Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruská armáda údajne prekročila hranice s Ukrajinou: Jej lietadlá zachytili aj pri Kalifornii!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Vysokopostavený veliteľ NATO Philip Breedlove vyhlásil, že podľa jeho názoru regulérni ruskí vojaci nevstúpia na územie východnej Ukrajiny, a predpovedal, že Moskva môže dosiahnuť svoje ciele inými prostriedkami. Podľa neoficiálny správ však dnes ráno ruské jednotky hranice v Luhansku v meste Antratsyt už prekročili. Spojené štáty informovali aj o zvýšenej aktivite Rusov pri brehoch Kalifornie.

Tymošenkovej život je ohrozený

 

Ukrajinská tajná služba SBU má informácie, že život kandidátky prezidentských volieb Julije Tymošenkovej je ohrozený. Oficiálne na to upozornila aj úrad na ochranu ústavných činiteľov, ktorý líderke politického združenia Vlasť zabezpečuje ochranu. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na Tymošenkovej hovorkyňu Marinu Sorokovú. Tá uviedla, že napriek ohrozeniu Tymošenková nezrušila pracovnú cestu do Mykolaivskej oblasti.

Ukrinform spresnila, že úrad na ochranu ústavných činiteľov zabezpečuje ochranu siedmim prezidentským kandidátom: okrem Tymošenkovej má štátnu ochranku aj Oleh Ťahnybok, Serhij Tihipko, Petro Porošenko, Oleh Ľaško, Mychaljo Dobkin a Oľha Bohomolecovová.

 

Rusi dnes ráno prekročili hranice

Ukrajinské médiá dnes ráno informovali o uzatvorení vzdušného priestoru nad Doneckom a Luhanskom. Obe letiská zrušili všetky lety a sú odzrezané od zvyšku krajiny. Dôvodom mali byť informácie o tom, že ruské jednotky prekročili skoro ráno hranice v meste Antracyt potom, čo ukrajinská armáda stratila kontrolu pohraničnej oblasti. Podľa zverejného videa, jednotky s ruskými vlajkami oslavovalo v uliciach niekoľko miestnych obyvateľov. Rusi celé mesto obsadili. Ukrajinská armáda sa podľa neoficiálnych správ presúva do tejto oblasti z Donecka. Ukrajinský parlament rokuje od skorého rána za zatvorenými dverami. Témou sú vojenské akcie na východe krajiny. Špekuluje sa, že by na nej dnes mal podať demisiu dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

 

 

Ruské lietadla  pri Kalifornii

Agentúra Reuters dnes priniesla šokujúcu správu o vojenskej aktivite ruských lietadiel pri pobreží Spojených štátov. Potvrdil to šéf amerických vzdušných síl v Pacifiku. Okrem Kalifornie zaznamenali Američia zvýšenú aktivitu Rusov aj pri ostrove Guam v Tichom oceáne.

Generál tvrdí, že Rusi hranicu neprekročia

Generál Breedlove takisto uviedol, že aj keď si je istý, že ruské špeciálne sily sú na Ukrajine, je príliš skoro povedať, či vypálili rakety na ukrajinské vrtuľníky. Minulý týždeň boli totiž zostrelené najmenej tri helikoptéry, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Rusko zhromaždilo tisíce vojakov na svojej hranici s východnou Ukrajinou, čo vyvolalo obavy, že Moskva pošle pozemné sily na ochranu práv rusky hovoriacich obyvateľov.

Vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe Breedlove povedal, že ešte pred týždňom si myslel, že ruská armáda s najväčšou pravdepodobnosťou vyšle vojakov na juh Ukrajiny a zabezpečí si "pozemný most" na polostrov Krym - ktorý v marci hlasoval za pripojenie k Rusku - až potom sa budú ruskí vojaci posúvať smerom k čiernomorskému prístavu Odesa.

"Dnes vám môžem povedať, že si už nemyslím, že toto je najpravdepodobnejší scenár... Podľa mňa prezident Putin môže teraz dosiahnuť svoje ciele na východe Ukrajine a nikdy pritom so svojimi ozbrojenými silami neprekročí hranice," vyhlásil Breedlove na konferencii o obrane v kanadskom hlavnom meste Ottawa.

Generál dodal, že ruské špeciálne sily na východe Ukrajiny podnecujú nepokoje. Povedal tiež, že Moskva je schopná udržiavať krajinu v nerovnováhe.

"Teraz sa bude situácia pravdepodobne vyvíjať tak, že Putin bude pokračovať v tom, čo robí, bude diskreditovať ukrajinskú vládu, vytvárať nepokoj, organizovať separatistické hnutie" - aby zabezpečil, že Moskva si udrží moc vo východnej Ukrajine, vysvetlil Breedlove.

Čiernomorskú ruskú flotilu posilnia ponorky a vojnové lode novej generácie

Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes uviedol, že Čiernomorskú flotilu počas tohto roku posilnia ďalšie ponorky a vojnové lode. Podľa agentúry Interfax spresnil, že ide o vojnové lode najnovšej generácie. 

Šojgu uviedol, že Čiernomorská flotila vždy dostávala nevyhnutné sily, ale v súvislosti s pripojením Krymského polostrova a Sevastopola k subjektom Ruskej federácie vyvstala nevyhnutnosť pozmeniť program jej rozvoja. 

V miestach dislokácie Čiernomorskej flotily budú počas tohto roka vytvorené nové jednotky protivzdušnej obrany a námornej pechoty. Flotila dostane aj nové ponorky a najmodernejšie vojnové lode. "Toto všetko od nás vyžaduje primeranú pozornosť," dodal Šojgu. 

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.

Od prelomu februára a marca sa údajní príslušníci krymskej domobrany a uniformovaní neoznačení ozbrojenci zmocnili postupne všetkých vojenských objektov patriacich na Kryme ukrajinskej armáde. Časť ukrajinských vojakov a dôstojníkov neskôr vstúpila do služieb ruskej armády, ostatných ukrajinských vojakov kyjevská vláda 24. marca stiahla na pevninu.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

Ako uviedla agentúra RIA Novosti, znepokojenie Ruska vyvoláva od konca februára najmä aktivita amerických vojnových lodí v Čiernom mori. Vo februári sa v Čiernom mori plavila fregata Taylor, ktorú tam vyslali spoločne s veliteľskou loďou Mount Whitney. Fregata však pri tureckom pobreží narazila na plytčinu a kvôli tomu prekročila dĺžku legálneho pobytu v oblasti.

Od 11. apríla sa v Čiernom mori plaví americký torpédoborec Donald Cook a loď francúzskej vojenskej rozviedky Dupuy de Lôme. NATO predtým rozhodlo, že v súvislosti s udalosťami na Ukrajine posilní personál v záujme posilnenia bojaschopnosti a vykonania vojenských cvičení. Aliancia posilnila aj hliadkovanie vo vzdušnom priestore členských štátov na východe Európy a vyslala svoje lode do Baltského a na východ Stredozemného mora.

Pri Slovjansku zahynulo vyše 30 proruských separatistov

Vyše 30 proruských separatistov zahynulo v bojoch s vládnou armádou pri východoukrajinskom meste Slovjansk. V utorok o tom informoval ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Povstalci tvrdia, že v ich radoch majú štyri obete.

"Odhadujeme, že teroristi stratili viac než 30 ľudí," povedal Avakov. Dodal, že o život prišli aj štyria vojaci a 20 utrpelo zranenia. Prudké boje vypukli pri Slovjansku v pondelok potom, čo ozbrojení povstalci zaútočili na stanovište vojakov. V meste a jeho okolí prebieha "protiteroristická operácia" už od piatku, pričom jej cieľom je ukončiť blokádu vládnych budov a ďalšie aktivity separatistov. Ukrajinské jednotky vytvorili okolo Slovjanska "bezpečnostný kordón" a začali postupovať smerom do centra.

Vedenie tzv. Doneckej ľudovej republiky zintenzívnilo prípravy na referendum

Aktivisti samozvanej Doneckej ľudovej republiky zintenzívnili prípravy na referendum o sebaurčení oblasti, ktoré sa uskutoční túto nedeľu. S odvolaním sa na provládnu Doneckú oblastnú samosprávu o tom informovala agentúra Ukrinform.

Podľa Ukrinformu sa predstavitelia Doneckej ľudovej republiky stretávajú s primátormi a starostami obcí Doneckej oblasti a vyvíjajú na nich tlak, aby zabezpečili prípravy i samotné vykonanie plebiscitu. Provládna oblastná samospráva vo svojom vyhlásení ocenila, že napriek tomuto nátlaku sa radniciam darí udržať v mestách relatívny pokoj.

Agentúra UNIAN informovala, že v Doneckej oblasti dalo samozvané vedenie vytlačiť 3,2 milióna tlačív na nedeľňajší plebiscit. V domácich tlačiarňach vytlačili aj pozvánky na referendum, ktoré roznášajú po domoch a vylepujú po meste.  

Referendum sa uskutoční v nedeľu aj v Luhanskej oblasti, kde podobne ako v Doneckej oblasti existuje samozvaná oblastná rada na čele s ľudovým gubernátorom Valerijom Bolotovom. 

Samozvaná oblastná rada prijala v pondelok dokument, ktorým primátorom a starostom nariaďuje zabezpečiť vykonanie referenda o štatúte Luhanskej oblasti.

Za referendum o nezávislosti Luhanskej oblasti brojí aj Oleh Carjov, ktorý sa nedávno vzdal kandidatúry v predčasných prezidentských voľbách. 

Svoje referendum - prieskum verejnej mienky - minulú nedeľu v oboch oblastiach zorganizovalo občianske združenie Zväz vlasteneckých síl Donbasu. Ako vyplýva z výsledkov, ktoré boli zverejnené v pondelok, zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny podporili takmer tri štvrtiny obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti.

Celonárodné referendum o jednote a územnej celistvosti Ukrajiny by sa na Ukrajine malo konať paralelne s predčasnými prezidentskými voľbami 25. mája. Ako v pondelok informovali ukrajinské médiá, premiér Arsenij Jaceňuk príslušný zákon už  parlamentu predložil na schválenie.

Mestá na východe Ukrajiny - Doneck, Luhansk a Charkov - sa začiatkom marca stali dejiskom protivládnych protestov prívržencov federalizácie Ukrajiny. Protesty sa tam podarilo potlačiť, ale rozšírili sa aj do menších miest, napríklad Kramatorska a Slovjanska, kde došlo k obsadeniu vládnych budov proruskými aktivistami. 

Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad juhovýchodom spustila protiteroristickú operáciu (ATO), do ktorej nasadila armádu, vojská ministerstva vnútra a Národnú gardu.

Letisko v Donecku dnes na príkaz vlády prerušilo prevádzku

Letisko v Donecku na východe Ukrajiny je dnes mimo prevádzky. Podľa vyhlásenia, ktoré sa objavilo na jeho webovej stránke, sa tak stalo na základe nariadenia vlády. Prerušeniu prevádzky na letisku v Donecku predchádzal v pondelok začiatok aktívnej fázy protiteroristickej operácie (ATO) na juhovýchode Ukrajiny. 

Ukrajinská vláda k svojmu nariadeniu nevydala žiadne stanovisko. Hovorkyňa letiska uviedla, že nemá žiadne informácie o tom, ako dlho bude letisko mimo prevádzky. Podľa agentúry Ukrinform bude letisko uzavreté do 12.00 h miestneho času.

Počas pondelkových bojov v rámci ATO na juhovýchode Ukrajiny prišli o život najmenej štyria ukrajinskí vojaci. Na strane protivníka sú počty obetí vyššie: ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes na svojej facebookovom profile uviedol, že len v Slovjansku prišlo o život viac ako 30 "teroristov".

Ukrajinská armáda sa spolu s jednotkami ministerstva vnútra a Národnej gardy snaží získať kontrolu nad mestami a dedinami, ktorých sa zmocnili a opevnili sa tam proruskí separatisti. V ich rukách je podľa agentúry AP najmenej 12 miest.

Od začiatku marca sa na juhovýchode Ukrajiny - najmä v Donecku, Luhansku a Charkove - konajú mítingy prívržencov federalizácie Ukrajiny. Neskôr sa tieto protesty rozšírili aj do ďalších miest oblasti. Začiatkom apríla sa separatisti zmocnili sídla doneckej oblastnej samosprávy a vyhlásili Doneckú ľudovú republiku. Referendum o sebaurčení Donbasu sa uskutoční už túto nedeľu.

Tragédiu v Odese vyšetria zahraniční experti; nezvestných je stále 48 ľudí

Udalosti v juhoukrajinskom prístave Odesa, kde pri masových potýčkach a požiari minulý piatok zomrelo vyše 40 ľudí, budú vyšetrovať aj zahraniční experti, uviedol dnes na svojej facebookovej stránke ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Výsledky vyšetrovania budú sprístupnené verejnosti. Avakov dodal, že odborníkov zo zahraničia vláda povolala kvôli objektívnosti.

Minulý piatok došlo v Odese k potýčkam ukrajinských separatistov, vyzbrojených strelnými zbraňami, s prívržencami súčasného vedenia krajiny, ktoré si vyžiadali obete na životoch z radov provládnych aktivistov. K aktivistom Majdanu sa pridali aj fanúšikovia odeských a charkovských futbalových klubov.

Dav stúpencov jednotnej Ukrajiny sa potom vydal k stanovému táboru separatistov na Kulikovom poli, ktorý podpálili. Horieť začal aj neďaleko sa nachádzajúci Dom odborov. Pri požiari prišlo o život vyše 40 ľudí a ďalších viac než 200 bolo zranených. Podľa predbežného vyšetrovania rozsiahly požiar mohli spôsobiť zápalné fľaše používané počas útoku.

Poslanec odeskej oblastnej rady Vadim Sidorenko obvinil kyjevskú vládu, že tají údaje o skutočnom počte obetí, pretože podľa jeho informácií ich je až 116. Objavili sa aj informácie, že nezvestných je po tragických udalostiach najmenej 48 ľudí. Podľa agentúry UNIAN je v mestských márniciach ešte asi 20 neidentifikovaných tiel.

Zo zodpovednosti sa dramatický vývoj udalostí viacerí politici i radoví občania vinia políciu, ktorá situáciu nezvládla. V súvislosti s tým bolo počas víkendu odvolané celé oblastné i mestské velenie polície.

Ukrajinská tajná služba SBU podľa UNIAN vyslovila podozrenie, že potýčky v Odese boli "koordinované z územia separatistickej Podnesterskej republiky diverznými skupinami z Ruskej federácie".

Tlačová služba odeskej radnice dnes informovala, že 2. máj si bude mesto odteraz pripomínať ako Deň pamiatky obetí. Primátor mesta Oleh Bryndak uviedol, že spomienka na obete "sa musí pre všetkých stať najsilnejšou prekážkou akéhokoľvek nepriateľstva či súperenia" a dôvodom, ktorí zabráni zopakovaniu tragédie z minulého piatka.

Rusko neporuší záväzky o odzbrojovaní

Rusko aj napriek rozporom s Washingtonom kvôli ukrajinskej kríze splní záväzky Dohody o znížení počtu strategických zbraní (START), v ktorej sa spolu so Spojenými štátmi zaviazalo zmenšiť jadrový arzenál. Dnes to podľa agentúry Reuters vyhlásil námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov. V marci sa v médiách objavili špekulácie, že Moskva uvažuje o možnosti pozastaviť inšpekcie.

"Dnes nie je dôvod dohodu neplniť," povedal Rjabkov. Spomínanú zmluvu, ktorá je označovaná ako nový START, pretože nadväzuje na predchádzajúce odzbrojovacie dohody, podpísali v Prahe v apríli 2010 americký prezident Barack Obama s vtedajším ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom.

Tiež šéf odboru pre bezpečnosť a odzbrojenie na ruskom ministerstve zahraničia Michail Uljanov podľa ITAR-TASS povedal, že spolupráca medzi Moskvou a Washingtonom na poli redukcie strategických zbraní "nebola prakticky dotknutá". "My sme v tejto sfére neuvalili žiadne sankcie proti USA a americkí partneri proti nám tiež nie," povedal. Uljanov dodal, že spolupráca v rámci "jadrovej päťky" je v záujme Spojených štátov. Medzi päť jadrových veľmocí patrí popri USA a Ruska ešte Británia, Francúzsko a Čína.

Moldavsko vyhlásilo na hraniciach stav pohotovosti

Moldavská vláda vyhlásila v pondelok na hraniciach stav pohotovosti. Ako dôvod uviedla obavy zo zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie a stupňovania násilia v susednej Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Najvyšší moldavskí predstavitelia oznámili opatrenie v spoločnom vyhlásení po tom, čo ukrajinské sily vyslali elitnú jednotku do juhoukrajinského prístavného mesta Odesa a boje medzi vládnymi vojakmi a proruskými milíciami na východe Ukrajiny si vyžiadali životy na oboch stranách.

Moldavský prezident Nicolae Timofti, premiér Iurie Leanca a predseda parlamentu Igor Coreman vo vyhlásení uviedli, že bezpečnostné sily dostali príkaz "podniknúť všetky potrebné aktivity na zaistenie verejného poriadku vo vnútri krajiny".

Lídri nespomenuli žiadnu konkrétnu hrozbu, ale "vyjadrili obavy zo zhoršovania bezpečnostnej atmosféry v celej oblasti po tom, čo sa vystupňovalo násilie na Ukrajine". Lídri zároveň potvrdili, že Moldavsko podporuje územnú celistvosť Ukrajiny.

V separatistickej republike Moldavska, v Podnestersku, je vyslaných 1500 ruských vojakov. Podnestersko pritom nedávno požiadalo o zjednotenie z Ruskom.

Rusko v minulosti vyhlásilo, že rešpektuje územnú celistvosť Moldavska, ale moldavskí predstavitelia sa obávajú nepokojov v Podnestersku. Moldavsko má s Ukrajinou spoločnú hranicu dlhú 1220 kilometrov a väčšinou ju majú pod kontrolou proruskí separatisti.

V pondelok už skôr britský minister zahraničných vecí William Hagie viedol rozhovory s moldavskými predstaviteľmi a vyhlásil, že bývalá sovietska republika by mohla pokročiť v rokovaniach o bližších vzťahoch s Európskou úniou bez toho, aby to bolo vnímané ako hrozba pre Rusko.

Hague dodal, že Británia sa "ostro stavia proti akémukoľvek vonkajšiemu nátlaku alebo akémukoľvek narušeniu suverenity a územnej celistvosti".

Biely dom vyjadril obavy zo zhoršenia situácie v Odese

Americký Biely dom vyjadril včera "mimoriadne obavy" zo zhoršenia situácie na juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Associated Press.

USA a Európa sa doteraz sústredili na východnú Ukrajinu, kde proruskí separatisti už niekoľko týždňov okupujú budovy. Nepokoje sa však rozšírili do prístavu Odesa na juhu Ukrajiny, kde sa ukrajinská vláda pokúša obnoviť svoju kontrolu.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney povedal, že prípadná strata Odesy zdôraznila potrebu okamžitej deeskalácie krízy. A povedal, že Rusko by malo uskutočniť svoju časť diplomatickej dohody o zmiernení krízy.

Nepokoje v Odese si v piatok vyžiadali 46 ľudských životov, keď bola podpálená vládna budova. Carney uviedol, že ukrajinské orgány by mali incident dôkladne vyšetriť. Dodal, že Spojené štáty oplakávajú spoločne s Ukrajincami bolestné straty na životoch.

Ruské lietadlá sú aktívnejšie v ázijsko-tichomorskej oblasti

Veliteľ amerických vzdušných síl v Pacifiku Herbert Carlisle dnes hlásil výrazné zvýšenie aktivít ruských lietadiel a lodí v oblasti. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Generál dal ruské aktivity v Tichomorí do súvislosti so situáciou na Ukrajine. Dodal, že Rusko tak demonštruje svoje schopnosti a získava tajné informácie o amerických vojenských cvičeniach.

Carlisle uviedol, že Rusko uskutočnilo diaľkové letecké hliadky k pobrežiu Kalifornie a plavby k americkému tichomorskému územiu Guam. Generál tiež oznámil, že stíhačka F-15 zablokovala ruské strategické bombardovacie lietadlo, ktoré letelo ku Guamu.

Generál takisto hlásil radikálne zvýšenie ruských leteckých hliadok okolo japonských ostrovov a Južnej Kórey. Carlisle ďalej informoval, že zaznamenali aj oveľa väčšiu aktivitu ruských lodí.

Generál dnes predniesol správu v think tanku Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie vo Washingtone.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu