Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obchodovanie s ľuďmi na Slovensku: Za deväť mesiacov zaznamenali 52 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V priebehu deviatich mesiacov tohto roka zaznamenalo Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality (ICOSL) Ministerstva vnútra (MV) SR na Slovensku 52 obetí obchodovania s ľuďmi. Podľa riaditeľky centra Soni Grauzlovej bolo medzi nimi 29 žien a 23 mužov.

Doplnila, že v porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o nárast takmer o 45 percent, čo predstavuje 16 obetí obchodovania s ľuďmi. "Z celkového počtu zachytených obetí obchodovania s ľuďmi bolo aj osem osôb, ktoré mali v čase náboru menej ako 18 rokov, čo predstavuje 15 percent z celkového počtu identifikovaných obetí," priblížila Grauzlová.

Najčastejším miestom vykorisťovania je Nemecko

Najmladšia detská obeť mala podľa nej 13 rokov. Obete boli v 28 prípadoch obchodované za účelom pracovného vykorisťovania, z toho v dvoch prípadoch to bolo v kombinácii s núteným žobraním. "Pri 23 obetiach išlo o sexuálne vykorisťovanie a v dvoch prípadoch boli obete vykorisťované formou núteného sobáša," spresnila Grauzlová a doplnila, že pri nútenom sobáši išlo v jednom prípade o pokus, keď sa malo stať obeťou dieťa.

Medzi najčastejšie miesta vykorisťovania obetí v rámci Európy patrí Nemecko (18 prípadov), Slovenská republika (17), Veľká Británia (11), Írsko (2), Česká republika, Rakúsko, Holandsko, Španielsko, Rumunsko a Švédsko po jednej obeti v každej krajine. V niekoľkých prípadoch boli obete podľa ICOSL vykorisťované vo viacerých krajinách. "Jedna tretina identifikovaných obetí bola vykorisťovaná v rámci Slovenskej republiky," uzavrela Grauzlová.

Viac o téme: ObeteObchodovanie s ľuďmiSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu