Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matovičov deň D: Líder OĽaNO pritvrdil... Sulíka prirovnal k Putinovi! Dvojhodinový prejav posunul hlasovanie

Odvolávanie Igora Matoviča Zobraziť galériu (8)
Odvolávanie Igora Matoviča (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Odvolávanie Igora Matoviča trvalo "len" niekoľko hodín. Dôvodom bolo aj to, že šéf Smeru povedal svojim poslancom, aby sa do rozpravy nezapájali. V pléne na obranu Matoviča vystúpil aj premiér Eduard Heger. Matovič vo svojej ohnivej rozprave najprv SaSku kritizoval a potom ich pozval späť do vlády.

V rozprave dnes ako posledná vystúpila Jana Bittó Cigániková za SaS. Hlasovať o jeho odvolaní by sa malo o 17:00. Za odvolvanie Matoviča má hlasovať 73 poslancov. 

NAŽIVO z parlamentu

Igor Matovič rečnil v parlamente pri jeho odvolávaní dve a pol hodiny: Sulíka prirovnal k Putinovi (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Aktualizované 16:45 Schôdza je prerušená do 9:00. Hlasovať sa však bude až v utorok o 11. Dnes tak ešte nebude jasné, či Matoviča odvolajú, alebo nie. "Želám pánovi poslancovi Kerekrétimu skoré uzdravenie," povedal v závere Boris Kollár. 

Matovičov deň D: Líder
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 16:42 Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v závere diskusie skonštatovala, že Matovičove skutky počas výkonu jeho funkcie hovoria jasne, kto škodí Slovensku. Tvrdí, že neprijal ani najmenšiu sebareflexiu, pričom takýto človek podľa jej slov "ovláda premiéra aj ministrov". "Igor Matovič sa nechal skorumpovať vlastnou dokonalosťou a mocou," vyhlásila. Apelovala na poslancov a ministrov za OĽANO, aby si otvorili oči a netvárili sa, že je všetko v poriadku. Zároveň vyzvala všetkých poslancov, aby sa rozhodli správne. Pri hlasovaní o návrhu na odvolanie Matoviča sa podľa nej ukáže, kto je nová koalícia.

Aktualizované 16:39 Po prerušenej schôdzi oznámil podpredseda parlamentu Juraj Blanár, že na 16:45 zvoláva poslanecké grémium. 

Aktualizované 16:29 Matovič sa počas svojho prejavu v pléne dostal do sporu aj s poslancom Za ľudí Jurajom Šeligom. "Hlasuj za moje odvolanie," povedal Matovič Šeligovi, v rokovacej sále sa totiž pochytili kvôli prezidentke Zuzane Čaputovej.

Aktualizované 16:15 V sále počas rokovania schôdze odpadol poslanec NR SR. Na mieste zasahujú záchranári. Podľa našich informácií má ísť o poslanca OĽaNO Jána Kerekrétiho

Počas schôdze odpadol jeden z poslancov NR SR: Zasahovať museli záchranári! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 15:25 Igor Matovič zverejnil krátko pred hlasovaním status na sociálnej sieti, v ktorom opäť zaútočil na Richarda Sulíka a obvinil ho z obchodovania s opozíciou. “Kolega” Sulík vytiahol tromf. Váhajúcim poslancom práve ponúka podľa jeho slov “deal”. Keď podporia moje odvolanie, sľubuje, že SaS popraví za odmenu Romana Mikulca ruka v ruke s mafiou so SmeroHlasu. On stratil už všetku súdnosť. Rišo, pomstychtivosť je veľmi zlý radca. Brzdi," napísal. 

 

“Kolega” Sulík vytiahol tromf. Váhajúcim poslancom práve ponúka podľa jeho slov “deal”. Keď podporia moje odvolanie,...

Posted by Igor Matovic on Thursday, September 29, 2022

Aktualizované 13:19 Tarabovo ultimátum

"Ak Richard Sulík do 17 hodiny verejne nepovie, že nám dodá hlasy na predčasné voľby, hlasovania o tom, aby sa vrátil do vlády cez odvolanie Matoviča, sa nezúčastnim. Hlasovať "za" zotrvanie Matoviča nebudem ani ja a ani jeden z mojích kolegov zo strany Život, pretože nezaslúži si byť ministrom financií," napísal. 

 

Ak Richard Sulík do 17 hodiny verejne nepovie, že nám dodá hlasy na predčasné voľby, hlasovania o tom, aby sa vrátil do...

Posted by Tomáš Taraba - predseda ŽIVOT NS on Thursday, September 29, 2022

Aktualizované 13:02 "O osude Igora Matoviča dnes rozhodnú ľudia z kandidátky ĽSNS. Bude to najhanebnejšie hlasovanie, aké tento parlament zažil," napísal Gröhling.

 

O osude Igora Matoviča dnes rozhodnú ľudia z kandidátky ĽSNS. Bude to najhanebnejšie hlasovanie, aké tento parlament zažil.

Posted by Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny on Thursday, September 29, 2022

Aktualizované 13:01 Matovič sa vo svojom prejave obúval do novinárov. Jeho výroky odsúdil poslanec a bývalý štátny tajomník Ondrej Dostál. 

 

"Aj Hitler mal takýchto novinárov." Fuj, čistý hnus.

Posted by Ondrej Dostál on Thursday, September 29, 2022

12:02 "Bolo to dlhšie, ale o to úprimnejšie. Povedal som všetko, čo som chcel, niečo som povedať nemusel," povedal v závere. Schôdza pokračuje o 14:15 faktickými poznámkami.

Archívne VIDEO Prejav premiéra Eduarda Hegera, ktorý v pléne Matoviča bránil: Predkladatelia návrhu nevidia skutočné problémy

Prejav premiéra Eduarda Hegera, ktorý v pléne Matoviča bránil: Predkladatelia návrhu nevidia skutočné problémy (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 11:28 "Sulík si ako Putin anektoval stranu Za ľudí," povedal Matovič.

Aktualizované 11:07 Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde bude o 17:00. Matovič stále reční v parlamente, schôdza teda skonší o 12.

Matovičov deň D: Líder
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:58 Matovič vystupuje už viac ako hodinu a viac ako pol hodinu sa venoval pádu Radičovej vlády a rokovaniam, ktoré im predchádzali. Podľa neho to nebolo "len za večeru", ale Sulík to za niečo musel urobiť. "Dlžíte odpoveď, prečo ste to urobili a aký bol skutočný dôvod," povedal. Sulík odišiel zo sály. 

Matovičov deň D: Líder
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:33 "Bohužiaľ, takto nezodpovedného partnera sme v ťažkých časoch mali. Partnera, ktorý nám neustále podrážal nohy," povedal Matovič, čím narážal na spory v koalícii so stranou SaS počas pandémie COVIDU.

Matovičov deň D: Líder
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:17 Matovič útočí na Richarda Sulík a hovorí o tom, že za všetkými pokusmi Sulíka o povalenie vlády niekto musí byť. "Pýtajte sa, s kým si vás predseda SMSkuje, lebo niečí záujem to určite je," povedal. "Verejne kladiem otázku, čí záujem sleduje Richard Sulík, keď takto opakovane koná," pýta sa.

Aktualizované 9:53 Ako posledný v rozprave vystupuje opäť Igor Matovič. Bittó Cigánikovú označila za čerta v ženskej koži. Líder OĽaNO opäť hovorí o tom, že Sulík položil Radičovej vládu a ironicky ho označil za jediného, kto má papier na pravdu. "A čo sa potom stalo? Padla vysnívaná Radičovej vláda, lebo sa hádzal o zem, hádzal o zem a hádzal o zem," uviedol Matovič.

Matovičov deň D: Líder
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 9:35 Poslankyňa Jana Bittó Cigániková sa vyjadrila k fotke, ktorá sa šírila na sociálnych sieťach. Bittó Cigániková na nej čupela pri poslancovi Miroslavovi Urbanovi (nezaradený za Republiku). Podľa poslankyne s ním riešila pozmeňovací návrh k platom učiteľov. Tomáš Taraba podľa nej ide v jednej línii s OĽaNO, lebo používa rovnakú rétoriku. Eduard Kočiš potvrdil, že Bittó Cigániková rozprávala s Urbanom o pozmeňovacom návrhu.

 

Podstata dňa v jednom obrázku … Janka Penta Cigániková v družnej debate s fašistami od Mazureka. #RybaVoVode

Posted by Igor Matovic on Wednesday, September 28, 2022

Aktualizované 9:20 Šéfka Za ľudí Veronika Remišová na sociálnej sieti kritizovala slová Richarda Sulíka. "Richard, dva sme boli spolu vo vláde, štyri roky v opozícii.Vyhlášiť teraz, že profesionálny smerák Pellegrini je de facto lepší ako premiér Heger, je popretím všetkého, za čo sme v opozícii bojovali," vyhlásila na sociálnej sieti.

Remišová kritizuje Sulíka: Richard, dva roky sme boli vo vláde, štyri roky v opozícii... Toto si prehnal! (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Aktualizované 9:15 Ondrej Dostál pripomenul na sociálnej sieti Matovičov výrok z roku 2016.

 

ČO BOLO, BOLO, TERAZKY SOM MINISTER "Vláda sa podľa ústavy zodpovedá pNárodnej rade. Je psou povinnosťou ministra...

Posted by Ondrej Dostál on Wednesday, September 28, 2022

Aktualizované 9:12 Matovič odmieta dôvody na odvolanie, SaS vyzýva na odloženie nenávisti

Rozhodnutia vlády sú kolektívne a ak SaS niečo kritizuje, kritizuje aj seba. Vyhlásil to líder OĽaNO a minister financií Matovič v pléne počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie. Zdôvodnenie návrhu označil za "znôžku výmyslov, manipulácií a fabulácií". Bol by rád, keby sa liberáli vrátili do koalície, zrušili svoje červené čiary a uznali si chybu. Hovorí o osobnej nenávisti z ich strany. Podčiarkol potrebu riešiť aktuálnu energetickú krízu.

VIDEO Pozrite si celý prejav Igora Matoviča: Za toto by sa nehanbili ani boľševickí prokurátori! 

Ohnivý prejav Matoviča: Za toto by sa nehanbili ani boľševickí prokurátori! (Zdroj: Topky/Maarty)

"Ani jedno rozhodnutie vlády, ani jeden zákon neboli bez vášho súhlasu a keď ste aj s niečím nesúhlasili, napríklad rodinný balíček, povedali ste, že ho nepodporujete, ale nemáte nič proti tomu, že ho presadíme s opozíciou, a nebudete ho vetovať," skonštatoval Matovič. Na balíčku podľa neho postavila SaS celú krízu a argumenty. Pýta sa, prečo strana odborníkov v koalícii súhlasila s neodbornými riešeniami z jeho strany, ktoré teraz kritizuje.

Aktualizované 9:10 Sulík počas prejavu Matoviča žasol, ako sme v koalícii vydržali

Predseda SaS Richard Sulík bol počas prejavu Matoviča v parlamente skutočne rád, že SaS odišla z koalície. V stredu počas rozpravy Sulík zároveň vyhlásil, že žasol, ako to tam dva a pol roka vydržali. Ak by bol Matovič odvolaný, sú pripravení rokovať s premiérom Hegerom. Podotkol, že ak odvolaný nebude, k predčasným voľbám takmer s istotou nepríde.

Matovičov deň D: Líder
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Sulík skonštatoval, že v prípade, ak Matovič nebude vo vláde, pripomenie premiérovi, že sú pripravení rokovať o novej koaličnej zmluve. "Možno k rokovaniu nepríde, možno sa nedohodneme, ja to dnes neviem, a potom sa budeme baviť o predčasných voľbách," poznamenal s tým, že ak Matovič odvolaný nebude, nezmení sa nič, lebo vládna koalícia bude ďalej pokračovať. Poukázal na to, že sa formálne odvoláva minister financií Matovič, ale v skutočnosti sa odvoláva premiér Matovič.

Hlasovanie o odvolaní ministra financií bude podľa Sulíka zásadným rozhodnutím v zmysle, či je prípustné riadiť krajinu Matovičovým štýlom, ale tiež, či je prípustné znefunkčniť systém bŕzd a protiváh na dosiahnutie politických cieľov jedného človeka. Pôjde podľa neho o to, do akej miery je možné tolerovať "vrtochy jedného muža". "Motívy toho, že sme dali návrh na odvolanie Igora Matoviča, ani náhodou nie sú osobná nenávisť alebo pomsta," podotkol Sulík.

V rozprave vystúpil aj premiér Heger a minister Matovič

Poslanci parlamentu začali rokovať o návrhu na odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií pokračovať v stredu o druhej poobede. V pléne najprv návrh predniesla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová, potom sa k rečníckemu pultíku postavil premiér Eduard Heger, po ňom Igora Matovič a prvým zo štyroch písomne prihlásených bol Richard Sulík. Štyria sa prihlásili ústne.

VIDEO Richard Sulík počas odvolávania: Igora Matoviča je mi úprimne ľúto, nejde mi o pomstu

Richard Sulík počas odvolávania: Igora Matoviča je mi úprimne ľúto, nejde mi o pomstu (Zdroj: Topky/Maarty)

Hromadný odchod OĽaNO 

Matovič v rozprave vyhlásil, že rozhodnutia vlády sú kolektívne a ak SaS niečo kritizuje, kritizuje aj seba. Zdôvodnenie návrhu označil za "znôžku výmyslov, manipulácií a fabulácií". Bol by rád, keby sa liberáli vrátili do koalície, zrušili svoje červené čiary a uznali si chybu. Hovoril o osobnej nenávisti z ich strany. Podčiarkol potrebu riešiť aktuálnu energetickú krízu. Poslanci OĽaNO sa na čele s premiérom a ministrom financií po prejave Matoviča postavili a hromadne odišli zo stály.

Matovič s premiérom Hegerom za potlesku odišli zo sály, Sulíka si nevypočujú, poslanci OĽaNO odišli tiež (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda SaS a poslanec Richard Sulík skonštatoval, že počas prejavu ministra financií v parlamente bol skutočne rád, že SaS odišla z koalície. Zároveň dodal, že žasol, ako to tam dva a pol roka vydržali. Ak by bol Matovič odvolaný, sú pripravení rokovať s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) o novej koaličnej zmluve. Podotkol, že ak odvolaný nebude, k predčasným voľbám takmer s istotou nepríde.

Odvolávanie iniciovali poslanci SaS

Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, pričom návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD. "Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie," argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády.

Po schôdzi k návrhu na vyslovenie nedôvery Matovičovi má vo štvrtok pokračovať riadna schôdza skrátenými legislatívnymi konaniami. O 11.00 h by sa malo podľa podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO) hlasovať aj o tomto bode.

Viac o téme: OdvolávanieMimoriadna schôdzaIgor MatovičRichard SulíkEduard HegerParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu