Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ruské útoky zasiahli energetickú infraštruktúru: Množstvo ľudí na Ukrajine ostalo bez elektriny!

Služobníčka plače pri kladení kvetov na pamiatku padlých pri príležitosti jedného roka od znovudobytia mesta Cherson ukrajinskými okupačnými silami v Chersone na Ukrajine Zobraziť galériu (3)
Služobníčka plače pri kladení kvetov na pamiatku padlých pri príležitosti jedného roka od znovudobytia mesta Cherson ukrajinskými okupačnými silami v Chersone na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

MOSKVA - Viac ako 20 mesiacov po rozsiahlej invázii na Ukrajinu sa Kremeľ snaží obhájiť ostro kritizovanú prax prepúšťania odsúdených zločincov z väzenia za účelom vojenskej služby, informujeme na základe správy uverejnenej tlačovou agentúrou DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 625

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 625 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine,)

  

ONLINE

18:57 Ruské útoky zasiahli energetickú infraštruktúru na niekoľkých miestach na Ukrajine a tisíce ľudí zostali bez elektriny v šiestich rôznych oblastiach, uviedlo 11. novembra ukrajinské ministerstvo energetiky. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

18:16 Niekoľko krajín EÚ vrátane Nemecka vyjadrilo váhavosť v súvislosti s podporou fondu EÚ na vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške 21 miliárd USD, ktorá má byť vyplatená v priebehu štyroch rokov, najmä pokiaľ ide o vyhliadky na poskytnutie peňazí vopred, informovala agentúra Reuters 11. s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

17:27 Nemecko chce zdvojnásobiť rozpočet na vojenskú pomoc na Ukrajine na 8 miliárd eur, uviedol denník Bild. Vláda už návrh zákona schválila, teraz by ho mali schváliť poslanci Bundestagu. Informoval o tom portál NEXTA.

15:55 Ukrajina si v sobotu pripomenula prvé výročie znovudobytia metropoly Chersonskej oblasti - mesta Cherson. Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, poznamenala, že šlo o posledný veľký posun frontovej línie vo vojne rozpútanej na Ukrajine Ruskom vo februári roku 2022. 

Obyvatelia mesta zahalení v štátnych vlajkách pijú šampanské a držia kvety pri príležitosti jedného roka od znovudobytia mesta Cherson ukrajinskými okupačnými silami na centrálnom námestí v ukrajinskom Chersone
Zobraziť galériu (3)
Obyvatelia mesta zahalení v štátnych vlajkách pijú šampanské a držia kvety pri príležitosti jedného roka od znovudobytia mesta Cherson ukrajinskými okupačnými silami na centrálnom námestí v ukrajinskom Chersone  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

15:06 Ruská štátna archívna agentúra zverejnila zbierku stoviek dokumentov, ktoré sa datujú do 11. storočia a zahŕňajú pseudohistorické analýzy ruského diktátora Vladimira Putina, ktoré sa pokúšajú ospravedlniť rozsiahlu ruskú inváziu na Ukrajinu, napísalo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva v novembri 11. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

15:04 Ľudia vo vojenských uniformách zablokovali Pokrovský chrám v Čečelijevke v Kirovogradskej oblasti. Informoval o tom portál NEXTA.  

12:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a premiér Denys Šmyhaľ v sobotu poďakovali Poliakom za ich podporu vo vojne proti Rusku. Urobili tak pri príležitosti poľského Dňa nezávislosti . TASR píše podľa správy agentúry PAP.

10:50 Ukrajina v sobotu uviedla, že zostrelila približne dve tretiny z dovedna 31 útočných dronov, ktorými na jej územie v noci útočilo Rusko - väčšinou v oblastiach frontovej línie, terčom útokov sa však stal i Kyjev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

9:35 Ukrajinská metropola Kyjev sa dnes ráno po prvý raz od konca septembra stala terčom vzdušného útoku, uviedli agentúry Reuters a AFP. Starosta mesta Vitalij Kličko hlási výbuchy na ľavom brehu Dnepra.

"Na ľavom brehu hlavného mesta boli počuť silné výbuchy. Sily protivzdušnej obrany podľa predbežných zafungovali proti balistickým (strelám)," uviedol Kličko na komunikačnej platforme Telegram. "Poplach stále trvá. Zostaňte v krytoch!" dodal.

8:00 Dve explózie otriasli v sobotu v ranných hodinách centrom ukrajinského hlavného mesta Kyjev, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Podľa reportérov agentúry išlo o dva mohutné výbuchy, ktoré otriasli centrom metropoly krátko predtým, než sa ozval zvuk sirén ohlasujúcich letecký poplach.

7:54 Zástupcovia ukrajinských samospráv a organizácií sa na južnej Morave inšpirujú možnosťami, ako v súlade s legislatívou Európskej únie nakladať s odpadmi. Skupina 16 záujemcov v kraji navštívila napríklad brniansku spaľovňu alebo Hodonín, ktorý sa potýkal s likvidáciou odpadov po predvlaňajšom tornáde. Odpad je na Ukrajine problémom, chýbajú aj návyky obyvateľov, uviedol v tlačovej správe na webe kraja starosta ukrajinského mesta Rokytne Hryhorij Tarhonskýj. Ukrajina podala prihlášku do Európskej únie krátko po začatí ruskej invázie vlani vo februári. Európska komisia v stredu odporučila s krajinou začať prístupové rokovania.

6:30 Vojenskú techniku v hodnote zhruba 1,2 miliardy korún darovalo Česko Ukrajine od vlaňajšieho začiatku ruskej invázie. Vyplýva to z materiálu na webe ministerstva obrany. Medzi darmi bola aj letecká technika, desiatky tankov, bojové vozidlá, raketomety i ručné zbrane a munícia. Išlo o techniku s rokom obstarania od konca 50. rokov minulého storočia až po tento rok. Obstarávacia cena týchto vecí predstavovala celkovo 6,2 miliardy korún, podľa obrany je 1,2 miliardy zostatková hodnota.

6:27 "Odsúdení, vrátane ťažkých zločincov, platia za svoj zločin krvou na bojisku," uviedol v piatok pre Interfax hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. V Rusku existuje štandardný postup udeľovania milosti, pri ktorom je žiadosť väzňa schvaľovaná vo viacerých krokoch. No je tu aj druhá možnosť ako sa dostať väzenia, poznamenal Peskov. "Tou je, že svoj dlh splatia krvou," povedal.

Viac o téme: BojeRuskoVladimír PutinUkrajinaKremeľVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu