Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Ani Putin nemôže zastaviť vstúpenie Ukrajiny do EÚ: Vykoľajenie vlaku mohlo byť teroristickým činom

Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Prípadom vykoľajenia vozňov nákladného vlaku v Riazanskej oblasti sa začal zaoberať Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý koná na základe podozrenia, že šlo o teroristický čin. V sobotu o tom informovala agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 626

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 626 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

 

ONLINE

21:50 Ruský útok na charkovský okres Ševčenkivskij poškodil civilnú infraštruktúru, uviedol guvernér Oleh Syniehubov v telegrame z 12. novembra.

21:17 Ukrajina musí byť pripravená na možnosť, že ruská armáda v zimnom období opäť začne so systematickými dronovými alebo raketovými útokmi na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Vo svojom videopríhovore to v nedeľu večer vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

20:50 Osoby cestujúce z Ruska do Fínska na bicykli majú zákaz vstupu na fínske územie. V nedeľu to potvrdila fínska pohraničná stráž. Toto obmedzenie platí od 9. novembra, uviedol podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) zástupca veliteľa pohraničnej stráže pre juhovýchodné Fínsko Jukka Lukkari.

20:42 Starosta: Požiar skladu zranil 2 osoby v Kyjeve. Požiar v sklade a sklade stavebných materiálov zranil dvoch robotníkov v kyjevskej štvrti Darnyckij, podľa príspevkov v telegrame od kyjevského starostu Vitalija Klička z 12. novembra.

20:00 Štátny fond majetku Ukrajiny predstavil koncepciu Ukrajinského suverénneho fondu bohatstva, pričom jeho spustenie sa očakáva v roku 2024. Oznámil tp nový kandidát na čelo Fondu štátneho majetku.

19:35 Zábery z ruského raketového útoku na plavidlo Kmax Ruler plaviace sa pod vlajkou Libérie v Odeskej oblasti.  Loď vplávala do prístavu Južný 8. novembra a mala dodávať železnú rudu do Číny.

18:15 Rusko v sobotu (11. 11.) poprelo správy o krádeži dcérskej spoločnosti dánskeho pivovaru Carlsberg. Vyhlásilo, že jej zabavenie bolo legálne. Reagovalo tak na vyhlásenie šéfa dánskej pivovarníckej spoločnosti. Informuje správa AFP.

17:05 Ukrajinské sily údajne zintenzívnili svoje útoky na ruské pozície, aby sa pokúsili zabezpečiť predmostie a vniesť do boja ťažké brnenie. Útoky na východnom brehu môžu znamenať, že Ukrajina sa približuje k otvoreniu nového frontu na juhu.

16:00 Veľvyslankyňa EÚ Ukrajine: „Ani Putin nemôže zastaviť pristúpenie Ukrajiny“ Katarina Mathernová sa 8. novembra posadila s šéfredaktorkou Kyiv Independent Olgou Rudenko na exkluzívny rozhovor, aby sa podelila o svoj pohľad na vstup Ukrajiny do EÚ.

15:25 Ukrajina v nedeľu uviedla, že pri explózii, za ktorou je "miestne hnutie odporu" v Moskvou ovládnutom  ukrajinskom meste Melitopol, prišli o život najmenej traja ruskí dôstojníci. 

14:35 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Európska únia sa pokúša vytlačiť Rusko zo Strednej Ázie a južného Kaukazu. Únia v tom však podľa neho zlyháva. Informuje správa agentúry AFP.

"Európska únia neskrýva svoje zámery obmedziť (Rusko) všetkými možnými spôsobmi a vytlačiť ho zo Strednej Ázie a južného Kaukazu. Tieto pokusy sú márne. Z historického hľadiska sme tam vždy boli prítomní a nemienime odtiaľ zmiznúť," uviedol Lavrov v rozhovore vysielanom v nedeľu.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (3)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

14:13 Moskva v nedeľu obvinila Ukrajinu, že podnikla sériu útokov v ruskej pohraničnej Brianskej a Belgorodskej oblasti, v dôsledku ktorých zostalo poškodených päť železničných vozňov. Informovala o tom agentúra AFP.

14:00 Gruzínska prezidentka Salome Zourabichviliová verí, že Gruzínsko, Ukrajina a Moldavsko sa stanú členmi EÚ súčasne. "Myslím si, že sa to stane v rovnakom čase. Či to bude v roku 2030, 2031 alebo 2029, to neviem, ale tento horizont bude ďalší, ako sa hovorí veľký tresk, ďalší členovia sa spoja zhruba dokopy. Sme trio, Moldavsko, Ukrajina a Gruzínsko a toto trio máme založené,“ povedala.

13:49 Ukrajina má momentálne dostatok energetických zdrojov, aby prekonala nadchádzajúcu zimu, ale prípadný prudký nárast ruských útokov môže narušiť distribučné siete. Uviedol to v sobotu (11. 11.) neskoro večer ukrajinský minister energetiky German Galuščenko. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

12:02 Ruské sily za posledný deň ostreľovali severnú Černihivskú a Sumskú oblasť 13-krát cez hranicu, informovalo severné velenie 12. novembra.

11:47 Rusko za posledný deň zaútočilo na viac ako 120 osád v Černihivskej, Sumskej, Charkovskej, Luhanskej, Doneckej, Záporožskej, Chersonskej a Mykolajivskej oblasti, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

10:38 Gubernátor Oleksandr Prokudin tiež oznámil, že jeden z útokov proti mestu Cherson zasiahol regionálnu knižnicu a budovu vážne poškodil.

10:37 Ruské sily zvýšili letecké útoky na juhu, vrátane leteckých navádzaných bômb, informoval 12. novembra generál Oleksandr Tarnavskyj, veliteľ skupiny Tavria bojujúcej na južných frontových líniách.

10:29 Ukrajina na svojom území eviduje približne päť miliónov vnútorne vysídlených osôb. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom v nedeľu informovala agentúra DPA. Ukrajinská vicepremiérka zodpovedná za otázky utečencov Iryna Vereščuková pre štátnu televíziu uviedla, že krajina v súčasnosti eviduje 4,9 milióna registrovaných vnútorne vysídlených osôb.

Od začiatku rozsiahlej ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022 bolo nútených opustiť svoje domovy v rámci Ukrajiny 3,6 milióna ľudí. Predtým sa vnútorne vysídleným stal v dôsledku bojov, ktoré od roku 2014 prebiehali na Donbase na východe Ukrajiny, viac než milión obyvateľov. Moskvou ovládané jednotky vtedy obsadili časti ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti. V poslednom období počet vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine výrazne nestúpol, citovali Vereščukovú v nedeľu miestne médiá. Niektorí evakuovaní občania sa vrátili do svojich domovov.
 

"Zamerali sme sa na august, september, október a november - nárast približne o 10.000, plus-mínus. Na celoštátnej úrovni je to malý počet," podotkla. Situácia je zároveň v súlade s dianím na bojisku, pretože na frontovej línii na východe a juhu krajiny došlo len k nepatrným zmenám. Podľa údajov vysokého komisára OSN pre utečencov ušlo dočasne alebo natrvalo do zahraničia ďalších zhruba 6,2 milióna Ukrajincov. Len v rámci Európy je registrovaných takmer 5,8 milióna utečencov. Pred začiatkom ruskej vojenskej invázie mala Ukrajina zhruba 41,4 milióna obyvateľov.

Vnútorne vysídlené osoby na Ukrajine majú opakovane problémy s vyplatením štátnej pomoci a ťažkosti nájsť si na nových miestach pobytu bývanie a prácu, konštatuje DPA. Integrácia takýchto utečencov je úloha, ktorá potrvá roky - aj bude pretrvávať po skončení vojny, upozornila Vereščuková. V tejto súvislosti poukázala na vládne úverové programy určené pre takýchto ľudí na nový začiatok, na ktoré Nemecko prispelo sumou 35 miliónov eur.

10:22 Gruzínsko, Ukrajina a Moldavsko sa stanú členmi EÚ súčasne, domnieva sa gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová "Myslím si, že sa to stane v rovnakom čase. Či sa tak stane v roku 2030, 2031 alebo 2029, neviem, ale tento horizont bude ďalší, ako sa hovorí veľký tresk, ďalší členovia sa spoja zhruba. Sme trio, Moldavsko, Ukrajina a Gruzínsko, a toto trio máme vytvorené," povedala.

09:33 Vlaňajšie poškodenie nemecko-ruských plynovodov Nord Stream v Baltskom mori koordinoval veliteľ ukrajinských špeciálnych síl. Napísali to v sobotu s odvolaním sa na anonymné zdroje na Ukrajine i inde v Európe americký denník The Washington Post (WP) a nemecký magazín Der Spiegel. Podľa nich ide o zatiaľ najpriamejší signál spájajúci ukrajinských vojenských a bezpečnostných činiteľov s kontroverzným sabotážnym činom, ktorý západní predstavitelia označili za nebezpečný útok na európsku energetickú infraštruktúru.

8:23  Ukrajinskí predstavitelia v novembri napočítali 4,9 milióna vnútorne vysídlených osôb (IDP), pričom 3,6 milióna z nich získalo status vnútorne vysídlených osôb po rozsiahlej ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022, informovala agentúra Ukrinform.

07:50 Lotyšský prezident Edgars Rinkēvičs 11. novembra pre AP povedal, že verí, že Moskva je dobre pripravená na dlhú vojnu a že Západ musí naďalej poskytovať Ukrajine bezpečnostnú pomoc, inak bude Rusko povzbudené ohrozovať iné krajiny v budúcnosti.

6:40 Nemecko v budúcom roku zdvojnásobí vojenskú podporu Ukrajine. Namiesto doteraz plánovaných štyroch miliárd eur  poskytne krajine napadnutej Ruskom osem miliárd eur. S odvolaním sa na dohodu v rámci nemeckej vládnej koalície sociálnych demokratov (SPD), slobodných demokratov (FDP) a Zelených o tom informoval server denníka Bild. Navýšenie výrazne napomôže tomu, že Nemecko splní cieľ NATO a dá na obranu vyše dve percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP) - konkrétne 2,1 percenta.

6:24 Podľa orgánov činných v trestnom konaní došlo v sobotu ráno na železničnej trati v úseku Rybnoje - Post 204 k výbuchu improvizovaného výbušného zariadenia, v dôsledku čoho sa vykoľajilo 19 vozňov nákladného vlaku. Sledkom dodal, že 15 z nich bolo poškodených. Pri incidente utrpel ľahšie zranenia rušňovodič vlaku.

Viac o téme: VojnaTeroristický činRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu