Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nie je všetko zlato, čo sa blyští: Vláda nasľubovala stabilné ceny elektriny, realita ale bude razantne iná!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATSLAVA - Celý národ s napätím čakal, ako to dopadne so schválením rozpočtu, s dohodou s lekármi či s následnými cenami energií, ktoré sú tiež naviazané na rozpočet a na vládou sľúbené zastropenie cien elektriny pre domácnosti. Budú ceny skutočne nedotknuté na pár rokov tak, ako to sľúbila vláda? Nie celkom, Úrad na reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) priniesol konečne prehľad, ako sa zmenia ceny a veru, zdraženie sa bude týkať aj domácnosti, aj keď sa hovoril opak. Firmy dokonca pocítia zdraženie výraznejšie!

Slovenské elektrárne sa s vládou dohodli na výnimočnom riešení, na tri roky zmrazia ceny elektriny pre domácností (Zdroj: Topky/Maarty)

Vládne sľuby o nedotknutých cenách energií a podpísané memorandum

Podrobnosti o tom priniesol denník SME. Domácnosti budú podľa ÚRSO platiť o 2,5 percenta za elektrinu viac ako minulý rok. To však nekorešponduje so stanoviskom vlády a sľubom o tom, že ceny zostanú nedotknuté. Akoby toho nebolo málo, bolo podpísané memorandum so Slovenskými elektrárňami, ktoré malo túto fixáciu cien zaručiť aj na roky 2023 a 2024.

Dôvod nárastu cien a zásah ÚRSO

Tento nárast navyše potvrdzujú aj dodávatelia. Riaditeľ spoločnosti Magna Energia Martin Ondko dokonca hovorí o trojpercentnom náraste cien. Západoslovenská energetika (ZSE) zas tvrdí, že nárast bude asi od 1,4 do 2,2 percenta v závislosti od konkrétnej tarify, Stredoslovenská energetika (SSE) zas predpokladá nárast ceny o 2,7 percenta.

Rast spôsobuje tzv. silová zložka elektriny. "Cena dodávky vzrástla v priemere o tri percentá a fixná platba za odberné miesto bola zvýšená z 1,10 eura na mesiac na 1,50 eura," vysvetlila denníku hovorkyňa SSE Michaela Krivá.

Nové ceny na príkladoch

To spôsobí, že napríklad domácnosti v bytovom dome (2272 kWh) s nákladmi na elektrinu v roku 2022 vo výške 350,46 € stúpnu tento rok po cenovom rozhodnutí ÚRSO na 481,84 €. V prípade rodinného domu s elektrickým vykurovaním (8695 kWh) a nákladmi za rok 2022 vo výške 1108,28 stúpne cena na 1523,75€.

Nie je všetko zlato,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Náklady na podporné služby sú výrazne ovplyvnené prevládajúcimi trhovými cenami elektriny," vysvetľuje tento jav ÚRSO. Takéto náklady sa za posledné obdobie pre energetickú krízu v celej EÚ pohybovali v rekordných výškach. Svoje urobila aj tarifa za prevádzkovanie systému, ktorá má slúžiť na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Tá podľa ÚRSO stúpla v porovnaní s minulým rokom až o 60 percent. Chýba tu podľa nich štátny zásah vo forme dotácie a zvýšenými nákladmi štátnej Slovenskej elektrifikačnej a prenosovej sústavy. O toľko isto percent vzrástla tiež tarifa za služby, ktoré zabezpečujú stabilné napätie a frekvenciu v sieti.

Firmy budú pritom zdražovanie pociťovať oveľa viac, takisto aj budovy, ktoré nie sú právne chápané ako "domácnosti" a ich ročná spotreba neprekračuje 30 MWh. Aby sme si to vedeli lepšie predstaviť, pôjde napríklad o reštaurácie, drobných podnikateľov či poskytovateľov administratívnych služieb, ale aj spoločenstvá vlastníkov bytov, ktoré využívajú elektrinu v spoločných priestoroch. 

Viac o téme: CenaElektrinaEnergetická krízaZastropovanie cien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu