Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svetové ceny potravín v decembri klesli: Za celý rok však dosiahli rekordnú výšku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Svetové ceny potravín v decembri klesli, už deviaty mesiac po sebe. Napriek tomu za celý rok 2022 dosiahli rekordnú výšku. Ukázali to v piatok údaje Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Informuje o tom správa agentúry Reuters.

Index cien potravín Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorý sleduje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, minulý mesiac klesol na 132,4 bodu z revidovaných 135 bodov v novembri. FAO upravila novembrový výsledok smerom nadol z pôvodných 135,7 bodu. Za rok 2022 ako celok však dosiahol tento referenčný index v priemere 143,7 bodu. To je o 18 bodov alebo 14,3 % viac ako v roku 2021 a najvyššia hodnota indexu od začiatku jeho sledovania v roku 1990.

Ceny prudko vzrástli po ruskej invázii

Pokles indexu v decembri bol spôsobený prudkým znížením cien rastlinných olejov spolu s určitým poklesom cien obilnín a mäsa, čo však zmiernil nárast cien cukru a mliečnych výrobkov, uviedla FAO. Ceny potravín prudko vzrástli po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári minulého roka pre obavy z narušenia obchodu v Čiernom mori. Tieto zisky sa neskôr čiastočne znížili vďaka vytvoreniu koridoru na vývoz z Ukrajiny za podpory OSN. FAO minulý rok uviedla, že náklady na dovoz potravín v roku 2022 povedú najchudobnejšie krajiny k zníženiu objemu prepravy.

Viac o téme: RekordCenyPoklesPotraviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu