Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

PRÁVNA PORADŇA Ak môj partner, s ktorým nie sme zosobášení umrie, budem dediť? Deti sa o neho nestarajú

JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka
JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka (Zdroj: archív ZP)

BRATISLAVA - Dedičstvo, platnosť pracovnej zmluvy, výživné na dieťa, poistná udalosť či bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Otázky, na ktoré ste hľadali odpoveď. Ak máte v občianskych, pracovných či rodinných problémoch nejasnosti, cenné rady vám poskytne JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka Wolf&Case. Pýtajte sa prostredníctvom formulára.

Dobrý deň. Chcela by som sa informovať v otázke dedenia po partnerovi. V spoločnej domácnosti žijeme od roku 2013. Postavili sme si domček, kde každý z nás má 1/2. V roku 2015 môj partner dostal veľmi ťažkú cievnu príhodu a odvtedy je na invalidnom vozíku. Od roku 2015 sa o dom a o neho starám úplne sama, napriek tomu, že má 3 dospelé deti. Syn nejaví o otca žiadny záujem, ani telefonický. Mladšia dcéra raz za rok ho navštívi občas (raz za 2-3 mesiace), zatelefonuje (aj keď ich otec veľmi ťažko komunikuje z dôvodu následku diagnózy) a staršia dcéra nás navštevuje pravidelne a aj javí väčší záujem o otca. Od r.2015 sa o dom starám uplne sama, okolie domu a oplotenie som tiež spravila na vlastné náklady, nakoľko partner poberá už len invalidný dôchodok a spoločne ešte splácame hypotéku na dom.. Deti majú svoje rodiny, takže od nich finančnú pomoc ani nemôžeme očakávať. Chcem sa opýtať, aj keď nie sme zosobášení, ale máme spoločný trvalý pobyt, v prípade úmrtia partnera budem dediť z jeho podielu aj ja? ... a deti, ktoré sa vôbec nezaujímajú o otca budú tiež dediť? Je nejaká možnosť, aby časť po partnerovi som mohla dediť len ja, nakoľko dosť veľa som spravila pri dome a ďalej financujem všetky opravy, revízie ba dokonca zabezpečujem aj vedľajšie výdavky.. Ďakujem pekne.

Dobrý deň. Potomkovia sú neopomenuteľní dediči. Pokiaľ nie je zhotovený závet, dediť budú len potomkovia. Pokiaľ by ste boli manželia, dedili by ste rovnakým dielom ako deti Vášho partnera. Pokiaľ však nie ste manželia, dedičské právo osoby, ktorá žije v spoločnej domácnosti s poručiteľom, je až v druhej dedičskej skupine. Ak by ste sa s partnerom dohodli, že niečo chcete zdediť aj vy, môže napísať závet a odkázať Vám nejakú časť dedičstva. Tu je ale dôležité hľadieť na neopomenuteľných dedičov, deti, ktoré ak sú plnoleté, musia dostať aspoň ½ toho, čo im zo zákona prináleží. Uvádzate, že niektoré deti sa o otca vôbec nezaujímajú a to môže byť jeden z dôvodov na vydedenie potomkov, ku ktorému je ale tiež potrebné spísať listinu o vydedení.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&CaseAdvokátka
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu