Ruska zo strany miestneho obyvateľstva i úradov. Podľa informácii, ktoré priniesli ukrajinské média by mala ruská armáda dnes o 19:00 prekročiť hranice a vstúpiť na územie Ukrajiny. Údajne sa to budú snažiť prezentovať pred svetom ako mierovú misiu.

Dnešné boje si vyžiadali veľa obetí

aktualizované 21:40

Ukrajinské bezpečnostné sily majú pod kontrolou väčšinu mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti až na jeho centrum, oznámila dnes Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), ktorú citovala agentúra RIA Novosti.

"Kramatorsk kontroluje protiteroristické centrum s výnimkou centra mesta," povedala hovorkyňa SBU novinárom. Dodala, že tamojšia domobrana má podľa nej naďalej vo svojej moci miestne budovy ministerstva vnútra, SBU a ďalšie objekty v Slovjansku a Kramatorsku.
      Zástupca domobrany v Kramatorsku pre RIA Novosti vyhlásil, že v meste momentálne nie sú žiadni príslušníci ukrajinských bezpečnostných zložiek.
      V Slovjansku podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova bojovali dnes vládne jednotky proti približne 800 proruským ozbrojencom, ktorí používali aj zbrane veľkého kalibru a mínomety, informovala agentúra AP. Proruskí vzbúrenci zostrelili tiež ďalší vrtuľník vládnych síl, štvrtý od piatka. Zrútil sa do rieky, posádku však zachránili, aj keď bližšie detaily o jej stave neboli k dispozícii.
      Obe strany hlásili aj obete na životoch. Ministerstvo vnútra potvrdilo smrť piatich príslušníkov polovojenskej polície a 30 ďalších zranených. Členovia proruskej domobrany sa pri informovaní o obetiach rozchádzali. Podľa agentúry Reuters hovorili o štyroch mŕtvych, zatiaľ čo podľa agentúry AP uviedli, že zahynulo najmenej osem ľudí, vzbúrencov i miestnych obyvateľov - traja v nemocnici v Slovjansku a piati pri bojoch v dedine Semenivka.

 

Rusko apelovalo na Kyjev a upozornilo na hrozbu humanitárnej katastrofy

Pred hroziacou humanitárnou katastrofou na Ukrajine varovalo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí v komentári k vývoju v krajine, ktorý sa objavil na jeho webovom portáli.

Ruský rezort diplomacie pripomenul, že krviprelievanie pokračuje, aj keď sa ešte neskončil štátny smútok za obete z Odesy, a zdôraznil, že v niektorých oblastiach začínajú pociťovať nedostatok liečiv a problémy so zásobovaním potravinami.

Moskva vyzvala súčasne kyjevské vedenie, aby prestalo s ťažením voči vlastnému obyvateľstvu, stiahlo armádne jednotky z východu krajiny a vrátilo sa k rokovaniam s cieľom začať dialóg o cestách riešenia politickej krízy.

Separatisti a ruskí agenti rozdávajú otrávené potraviny

Separatisti a ruskí agenti využívajú na východe Ukrajiny podľa tamojšej bezpečnostnej služby SBU novú metódu v podobe distribúcie otrávených jedál a nápojov príslušníkom ukrajinských ozbrojených síl a miestnym občanom.

Informáciu priniesla rozhlasová stanica Sloboda s odvolaním sa na tlačovú tajomníčku Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Marinu Ostapenkovú a prevzala ju tlačová agentúra UNIAN.

Podľa rovnakých zdrojov navyše príslušníci tzv. samoobrany čoraz častejšie využívajú pri svojich akciách ženy ako živé štíty. Množia sa aj prepady finančných ústavov a vozidiel prepravujúcich finančné prostriedky s cieľom získať peniaze na podporu trestnej činnosti.

 

Moskvu Turčynov obvinil, že na juhu a východe Ukrajiny sa snaží o "absolútnu destabilizáciu situácie". Turčynov je presvedčený, že hlavným cieľom Ruska je momentálne Odesa, kde v piatok pri bojoch medzi stúpencami a odporcami Ruska a následnom požiari budovy odborovej organizácie prišlo o život vyše 40 ľudí. Násilnosti podľa neho organizujú "provokatéri a separatisti", z ktorých mnohí majú "ruské pasy alebo pochádzajú z moldavskej odštiepeneckej republiky Podnestersko".

Prezident tvrdí, že Ukrajina
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: pravda.ua)

Rusi majú zaútočiť už dnes

Turčynov konštatoval, že nielen miestne obyvateľstvo, ale aj mnoho policajtov sympatizuje so separatistickými skupinami, čo komplikuje situáciu najmä v Luhanskej a Doneckej oblasti. Táto podpora je podľa neho aj dôvodom pomalého postupu vládnej vojenskej operácie v týchto regiónoch. "Ruské špeciálne jednotky sa snažili destabilizovať regióny na juhu, východe a dokonca v centrálnej Ukrajine. Skutočné výsledky však dosiahli len v Doneckej a Luhanskej oblasti," vyhlásil dočasný prezident.

Člen výboru parlamentu pre bezpečnosť Jurij Syrotjuk  dnes na twitteri zverejnil šokujúcu správu o chystanej invázii ruských síl. Podľa zistení tajnej služby by mali prejsť hranice pri meste Natratsyt. Údajne majú byť oblečení v uniformách OSN, ako mierové jednotky.

Prezident tvrdí, že Ukrajina
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ťažké boje o Slovjansk

Medzitým dnes pokračujú ťažké boje o Slovjansk. Takmer 800 separatistov drží zatiaľ pozície.  Vládne sily podnikli dnes nový pokus o prevzatie kontroly nad mestom na východe Ukrajiny. Velitelia ATO v Slovjansku uviedli, že jednotky ukrajinskej armády a ministerstva vnútra zovreli toto mesto, ktoré má vyše 100.000 obyvateľov, do obkľúčenia.  

V meste dnes krátko po poludní zazneli sirény civilnej obrany i hlahol chrámových zvonov, čo podľa novinárov pôsobiacich v meste svedčí o začatí aktívnej fázy vládnej protiteroristickej operácie (ATO). Školy a materské školy v Slovjansku dnes zostali zavreté.

Vládnym silám sa pred poludním podarilo dobyť televízny vysielač na predmestí Slovjanska, o ktorý sa bojovalo od dnešného rána. Vysielač sa nachádza v dedine Andrijivka na predmestí Slovjanska, odkiaľ príslušníci protivládnej domobrany ustúpili bližšie k mestu. Do mesta už podľa agentúry Interfax vstúpili aj vládne sily.  V bojoch na predmestí Slovjanska bolo doteraz podľa agentúry Reuters ťažko zranených najmenej päť proruských aktivistov.

Prezident tvrdí, že Ukrajina
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Hovorkyňa ukrajinskej tajnej služby SBU Marina Ostapenková dnes na brífingu v Kyjeve uviedla, že na východe krajiny bola obnovená aktívna fáza ATO, pričom jej cieľom je vytvoriť bezpečnostný pás okolo oblastí, kde dochádza k násilnostiam.

Prezident tvrdí, že Ukrajina
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: pravda.ua)

Podľa neoficiálnych informácii zahynuli dnes 4 vojaci ukrajinskej armády. Ďalších 30 je zranených. Separatistom sa podarilo zostreliť dnes ďalšiu helikoptéru.

Aktualizované 16:48:

Okolie východoukrajinského Slovjansku, ktorý je od apríla ohniskom separatistickej vzbury, bolo v pondelok dejiskom ďalších súbojov medzi provládnymi a protivládnymi silami, pričom zahynuli štyria príslušníci polovojenskej polície. Informoval o tom ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov, podľa ktorého prudké prestrelky nasledovali po tom, ako vzbúrenci v ranných hodinách napadli vojakov rozmiestnených na okraji mesta. V centre 118-tisícového Slovjansku sa počas dňa ozývala varovná siréna dopĺňaná zvonom kostola na hlavnom námestí. Spravodajca tlačovej agentúry Reuters hlásil únik separatistických bojovníkov s najmenej dvoma obrnenými transportérmi z oblasti, odkiaľ sa od rána ozývala takmer nepretržite paľba. Straty zaznamenali aj na strane separatistov, konkrétne čísla však zatiaľ nie sú známe.
"Čata podieľajúca sa na protiteroristickej operácii bola ráno terčom prepadu teroristickými skupinami. Používajú ťažké zbrane," uviedol Avakov vo svojom vyhlásení z okolia Slovjanska. Použil pritom bežnú terminológiu vedenia v Kyjeve, ktoré označuje proruských separatistov ovládajúcich mestá na východe krajiny za "teroristov". Druhá strana zasa podľa vlastných slov bráni oblasti obývané rusky hovoriacim obyvateľstvom pred ukrajinskými "fašistami".

 

Kyjev zabarikádovali

Okolo ukrajinskej metropoly Kyjev vybudovali kontrolné stanovištia. Ako vysvetlil dočasný prezident Oleksandr Turčynov, ide o dočasné opatrenie, ktorého cieľom je zabrániť prípadným provokáciám, ku ktorým by mohlo dôjsť v čase osláv Dňa víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne.   Turčynov súčasne uviedol, že na provokácie v tento deň musia byť pripravené všetky regióny.

Uzatvorili hranice z Krymom

"Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu v autonómnej republiky Krym a agresiu Ruskej federácie, vláda sa rozhodla dočasne uzavrieť hraničné prechody a kontrolné body" - uvádza sa vo vládnom vyhlásení. Podľa viacerých informácii prave z Krymu prúdilo na Ukrajinu najviac separatistov.

Rusi chcú obsadiť Odessu

Proruskí aktivisti v juhoukrajinskom prístave Odesa v pondelok ohlásili zámer obsadiť miestne verejné budovy po tom, ako sa stretli na pohrebe politika, ktorý spolu s desiatkami ďalších ľudí prišiel o život v dôsledku piatkových nepokojov. Člen oblastného parlamentu Vjačeslav Markin známy ako hlasný odporca vlády v Kyjeve podľahol v nedeľu popáleninám utŕženým pri požiari, ktorý vypukol v budove so zabarikádovanými prívržencami proruského hnutia.

Prezident tvrdí, že Ukrajina
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Na pohrebe sa zúčastnilo približne 300 sympatizantov označujúcich Markina za "hrdinu", pričom mnohí z nich dávali svoju príslušnosť najavo čierno-oranžovou Stuhou svätého Juraja používanou Rusmi ako symbol vojenskej cti. Aktivisti vyhlásili, že v popoludňajších hodinách plánujú vtrhnúť do sídla oblastnej samosprávy v Odese a nasledovať tak príklad obyvateľov iných miest na ukrajinskom východe a juhu, kde sa úradov a policajných staníc v uplynulých týždňoch zmocnili separatisti.

Piatkové násilie medzi stúpencami a odporcami odtrhnutia Odesy od Ukrajiny si vyžiadalo vyše 40 mŕtvych a je tak najkrvavejšou udalosťou od vypuknutia vzbury proti Kyjevu po februárovom odvolaní a úteku proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v pondelok oznámil, že do národnostne zmiešaného mesta vysiela nové špeciálne sily, ktorých základ tvoria "civilní aktivisti snažiaci sa pomôcť v týchto ťažkých dňoch". Dočasný premiér Arsenij Jaceňuk predtým pripísal zodpovednosť za tragický požiar polícii, ktorej celé miestne vedenie následne odvolali.

Video streaming by Ustream

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu