Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruskí poslanci navrhujú zákaz adopcie detí do nepriateľských krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA – Ruskí poslanci predložili v pondelok návrh zákona, ktorý by zakázal adopcie ruských detí občanmi krajín považovaných Moskvou za "nepriateľské". Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

"Posielať naše deti na výchovu do ’nepriateľských krajín’ je ranou pre budúcnosť krajiny," napísali autori návrhu. V prípade schválenia by rozšíril zákon z roku 2012, ktorý zakázal adoptovať ruské deti rodinám z USA.

Rusko rozšírilo zoznam nepriateľských krajín

Rusko rozšírilo zoznam tzv. nepriateľských krajín v reakcii na sankcie, ktoré proti nemu zaviedli v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu z konca februára. Do zoznamu patria všetky členské štáty Európskej únie, ako aj Spojené štáty, Británia, Austrália, Kanada, Nový Zéland, Japonsko a Južná Kóreu.

V návrhu zákona zverejnenom Štátnou dumou sa uvádza, že zákaz adopcií by sa v budúcnosti mohol zrušiť pre občanov tých krajín, ktoré by prestali vykonávať "nepriateľské činy" voči Ruskej federácii. Po prijatí zákona o zákaze adopcií americkými rodinami sa počet ruských detí, ktoré adoptovali zahraničné rodiny, výrazne znížil. Podľa štátnej tlačovej agentúry TASS to bolo 2604 detí v roku 2012, v roku 2019 už len 240, priblížila AFP.

Viac o téme: DetiAdopciaRuskoNepriateľské krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu