Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ako krajina máme vážny problém s preplnenosťou väzníc: GRAF, z ktorého ide strach, opäť sme v nelichotivom popredí

Slovensko má problém s preplnenými väznicami. Zobraziť galériu (3)
Slovensko má problém s preplnenými väznicami. (Zdroj: Gettyimages.com, Facebook/Dáta bez pátosu (Eurostat))

BRATISLAVA - Aj keď ide o často skloňovaný problém viacerých ministrov za posledné roky, našlo sa len málo riešení tohto problému. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, no je isté, že ako Slovensko patríme medzi prvú trojku najviac preplnených väzníc v rámci krajín EÚ. Oproti roku 2020 ide síce o nepatrný pokles a už nie sme neslávnymi lídrami rebríčka, no stále je to s nami zle. Posledný graf, s ktorým vyrukoval rešpektovaný Eurostat prináša len malú nádej na zlepšenie.

archívne video

Členovia vlády komentujú rušenie špeciálnej prokuratúry (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Grafu Eurostatu urobila propagáciu organizácia Dáta bez pátosu, ktorá upozorňuje na to, že sme obsadili tretie miesto. Lídrom rebríčka je momentálne Maďarsko, za ktorým nasleduje Poľsko a len v tesnom závese za nimi sme na "bronzovom mieste" my.

Ako krajina máme vážny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Oproti roku 2020 sme mierne spadli na tretie miesto

"Slovensko zase na čele V roku 2020 sme boli na špici v rámci EÚ a mali najviac väzňov. O rok neskôr sme pri miernom poklese obsadili pekné III. miesto," komentujú so sarkazmom Dáta bez pátosu.

Ako krajina máme vážny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu (eurostat))

Druhá strana rebríčka

V roku 2021 bolo v EÚ podľa rebríčka 475 038 väzňov, čo zodpovedá 106 väzňom na 100 000 ľudí. Počet väzňov sa po poklese v roku 2020 zvýšil (104 väzňov na 100 000 ľudí), ale zostal druhým najnižším číslom od prelomu storočia. "Najvyšší podiel väzňov na 100 000 ľudí bol v roku 2021 v Maďarsku a v Poľsku (obe 191), nasledované Slovenskom (185)," popisuje graf organizácia, pričom na opačnom rebríčku sa nachádzajú krajiny ako Fínsko, Slovinsko či Holandsko. Sme teda pekne vysoko za priemerom EÚ, ktorý je v grafe vyznačený tiež.

Viac o téme: VäzniceEurostatDáta bez pátosuPočet väzňovPreplnené väznice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu