Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rana pre masového vraha Breivika: Stratil jediného návštevníka vo väzení, prečo sa to stalo?

Anders Breivik Zobraziť galériu (2)
Anders Breivik (Zdroj: SITA/Ole Berg-Rusten/NTB scanpix via AP)

OSLO - Anders Breivik je od roku 2011 na samotke. Deväť rokov mal verného návštevníka. Teraz sa však hovorí, že masový vrah s ním prerušil kontakt.

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik (44) len pár mesiacov pred procesom medzi ním a nórskym štátom pre údajné porušovanie ľudských práv prišiel o priateľa, ktorý ho deväť rokov navštevoval vo väzení. Dôvod je nejasný, ako uvádza denník „Dagbladet“. Iniciatíva však vraj prišla od samotného Breivika. Právnik masového vraha povedal „Dagbladet“, že dôvody vysvetlí na súde. Ako je až teraz vyšlo najavo, návštevy boli zastavené v marci tohto roku.

archívne video

Nórsky masaker

Breivik – ktorý sa teraz oficiálne volá Fjotolf Hansen – má veľmi obmedzený kontakt s ľuďmi. Pravicový extrémistický terorista si odpykáva 21-ročný trest odňatia slobody za masovú vraždu 77 ľudí z 22. júla 2011. Od svojho zatknutia na ostrove Utøya je držaný na samotke v rôznych prísne strážených väzniciach.

Každý človek má svoju dôstojnosť

Spočiatku mal povolený kontakt len ​​s väzenským personálom a jeho právnikom – no od roku 2014 ho pravidelne navštevvoal vyškolený teológ a bývalý dôstojník nórskych ozbrojených síl. O dôvode, prečo boli návštevy zastavené, päťdesiatnik mlčí.

Pre "Dagbladet" povedal: "Nechcem sa k tomu pred súdnym procesom vyjadrovať." V roku 2017 o návštevách na súde vypovedal – v tom čase mal s teroristom 90 rozhovorov, typické stretnutia trvali hodinu a pol – s plexisklom medzi nimi: „Každý utorok by som rád prispel svojou troškou k zlepšeniu každodenného života snáď najopovrhovanejšej osoby v Nórsku." Trval na tom, že každý človek má dôstojnosť a potrebuje niekoho, s kým sa môže porozprávať. S Breivikom viedli „zmysluplnú a dobrú komunikáciu“ – často o „veľkých témach“, akými sú voľby, ideológia, narcizmus a Utøya.

Anders Breivik
Zobraziť galériu (2)
Anders Breivik  (Zdroj: profimedia.sk)

Žaluje nórsky štát

Samotný Breivik na viacerých súdnych vystúpeniach povedal, že si svojho priateľa na návštevách váži – aj keď sa na muža sťažoval na poslednom procese minulý rok. Nový súdny proces sa uskutoční druhý januárový týždeň 2024, v ktorom Breivik žaloval nórsky štát za porušovanie ľudských práv súvisiace s podmienkami vo väzení. Pravicový extrémista sa domnieva, že trest je porušením článkov 3 a 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach týkajúcich sa mučenia a neľudského a ponižujúceho zaobchádzania.

Je to už druhýkrát, čo sa s tým Breivik obrátil na súd. V roku 2016/17 bol najprv úspešný v otázke článku 3 pred Okresným súdom v Oslo, ale štát vyhral vo všetkých bodoch pred odvolacím súdom. Prípad bol potom zamietnutý najprv na Najvyššom súde, potom na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.

Viac o téme: Masový vrahNórskoAnders BreivikVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu