Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEOROZHOVOR Topmodelka Kocianová: Na „babinu“ si vždy nájdem čas. Vráťme našim starým rodičom dôstojnosť!

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Nedostatok peňazí, strach z nedostupnej zdravotnej starostlivosti, ale aj hroziaca strata domova. To sú hlavné obavy slovenských seniorov. Úspešná slovenská topmodelka Michaela Kocianová vidí, že seniori sú na okraji záujmu spoločnosti, preto sa rozhodla pomáhať. Založila OZ Vetulus – Liga pre seniorov a chce im vrátiť dôstojné postavenie. Sama ma nádherný vzťah so svojou babkou, ktorá je už odkázaná na pomoc iných. Ako OZ pomáha dôchodcom a ako im chcú uľahčiť život? Rozprávali sme sa mladou, krásnou a známou Slovenkou Michaelou Kocianovou.

Ako sa mladá úspešná topmodelka žijúca v Londýne dostane k téme seniorov?

  • V modelingu pôsobím 20 rokov. Posledné roky ma oslovovali rôzne združenia, nadačné projekty, aby som sa stala ich tvárou. Nebola som s tým úplne stotožnená. Premýšľala som, ktorým smerom sa mám uberať. Nakoniec ma nasmeroval sám život. Riešila som svoju vlastnú babku, ktorej som pomáhala. Rovnako náš spoluzakladateľ Saša Jány sa venoval  svojej tete v dôchodkovom veku. Riaditeľka Janka Kováčová má taktiež blízko k seniorom. Stretli sme sa a založili združenie na pomoc seniorom, lebo vnímame, že práve táto skupina ľudí je na okraji spoločnosti.

Aký máte vzťah so svojimi starými rodičmi? Rozprávate sa s nimi, čo ich trápi?

  • Mám už len jednu babku, ktorá žije v Partizánskom. Viem veľmi dobre, čo ju trápi. Má 24 hodinovú starostlivosť. Je to smutné, ale poviem to. Možno už ani ona sama nevie, čo ju trápi. Diagnostikovali jej demenciu. Celá rodina sa o ňu staráme. Vždy keď priletím, nájdem si čas, aby som ju videla. Som vďačná, že moja mamina a jej rodina sa pri nej striedajú a starajú sa o ňu. Snažia sa jej dať všetko, čo potrebuje. Bohužiaľ mnohí seniori si starostlivosť z finančných dôvodov nemôžu dovoliť.

Spomeniete si na nejaké momenty s ňou, ktoré vám navždy zostanú ako krásna spomienka?

  • Spomínam si na koláče, ktoré sme spolu piekli. Vianoce nemohli byť bez jej kapustnice. Ona bola vždy tou dobrou babinou. Keď som niečo vyviedla, schovala ma pred rodičmi pod sukňu. Piekla neskutočne dobré koláče. Celý život to bola bytosť s veľkým srdcom.

Budete s ňou na Vianoce?

  • Určite ju pôjdeme pozrieť. Minulý rok sme s ňou trávili vianočné sviatky. Keďže mamina pochádza zo štyroch súrodencov, tak na Štedrý deň bude u maminho brata. A naša rodina s ňou bude 25.decembra.

Čo je cieľom občianskeho združenia, ktoré sa venuje seniorom?

  • V prvom rade by sme chceli zlepšiť kvalitu života našim seniorom. Po rôznych stretnutiach so seniorskými klubmi sme sa rozhodli vytvoriť informačnú platformu, ktorá bude sťahovať informácie zo štátu, vyšších územných celkov a miest. Je to veľmi potrebné. Ľudia a obzvlášť seniori sa niekedy strácajú v problematike a veciach, ktoré by im uľahčili život. Chceli by sme dať všetky informácie na jedno miesto a takto im pomôcť. Minulý týždeň sme skončili prvé IT kurzy pre seniorov. Naučili sme ich, ako si stiahnu aplikáciu zdravotnej poisťovne, objednajú sa k lekárovi. Ďalej ako zistia, ktorý mail je dôležitý a ktorý spamový. Rovnako ako komunikovať cez sociálne siete.

Išlo im to?

  • Áno. Išlo im to naozaj výborne. Prišla som na kurz a zostala som milo prekvapená, ako boli pripravení a disciplinovaní. Vrátili sa naspäť v čase, keď sa sami učili. Neskutočne som bola pyšná. Spájame ich takto do komunít. Tým, že často žijú v mestách osamelo, naučili sa komunikovať a byť v kontakte cez sociálne siete s priateľmi a rodinou. Napriek tomu, že je to finančne nákladné, chceli by sme videokurzy publikovať možno aj v štátnej televízii, kde si to celé môžu pozrieť. Budeme radi, ak budú vedieť základné zručnosti, ktoré im zjednodušia život.

Povedali ste, že naši seniori sú na okraji záujmu spoločnosti. Máte pocit, že vždy to tak bolo, alebo je to len posledné roky - dobou, ktorú žijeme?

  • Je to smutné. Často si kladiem otázku, kde sa stala chyba. Kedysi boli starí ľudia hlavami rodín, za ktorými sme si chodili pre rady. V dnešnej dobe zabúdame. Neviem, či je to napredovaním vedy a techniky a my ich z toho vynechávame... Aj preto je tu naše občianske združenie, ktoré by to chcelo zmeniť. Pamätám si, keď sme našej babke kúpili Ipad a učila som ju, ako dvihne FaceTime. Verím, že postupne ich opäť zaradíme do spoločnosti. Je to síce beh na dlhú trať, sme na začiatku, ale rozhodne sa nechceme vzdať.

Robili ste prieskum medzi seniormi. Čo dôležité vám priniesli výsledky prieskumu zameraného na seniorov?

  • Ako som už spomenula, naše OZ Vetulus vzniklo so zameraním na zlepšovanie kvality života seniorov. Po mnohých podnetných rozhovoroch na stretnutiach so seniorskými organizáciami sme sa zhodli na tom, že nosným projektom občianskeho združenia Vetulus bude informačná platforma s názvom Liga pre seniorov. Preto sme sa rozhodli urobiť prieskum a ísť do detailov v tematických prioritách plánovanej informačnej platformy. V prieskume sme si overili focus cieľovej skupiny na zásadné tematické oblasti, ktoré sme si zvolili a rozobrali sme aj informačný strom, do akej hĺbky ísť a akú formu zjednotených informácií na platforme ponúknuť.

VIDEOROZHOVOR Topmodelka Kocianová: Na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Vetulus)

VIDEOROZHOVOR Topmodelka Kocianová: Na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Vetulus)

Na čo konkrétne bol prieskum zameraný?

  • Agentúra pre nás v prvej fáze uskutočnila kvalitatívny prieskum s vybranou vzorkou cieľovej skupiny, ktorý mal odhaliť ako naši seniori žijú, čo ich zaujíma, trápi a čo by uvítali. V druhej fáze zrealizovala agentúra kvantitatívny prieskum na väčšej vzorke, ktorý mal potvrdiť finálne výroky z diskusií focus groups a viac sa zamerať na zjednotenú informačnú platformu Liga pre seniorov. Prieskum bol zameraný na dôležité tematické okruhy, na informácie, ktoré by na platforme prioritne očakávali, ale aj v akej miere využívajú a na akej úrovni zvládajú seniori súčasné moderné technológie. Tieto informácie sú pre nás veľmi dôležité pre programovanie, prístupnosť a user experience pri používaní informačnej platformy Liga pre seniorov.

Ako teda žijú naši seniori a ako riešia starobu?

  • Podľa prieskumu na starobu intenzívne nemyslia, kým ich netrápia zdravotné problémy. Spokojný život prežívajú, keď dokážu byť sebestační, ak nemajú zásadné problémy so zdravím a keď majú dobré vzťahy v rodine, so susedmi alebo v komunitách. Niektorí aktívni seniori stále pracujú, aby si prilepšili na dôchodok, pomohli na opatrovanie ešte žijúcim rodičom a rodine. Tí, ktorí už nepracujú, uvádzajú dôvody ako zdravotný stav. Nepotrebujú pracovať alebo sa im to neoplatí kvôli nedostatočnému finančnému ohodnoteniu oproti vynaloženej energii, ktorej už v seniorskom veku postupne ubúda. Snažia sa byť aktívni v iných, pre nich dôležitých oblastiach, čo neznamená iba venovanie sa svojim koníčkom, ale starajú sa o bežnú operatívu a chod domácnosti, pomáhajú s vnúčatami alebo sa vzdelávajú.

Čo najviac trápi našich seniorov?

  • Nedostatok financií je častou prvou prekážkou. Jej následkom je neschopnosť či obava o zabezpečenie si potrebnej zdravotnej starostlivosti, alebo zaplatenie liekov. Seniori, ktorí sú na hranici chudoby, sa najviac obávajú možnej straty domova. Veľmi ťažko znášajú osamelosť, ktorá im spôsobuje smútok, strach, úzkosť a neistotu. Väčšina seniorov sa vyjadrila, že už nedokáže nadväzovať nové priateľské kontakty. Na jednej strane túžia nezostať sami a zároveň sa boja byť bremenom pre deti, rodinu. Obávajú sa však aj celospoločenských problémov, ako je skĺznutie k alkoholizmu alebo zdravotné následky po pandémii. Cítia, že sa vekom znižuje ich socializačný kontakt, intenzívnejšie vnímajú zlé susedské a rodinné vzťahy, závisť, zlobu, ktoré niektorí aj osobne zažívajú. Niektorí seniori nad 75 rokov pociťujú ako veľmi výrazný hendikep aj nízku elektronickú gramotnosť. 

Sú už dnes seniori viac otvorení vyhľadať si pomoc, keď ich trápia depresívne alebo až úzkostné stavy?

  • Dnešní seniori v zásade neodmietajú pomoc psychológa alebo psychiatra. Každopádne stále k nej nemajú úplne proaktívny pozitívny prístup. Pretrvávajúce predsudky z minulosti ich skôr vedú k tomu, že sa snažia vyriešiť svoje problémy sami. Návyk neriešiť túto tému s odborníkom, z dôvodu zakorenených obáv pred okolím či s rodinou, ich brzdí v tom, aby požiadali o pomoc a otvorili sa cudziemu človeku. Zásadným faktorom v ich rozhodovaní sú teda pretrvávajúce predsudky, alebo vytesnenie schopnosti identifikovať váhu svojich problémov.

Spomínali ste, že ste v prieskume riešili aj tému starší ľudia a moderné technológie. Aký je postoj seniorov k tejto téme?

  • Niektorí seniori si uvedomujú, že im chýba vyššia úroveň technologickej gramotnosti, a že bez aspoň základného ovládania technológií je to už dnes pomerne náročné. Predovšetkým seniori pod 70 rokov priznávajú, že elektronická gramotnosť je aj pre nich nevyhnutnosťou. Uvedomujú si, že bez zvládania pohybu v online prostredí dochádzajú o dôležitý zdroj informácií a sociálnych kontaktov. Cítia, že v tejto oblasti potrebujú pomoc a radi si nechajú poradiť od detí, vnúčat či zručnejších známych. Popri pozitívach upozorňujú aj na negatíva ako obavy o úbytok osobného kontaktu, potenciálna strata tvorivého myslenia, manuálnych zručností alebo spohodlnenie.

Vyznajú sa seniori v štátnej administratíve a postupoch?

  • Vo všeobecnosti sa seniori v administratíve štátu neorientujú dostatočne. Často nevedia, na koho sa majú obrátiť, mladšia generácia seniorov hľadá riešenia na problémy alebo životné situácie u zamestnávateľa, ak ešte pracujú alebo osobne navštevujú úrady, prípadne sa snažia hľadať pomoc a informácie od ľudí v okolí.

Aký postoj mali respondenti k informačnej platforme Liga pre seniorov?

  • Veľká väčšina prijala myšlienku projektu nadmieru pozitívne, vnímali jej praktickosť, časovú efektivitu pri hľadaní informácií, no zároveň zdôraznili, že okrem komplexnosti by uvítali jednoduchú, prehľadnú formu podania informácií. Informácie majú byť uvedené zrozumiteľnejšou formou ako na stránkach štátnych inštitúcií a pomohli by im aj jednoduché návody. Upozornili, že bude užitočná pre elektronicky gramotných seniorov, čo si aj my uvedomujeme. No zároveň veríme, že väčšina má mladších rodinných príslušníkov, ktorí im v prípade, že internet nemajú, budú vedieť pomôcť a informácie vyhľadať aj s pomocou smartfónu. Ak sa nám podarí zohnať partnera a dostatok financií na spustenie plánovanej telefonickej poradne (call centra), dokážeme pomáhať aj tým seniorom, ktorí nemajú dosah na moderné technológie alebo sa v nich nevedia dostatočne orientovať. 

Ktoré z problémov považujú seniori za dôležité?

  • V prieskume sa respondenti vyjadrili, že najdôležitejšou oblasťou na informačnej platforme určenej pre starších občanov by boli informácie súvisiace s nástupom na dôchodok, finančnou pomocou a sociálna pomoc. Väčšina sa zhodla, že seniori by najviac ocenili jednoducho prístupné a neustále aktualizované zoznamy dostupných sociálnych služieb pre seniorov. Taktiež by uvítali možnosť vyhľadať aktuálne informácie o dostupnosti zdravotníckych pomôcok. Respondenti považujú za dôležité uviesť zoznam miest či pracovísk, kde si aktuálne životné situácie budú vedieť vybaviť.

V prieskume ste sa zamerali aj na obavy ľudí a ich postoje. Aké hrozby vníma populácia a seniori? 

  • Pri vzorke celej populácie a samostatnej vzorke ľudí nad 60 rokov je zhoda vo výsledku, že za najväčšiu hrozbu považujú stratu domova, predovšetkým u seniorov s nízkym príjmom. Rovnako však obe vzorky respondentov trápi aj zhoršenie medziľudských vzťahov a potenciálna osamelosť.

Viac v rozhovore TU:

Viac o téme: Starí rodičiaMichaela KocianováVIDEOROZHOVOR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu