Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Masívne ostreľovanie v Gaze! Izrael zasiahol stovky cieľov, radikáli útočili na Sderot

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

GAZA/TEL AVIV - Humanitárna situácia v Pásme Gazy je katastrofálna, uviedli v stredu v spoločnom vyhlásení takmer tri desiatky organizácií, vrátane viacerých úradov OSN, a vyzvali na okamžité zastavenie bojov. V niektorých oblastiach Pásma Gazy sú ľudia celý deň bez jedla, nemajú dostatok pitnej vody a nemocnice, ktoré ešte fungujú, sú preplnené. Mnohí sa sťahujú už po niekoľkýkrát z miesta na miesto, aby unikli bombám. Izrael dnes súhlasil s tým, že otvorí hraničný priechod Kerom Šalom na juhu Gazy, aby tu bolo možné kontrolovať humanitárnu pomoc určenú obyvateľom pásma.

Naživo z Gazy

Video:

Predstavte si, že by Hamas vynaložil rovnaké úsilie na ochranu svojich civilistov ako na zakorenenie svojho terorizmu. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:21 Raketa vystrelená v piatok z palestínskeho Pásma Gazy dopadla do Tel Avivu, mesta v strednej časti izraelského pobrežia, a spôsobila škody na zaparkovanom aute. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

20:59 Dvaja izraelskí vojaci utrpeli vážne zranenia pri neúspešnom pokuse o oslobodenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy, oznámila v piatok armáda. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

20:43 Pri útoku izraelského dronu na území Sýrie zahynuli traja Sýrčania a Palestínčan, ktorí pracovali pre militantné hnutie Hizballáh, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). TASR správu prebrala v piatok od agentúry DPA.

19:14 Riziko teroristických útokov v Európe od 7. októbra, keď palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na Izrael, stúplo. Uviedol to v piatok policajný úrad Europol pre tlačovú agentúru DPA.

18:14 Európska únia poskytne v roku 2024 palestínskemu ľudu humanitárnu pomoc vo výške 125 miliónov eur. Oznámila to v piatok Európska komisia (EK), informuje spravodajca TASR. Komisia spresnila, že toto nové financovanie podporí humanitárne organizácie pôsobiace v Pásme Gaze aj na Západnom brehu Jordánu.

17:50 Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok povedal, že surovosť palestínskeho militantného hnutia Hamas nikdy nemôže byť ospravedlnením "kolektívneho trestu" pre Palestínčanov. Šéf OSN to vyhlásil v čase, keď Izrael vedie vojenskú operáciu proti Hamasu v Pásme Gazy, kde toto hnutie vládne. TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

17:49 Izrael nebude útočiť na 150 úkrytov pre civilistov v Pásme Gazy, uviedol v piatok denník The Times of Izrael (TOI) s odvolaním na úrad koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach (COGAT). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Ako uviedol TOI, súradnice týchto budov, medzi ktorými sú aj školy a iné verejné inštitúcie, poskytne Izraelu Organizácia spojených národov (OSN).

16:27 Generálny komisár Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) Philippe Lazzarini v piatok varoval, že "v Pásme Gazy, kde donebavolajúce nerešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva je jazvou na našom kolektívnom svedomí, sa dostávame do bodu, z ktorého niet návratu". TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

16:00 Európska únia dnes zaradila dvoch vysokopostavených členov ozbrojeného krídla radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na zoznam teroristických organizácií a ich členov. EÚ ich na zoznam pridala kvôli ich podielu na útoku na juh Izraela zo 7. októbra. Sankcie sú účinné od dnešného dňa, uviedla EÚ v tlačovej správe.

13:30 Na internete kolujú fotografie a videá, ktoré ukazujú desiatky mužov v Pásme Gazy zadržaných izraelskými vojakmi. Stanica BBC dnes uviedla, že sa jej podarilo potvrdiť pravosť záberov. Podľa izraelských médií ide o členov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, proti ktorému vedie Izrael od začiatku októbra vojnu. Niektorí svedkovia však uviedli, že medzi zadržanými sú aj novinári a ľudia, ktorí nemajú s Hamasom nič spoločné. Izraelská armáda zábery nekomentovala.

12:40 Izraelská armáda v piatok vyhlásila, že októbrový útok na juhu Libanonu, počas ktorého zahynul novinár agentúry Reuters, sa prešetruje. Zdôraznila však, že k nemu došlo v aktívnej bojovej zóne. Informuje stanica Sky News

11:55 Militantov palestínskeho hnutia Hamas zajatých počas útoku zo 7. októbra plánuje Izrael väzniť v roky nevyužívanom podzemnom krídle väznice Nican v stredoizraelskom meste Ramla. Izraelský krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir totiž poveril riaditeľku izraelskej väzenskej služby (Šabas) Katy Perryovú, aby vydala pokyn začať s prípravami na presun palestínskych zajatcov, informovala v piatok agentúra DPA.

11:20 Izraelská armáda pokračuje v útokoch v palestínskom Pásme Gazy, pričom za posledných 24 hodín na zemi, zo vzduchu a z mora zaútočila na približne 450 cieľov Podľa agentúry DPA o tom v piatok v pravidelnej zvodke informovalo velenie izraelskej armády. Útok je však vystavené aj územie Izraela - v oblasti izraelského mesta Sderot a v okolí sa v piatok predpoludním opäť aktivovali sirény varujúce pred raketovým útokom z Pásma Gazy.

10:45 Palestínske ministerstvo zdravotníctva v piatok vyhlásilo, že izraelskí vojaci operujúci na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabili počas bojov v utečeneckom tábore šiestich Palestínčanov. Informuje agentúra AFP.

Viac o téme: IzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu