Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Niektoré strany v predvolebnej kampani používajú iný názov, oficiálne ho však nemenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Niektoré politické strany v rámci predvolebnej kampane používajú iný názov, než oficiálny. V registri vedenom Ministerstvom vnútra SR ho však meniť nebudú. Iné subjekty však názov upraviť plánujú.

Opozičná SaS v rámci kampane používa názov "SASKA". Nejde však o oficiálny názov strany. Jej hovorca Ondrej Šprlák pre TASR uviedol, že liberáli spúšťajú novú kampaň s novým logom, no oficiálny názov nemenia. Na hlasovacích lístkoch vo voľbách tak bude strana naďalej vedená ako SaS.

archívne video Maďarské fórum a Občianski demokrati pôjdu do volieb na jednej kandidátke

Maďarské fórum a Občianski demokrati pôjdu do volieb na jednej kandidátke (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Oficiálny názov a skratku nemení ani Smer-SD. Aktuálne síce miesto SD ako sociálna demokracia používa skratku SSD, teda slovenská sociálna demokracia. Predseda strany Robert Fico počas týždňa potvrdil, že je to skôr súčasťou "marketingu" a o zmenu skratky a názvu rezort vnútra nepožiadali. Strana bude preto aj na hlasovacom lístku uvedená ako Smer-SD.

Niektoré strany v predvolebnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Zmenu názvu plánovala aj mimoparlamentná Aliancia

Zmenu názvu plánovala mimoparlamentná Aliancia v súvislosti s rokovaniami s Maďarským fórom o spoločnom postupe do septembrových volieb. Vzhľadom na to, že rokovania sa skončili a strany sa nedohodli, Aliancia o zmenu názvu nepožiadala. "Takáto zmena názvu stratila svoje opodstatnenie," uviedla hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme. Mimoparlamentný Hlas-SD zas avizoval zlúčenie so stranou Dobrá voľba. Názov však podľa slov hovorkyne Hlasu-SD Patrície Medveď Macíkovej meniť neplánujú.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Naopak, hnutie OĽANO zmenu názvu plánuje. Potvrdil to jeho hovorca Matúš Bystriansky. V minulosti hnutie pred parlamentnými voľbami upravilo svoj oficiálny názov tak, aby obsahoval mená všetkých subjektov z jeho kandidátnej listiny. Zmenu názvu avizovalo aj Maďarské fórum, ktoré sa dohodlo na spoločnom postupe do volieb so stranou Občianski demokrati Slovenska (ODS), Demokratická strana (DS), Strana rómskej koalície (SRK) a vznikajúcou stranou Za regióny. Nový názov má v sebe zahŕňať všetky tieto subjekty.

Niektoré strany v predvolebnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: NázovPredvolebná kampaňPolitické stranyVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu