Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Otrasný biznis v Česku: Chudobné Ukrajinky porodili v Prahe, deti predali aj tým, ktorí sa chceli odreagovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA/VIEDEŇ - Od roku 2019 bolo v Českej republike údajne najmenej 30 detí nelegálne predaných cudzincom po tom, čo sa narodili ukrajinským náhradným matkám v Prahe. Informoval o tom v pondelok viedenský inštitút pre lekársku antropológiu a bioetiku (IMABE) s odvolaním sa na český mediálny portál Seznam Zprávy. Výkonná riaditeľka IMABE Susanne Kummerová kritizovala náhradné materstvo ako "hlboko neetickú praktiku na úkor žien a detí".

Terčom českého vyšetrovania je ukrajinská agentúra Feskov-Human Reproduction Group s pobočkami v Charkove, Kyjeve a Prahe. Prevádzkovateľ kliniky Alexander Feskov je podľa IMABE od vlaňajška obvinený z obchodovania s ľuďmi na Ukrajine. Šesť zamestnancov kliniky je medzičasom podozrivých aj z toho, že obchodovaním s deťmi zarobili 1,2 milióna eur.

Program záruky na diaľku 

Klinika Feskov propaguje "program záruky na diaľku", čo znamená, že zákazníci alebo zmluvní rodičia nemusia cestovať za dieťaťom na Ukrajinu. V závislosti od zvolenej krajiny sa tam môže uskutočniť reprodukčný program aj pôrod. To by umožnilo obísť prísnejšie vnútroštátne zákony., keďže podľa ukrajinských zákonov je náhradné materstvo povolené len neplodným manželským párom. Medzi zákazníkmi Feskova však boli aj slobodní muži, ktorí túžia mať deti, či homosexuálne páry z celého sveta.

60 000 až 70 000 eur za dieťa pripravené na odber

Agentúra verbuje ukrajinské ženy s nízkymi príjmami, aby sa zapojili do programu náhradného materstva. "Ženy potom porodili svoje deti v Českej republike. Následne boli náhradné matky nútené sa vydávať za biologické matky a vzdať sa svojich rodičovských práv v prospech cudzincov," citovala IMABE správu ministerstva vnútra v Kyjeve. Náklady na "vyzdvihnuté" dieťa činili 60 000 až 70 000 eur. Náhradná matka dostala okolo 10-tisíc eur, čo je zhruba trojnásobok priemerného ukrajinského ročného platu. 

Náš zdravotnícky systém je pripravený zvládnuť všetky výzvy spojené s migračnou vlnou z Ukrajiny, uviedol Lengvarský (archívne video)

Náš zdravotnícky systém je pripravený zvládnuť všetky výzvy spojené s migračnou vlnou z Ukrajiny, uviedol Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Česká Národná ústredňa proti organizovanému zločinu (NCOZ) spolu s kolegami na Ukrajine, vo Veľkej Británii a Švédsku zdokumentovala prípady predaja bábätiek cez Prahu do Nórska, Nemecka, Grécka, Bulharska, Španielska, Spojených štátov alebo Číny. Nikto nekontroloval, kto si bábätká objedná, či sa títo ľudia vedia o novorodenca riadne postarať, alebo či môžu pre dieťa predstavovať nebezpečenstvo, hovorí riaditeľ Úradu pre medzinárodnú ochranu detí v ČR Zdenek Kapitán podľa Seznam Zprávy. Prísne normy, ako napríklad tie, ktoré sa musia splniť v prípade adopcie, v takomto prípade neplatia. 

Otrasný biznis v Česku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Slobodní muži napríklad cestovali do Prahy a bábätko si za poplatok zobrali so sebou. Niektorí dokonca priznali, že sa nevedia o dieťa postarať. Iní chceli dieťa ako "odreagovanie sa" alebo aby neskôr neboli sami a bolo o nich postarané. Jeden zo zákazníkov zo severnej Európy polícii povedal, že dieťa kúpil, pretože jeho matka chcela vnúča. Po jednom bábätku, ktoré bolo odvezené do USA, niet ani stopy. Náhradné materstvo nie je v Česku zakázané. Žena, ktorá dieťa porodila, môže poberať príspevok na výdavky a zároveň je aj zákonnou matkou dieťaťa. Dieťa bude odovzdané objednávajúcim rodičom až po rozhodnutí súdu.

Ženy ako živé inkubátory

Kummerová tiež poukázala na znepokojujúci vývoj v Nemecku, kde strany FDP, SPD a Zelení v súčasnosti skúmajú možnosti legalizácie darcovstva vajíčok a nezištného náhradného materstva. Ďalším negatívnym príkladom je podľa nej Veľká Británia: "Už teraz vidíme, ako legalizácia náhradného materstva zmenila Veľkú Britániu." Volanie po komerčných procedúrach bolo čoraz hlasnejšie. Päťciferné sumy by sa vyplácali ženám, ktoré dávajú svoje telá k dispozícii ako živý inkubátor. "Výroba bábätiek je hlboko neetický výrobný proces, a to na úkor žien aj detí," kritizovala Kummerová. Odvolala sa aj na uznesenie Európskeho parlamentu z 5. mája 2022. Náhradné materstvo je v ňom odsúdené ako forma reprodukčného vykorisťovania. Predstavuje nebezpečenstvo, najmä "pre tých, ktorí sú chudobnejší a v zraniteľnej situácii", uviedli poslanci vo svojom uznesení.

Viac o téme: PôrodPrahaPredaj novorodencovUkrajinkyNáhradné materstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu