Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Raši nemá na svoju predchodkyňu pekné slovo: Ďalšia mastná pokuta pre rezort! Unikli citlivé údaje

Richard Raši Zobraziť galériu (4)
Richard Raši (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA – Najskôr časopis, teraz tablety pre seniorov. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie tvrdí, že na krku majú ďalšiu pokutu, ktorá sa viaže ešte k pôsobeniu bývalej ministerky Veroniky Remišovej. Tá súvisí s únikom citlivých informácií o viacerých senioroch.

archívne video

Minister investícií Richard Raši o projektoch a investíciach v regiónoch (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Problém sa mal vyskytnúť pri projekte „Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia senior tabletov," ktorý ministerstvo spustilo počas pôsobenia Veroniky Remišovej. „Dostali sme ďalšiu faktúru za amaterizmus bývalého vedenia, na ktorú sa poskladajú občania tohto štátu. V úrade som ešte len zopár týždňov a už sa nám na stole hromadia rozhodnutia rôznych inštitúcií, ktoré zisťujú pochybenia a prešľapy v projektoch a zmluvách bývalého vedenia. Najskôr to bol Remišovej sebapropagačný časopis, teraz sú to tablety pre seniorov. Chyby v Remišovej práci sme v minulosti nahlas kritizovali a dnes, keď za ne naše ministerstvo dostáva tisícové pokuty, sa ukazuje, že táto kritika bola opodstatnená,“ tvrdí šéf rezortu Richard Raši.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (4)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pokutu udelil ministerstvu investícií Úrad na ochranu osobných údajov SR. Ten tvrdí ministerstvo v období od 16. 3. 2023 do 17. 4. 2023 zverejnilo v Centrálnom registri zmlúv darovacie zmluvy „s osobnými údajmi dotknutých osôb v rozsahu dátum narodenia, adresa trvalého pobytu, kontaktné údaje (e-mailová adresa, telefónne číslo) bez primeraného právneho základu,“ čím podľa úradu porušilo Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov. „V čase, keď sú seniori hlavnou cieľovou skupinou najrozličnejších podvodníkov a prichádzajú kvôli nim o svoje celoživotné úspory, sa nemôže stať, aby unikali ich najcitlivejšie údaje. A už vôbec nie, aby takéto fatálne chyby robil štát,“ myslí si Raši.

Ďalšie pochybenia mal Úrad na ochranu osobných údajov SR zistiť pri desiatkach zmlúv, ktoré boli v Centrálnom registri zmlúv zverejnené bez toho, aby v nich boli anonymizované osobné údaje, ako rodné číslo, dátum narodenia, adresa, e-mail, telefón, ekonomické údaje či podpis. Za oba prípady dostalo MIRRI SR od úradu pokutu v celkovej výške spolu 8 600 eur.

Len v polovici novembra zasa ministerstvo informovalo o pokute, ktorú dostali v súvislosti s časopisom Lepšie Slovensko, v ktorých ste sa mohli dočítať o úspechoch rezortu v čerpaní eurofondov. Úrad pre verejné obstarávanie totiž zistil porušenie zákona o verejnom obstarávaní a udelil rezortu pokutu 5 500 eur. Raši po nástupe do funkcie časopis zrušil.

Richard Raši
Zobraziť galériu (4)
Richard Raši  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Remišová viní aj Rašiho 

Remišová však tvrdí, že pokuta pre ministerstvo zahŕňa aj porušenia z čias šéfovania Richarda Rašiho. "Richard Raši tu vyťahuje pokutu 8000 eur, ktorá však zahŕňa porušenie ochrany osobných údajov a nesprávne zverejňovanie údajov aj z obdobia od roku 2016, teda počas pôsobenia samotného Richarda Rašiho a Petra Pellegriniho (obaja Hlas-SD). Ministerstvo okamžite po zistení pochybení a dôkladnom audite pristúpilo k náprave, aj pokiaľ ide o pochybenia z Rašiho a Pellegriniho éry," spresnila.

"My sme však po Richardovi Rašim a Petrovi Pellegrinim museli riešiť pokuty vo výške pol milióna eur, ktoré sa týkali hrubého porušenia zákona o verejnom obstarávaní, keď pri nevýhodných zmluvách uzatvorených v rozpore so zákonom občania prišli o milióny eur. Richard Raši doteraz nevysvetlil škody za desiatky miliónov eur, ktoré sa napáchali počas jeho pôsobenia v informatizácii. Namiesto obohratej platne 'lebo Remišová' by mohol konečne začať niečo robiť aj pre občanov Slovenska," dodala Remišová.

Viac o téme: Pokuta Richard RašiVeronika RemišováMIRRI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu