Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako sme na tom s počtom štátnych sviatkov? Známa organizácia upozorňuje na rodiaci sa problém

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Po tom, ako vláda avizovala zrušenie štátneho sviatku z prvého septembra (čo je Deň Ústavy SR) sa nezisková organizácia Dáta bez pátosu s pomocou názornej mapy zamyslela nad tým, koľko štátnych sviatkov máme v porovnaní so susedmi. Slováci navyše na budúci rok o voľno 1. septembra neprídu. Prečo?

archívne video

Udeľovanie štátnych cien J. M. Hurbana (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Dáta bez pátosu totiž poukazujú na skutočnosť, že tento deň v roku 2024 pripadá na nedeľu, a tak sa robiť nebude tak či tak. Pri tejto príležitosti sa pozreli na mapu zo stránky Jakubmarian.com z roku 2017, ktorá je napriek uplynulým rokom stále aktuálna a ukazuje počet štátnych sviatkov za rok. Už na prvý pohľad je jasné, že sme lídrami. 

Máme iný problém, ako štátne sviatky, produkcia stagnuje

"Je to z roku 2017, ale indikácia “problému” Slovenska je zrejmá. Aj po zrušení 1.septembra na 🇸🇰 od 2024 (v 2024 pripadá na nedeľu)," pousmiali sa v Dátach bez pátosu. "V ostatných krajinách trošku viac robia a aj produkujú. Pozor: pracovných dní bez dovoleniek je do roka LEN 220. Každé 2 sviatky sú 1% pracovného času. Sme lídri," stručne konštatujú o sviatkoch analytici, pričom problém produkcie v pomere k štátnym sviatkom je zjavný.

Viac o téme: AnalýzaEurópaŠtátne sviatkyDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu