Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Po škandále s múkou tu máme kontaminovanú krupicu z Ukrajiny: Obsahuje toxické látky! Kontrolóri zakročili

Ilustračné foto Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Po škandále s kontaminovanou ukrajinskou múkou je tu ďalšia zásielka od našich východných susedov, s ktorou nie je všetko v poriadku. Kontrolóri na východe Slovenska objavili veľké množstvo nebezpečnej kukuričnej krupice.

Archívne video: Vlčan a Bíreš informovali o výsledkoch kontrol v Kolárove

Vlčan a Bíreš informovali o výsledkoch kontrol v Kolárove: Slovenská múka je v poriadku (Zdroj: Facebook/Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR)

Štátna veterinárna a potravinová správa zistila zvýšené množstvo mykotoxínu. Povolenú hranicu prekračovalo skoro dvojnásobne. Kontrolóri to odhalili pri cielenej kontrole, keď odobrali vzorky z krupice od výrobcu Dacsa Bunge Ukraine. Príjemcom bola tunajšia firma Slovkaz investments. Zvýšené hodnoty zistili až v dvoch prípadoch z troch. Dokopy išlo až o 65-tisíc kilogramov krupice. 

Po škandále s múkou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V prípade, že by bola táto obľúbená pochúťka v poriadku, nie je isté, že by sa dostala práve na slovenské obchodné regále. „Pri importe z tretích krajín v prípade vyhovujúcich výsledkov je zásielka uvoľňovaná na trh v rámci EÚ, nie je špecifikované v ktorej členskej krajine bude spotrebovaná ani účel jej použitia – je to na rozhodnutí dovozcu,“ vysvetlil pre Topky.sk riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prešove Valerián Kvokačka.

Spomínaná látka sa používa sa pri výrobe širokej škály potravín, extrudovaných výrobkoch, pri výrobe piva čo krmív. Úrad verejného zdravotníctva však upozorňuje, že pri konzumácii vo veľkých množstvách sú toxické. 

Viac o téme: KontrolóriUkrajinaKukuričná krupicaÚrad veerejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu