Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PRÁVNA PORADŇA Máme 4-ročného syna a rozišli sme sa s partnerkou, musí o ňom rozhodnúť súd? Odpovedá advokátka Zuzana

JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka
JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka (Zdroj: archív ZP)

BRATISLAVA - Tri otázky, tri odpovede. V občianskych, pracovných i rodinných problémoch vám poskytne cenné rady JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka Wolf&Case. Ak v niektorých otázkach či sporoch nemáte jasno a potrebujete poradiť, píšte svoje otázky prostredníctvom formulára.

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Požičala som kamarátke peniaze v máji 2023 a dohodli sme sa, že mi ich vráti do 30 dní. Peniaze som jej odovzdala vkladom v hotovosti na jej bankový účet. Sumu mi nevrátila a už so mnou ani nekomunikuje. Zmluvu sme podpísanú nemali. Viete mi povedať ako postupovať, aby som dostala moje peniaze späť? Ďakujem, Magda.

Dobrý deň. Vklad sumy na bankový účet ako aj prípadná Vaša komunikácia o dlhu sú podkladom k preukázaniu, že dlh existuje. Odporúčame Vám v prvom kroku zaslať dlžníčke predžalobnú výzvu a v prípade ak na výzvu nebude reagovať a peniaze Vám nevráti, sumu môžete vymáhať v súdnom konaní. Nárokovať si rovnako môžete aj zákonné úroky z omeškania odo dňa, kedy sa dlžníčka dostala do omeškania s vrátením pôžičky. Pokiaľ súd nebude mať pochybnosti o existencii dlhu, vydá Vám platobný rozkaz.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&CaseAdvokátka
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu