Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Reforma trestov za korupciu nás môže vyjsť pekne draho: Hrozí nám maďarský scenár a zmrazenie eurofondov

Slovensko môže balansovať na hrane maďarského scenáru pri eurofondoch. Zobraziť galériu (3)
Slovensko môže balansovať na hrane maďarského scenáru pri eurofondoch. (Zdroj: TASR - Pavol Zachar, Gettyimages.com)

BRATISLAVA/BRUSEL - O tom, aká môže byť lekcia v zahraničí za spôsob vedenia domácej politiky, sme sa už za posledné roky mohli presvedčiť napríklad od našich južných susedov, no zdá sa, že s príchodom novej vlády nám tento scenár už môže hroziť tiež. Reč je o zmrazení eurofondov za kroky, ktoré avizovala štvrtá vláda Roberta Fica (Smer-SD) v oblasti spravodlivosti a trestov za korupciu.

archívne video

Boris Susko po schávlení programového vyhlásenia: Prioritou je súdna mapa (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O tom, čo nám hrozí a aké odkazy za tieto plány v Bruseli dostávame, píše portál Euractiv. Reč je totiž o reforme v oblasti trestov za korupciu, ktorá sa týka aj eurofondov ako takých. Chystané plány by totiž mohli tok peňazí na Slovensko ohroziť. Tvrdí to samotná hovorkyňa Úradu európskej prokuratúry (EPPO).

Reforma trestov za korupciu môže mať vážne dôsledky

Zníženie trestov za korupciu totiž ovplyvní aj účinnosť ochrany eurofondov pred ich prípadným zneužívaním. Reforma trestov za korupciu bola pritom nosnou témou predvolebnej kampane Smeru.

"Na základe predbežnej analýzy sa obávame, že niektoré z navrhovaných zmien a doplnení slovenského trestného zákona by už neboli schopné zabezpečiť, aby trestné činy proti rozpočtu EÚ boli na Slovensku trestané účinnými, primeranými a odrádzajúcimi trestnými sankciami," povedala Euractivu hovorkyňa Európskej prokuratúry Tine Hollevoet, ktorá zároveň dodala, že úrad bude "veľmi pozorne analyzovať možné legislatívne zmeny na Slovensku".

Reforma trestov za korupciu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Hrozí nám maďarský scenár

Európska únia má práve pre zneužívanie eurofondov názor, že takéto kroky musí odstrašiť primeraný trest. V opačnom prípade Európska komisia od roku 2020 zaviedla preventívny nástroj na ochranu eurofondov. Ide o mechanizmus podmienenosti a umožňuje pozastaviť eurofondy štátu, ktorý podvodom nedostatočne predchádza alebo ich slabo vyšetruje. Mechanizmus sa týka aj peňazí z plánu obnovy. Do histórie a ani geograficky nemusíme ísť pre príklad ďaleko. Tento nástroj sa totiž aplikoval už v susednom Maďarsku.

Podľa premiéra Roberta Fica je na Slovensku navyše aj aktívny problém preplnených väzníc. Úpravu tak považuje za nutnú, lebo nedostatočne využíva alternatívne formy trestov. Fico tiež uviedol, že nová vláda pripravuje zásadné zmeny trestného zákona a trestného poriadku ako odpoveď na to, že „eurokomisia odignorovala hrubé porušovanie ľudských práv a zneužívanie trestného práva proti opozícii na Slovensku“. Komisia pritom momentálne vyhodnocuje návrh, ktorý obdržala prvého decembra o reforme špeciálnej prokuratúry.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

Ak by sa predsa len dosiahlo skrátenie trestov za korupciu, Slovensko môže vážne balansovať na hrane a prísť o eurofondy. Vážne by sa pritom ovplyvnilo aj vyšetrovanie aktívnych a aktuálnych korupčných káuz, ktorých sa len za posledné roky otvorilo viac ako dosť.

Viac o téme: KorupciaMinisterstvo spravodlivostiReformyEurofondyTrestyBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu