Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNY ONLINE Ohnivý prejav Matoviča: Hromadný odchod poslancov OĽaNO! Sulík šéfa financií ľutuje

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Kým doteraz boli odvolávania členov vlády viac-menej formalitou, tentoraz existuje reálna šanca, že sa na odvolanie ministra financií Igora Matoviča nájde potrebný počet poslancov. Za by malo hlasovať 73 poslancov, rozhodnú tak hlasy nezaradených. Mimoriadna schôdza sa začne o druhej.

  • návrh na odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií podala strana SaS, pod návrh sa podpísalo 32 poslancov
  • podporu avizoval celý poslanecký klub strany SaS a Smer a aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho (Hlas)
  • či sa poslancom podarí Matoviča odvolať, je stále vo hviezdach, rozhodnú hlasy nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu, otázny je postoj niektorých ďalších
  • na odvolanie člena vlády je potrebná absolútna väčšina (76 hlasov) bez ohľadu na účasť

NAŽIVO z parlamentu

VIDEO Prejav premiéra Eduarda Hegera, ktorý sa postavil za svojho ministra

Prejav premiéra Eduarda Hegera, ktorý v pléne Matoviča bránil: Predkladatelia návrhu nevidia skutočné problémy (Zdroj: Topky/Maarty)

 

Aktualizované 19:05 Schôdza bola ukončená. Pokračovať bude vo štvrtok o 9:00. 

Aktualizované 19:02 V rozprave vystupuje Miroslav Suja. 

Aktualizované 18:57 V rozprave vystúpili všetci písomne prihlásený. Možnosť ústne sa prihlásiť využili štyria prítomní. V rozprave ďalej vystúpia poslanci Miroslav Suja, Filip Kuffa, Tomáš Taraba a Jana Bittó Cigániková. 

Aktualizované 18:28 Milan Mazurek v rozprave skončil. Nasleduje 5 faktických poznámok. 

Aktualizované 18:12 Po prejave Petra Pellegriniho a faktických poznámkach v rozprave vystupuje Milan Mazurek. 

Aktualizované 17:45 V rozprave vystupuje Peter Pellegrini. "Igor Matovič je najväčším zlom slovenskej politiky," povedal. Pellegrini poznamenal, že zákony v parlamente prechádzajú aj napriek odchodu SaS z vlády. "Jeho odvolanie by bolo prvou väčšou dierou do ich loďky," povedal o Matovičovi. Poslanci okolo Pellegriniho sa podpísali pod návrh SaS na odvolanie Matoviča, pretože si myslia, že je najväčším zlom slovenskej politiky. "Pod jeho vedením je Slovenská republika ako malá loďka v búrke bez kapitána, pohadzovaná vetrom bez toho, aby sme tušili, kde skončíme," povedal s tým, že podľa prieskumov Matovičovi nedôveruje približne 90 percent ľudí. Hlas-SD by podporil návrh, aj keby s ním prišiel hocikto z opozície. 

Aktualizované 17:03 Richard Sulík v rozprave skončil a poďakoval sa, že dostal všeobecný súhlas, aby dostal 10 minút navyše a dokončil svoj prejav. Nasledujú faktické poznámky. V rozprave má ešte vystúpiť Peter Pellegrini a Matúš Šutaj Eštok. Poslanci majú stále možnosť prihlásiť sa aj ústne. Rokovanie by malo dnes trvať do siedmej a hlasovať sa bude zrejme zajtra o 11:00.

VIDEO Cely prejav Richarda Sulíka

Richard Sulík počas odvolávania: Igora Matoviča je mi úprimne ľúto, nejde mi o pomstu (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 16:46 "Je mi úprimne ľuto Igora Matoviča," povedal Sulík.

Aktualizované 16:40 "Mohol som pokojne odísť už dávno. Verejnosť by to pochopila. A to vtedy, keď ma nazval idiotom. Alebo keď hovoril, že kopem hroby," povedal s tým, že nejde o žiadnu pomstu.

MIMORIADNY ONLINE Ohnivý prejav
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 16:35 "Dnes stojíme všetci poslanci, čo sme tu, pred vážnym rozhodnutím. Nejde o bežné odvolávanie bežného ministra. Ide o zásadné odvolávanie, či je prípustné riadiť krajinu tak, ako ju riadi Igor Matovič," povedal Sulík s tým, že jeho prejav nebude taký dlhý ako bol Matovičov.

Aktualizované 16:25 V rozprave vystupuje Richard Sulík. Udivuje ho, ako dokáže Matovič "prekrútiť neprekrútiteľné". Reagovať bude na tri nepravdy. "Čudujem sa, ako sme dokázali v tejto koalícii fungovať," povedal.

VIDEO Pozrite si celý ohnivý prejav Igora Matoviča pri odvolávaní

Ohnivý prejav Matoviča: Za toto by sa nehanbili ani boľševickí prokurátori! (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:55 Matovič skončil po hodine a štvrť a spolu s premiérom odišiel z rokovacej sály. Strane SaS povedal, že by bol rád, keby sa vrátila do koalície. "My vás radi privítame," uviedol.

VIDEO Matovič s premiérom Hegerom za potlesku odišli zo sály, Sulíka si nevypočujú, poslanci OĽaNO odišli tiež

Matovič s premiérom Hegerom za potlesku odišli zo sály, Sulíka si nevypočujú, poslanci OĽaNO odišli tiež (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:54 Vládu podľa Hegera zaráža tvrdenie, že predkladatelia sa pasujú do roly obrancov morálky, etiky a demokracie. "Toto tvrdenie nemôže vláda ani náznakom brať vážne, najmä ak sa medzi predkladateľmi návrhu nachádzajú osoby, ktoré boli súčasťou korupčného systému alebo sa priamo podieľali na odovzdaní slovenskej polície do rúk mafie, o čom dnes svedčia desiatky obvinených, obžalovaných a už aj odsúdených bývalých vysokopostavených štátnych úradníkov a spolupracovníkov Roberta Fica a Petra Pellegriniho," uzavrel premiér.

Aktualizované 15:16 Igor Matovič sa v parlamente vyjadruje k svojmu odvolávaniu. Sulíka si nevypočuje. Zároveň uviedol, že za zdôvodnenie jeho odvolávania by sa nehanbili ani boľševickí prokurátori. Ide podľa neho o zmes výmyslov a fabulácií a ich cieľom je len zaujať kamery.

VIDEO V parlamente odvolávajú Igora Matoviča: Návrh predniesla šéfka poslaneckého klubu SaS

V parlamente odvolávajú Igora Matoviča: Návrh predniesla šéfka poslaneckého klubu SaS (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:00 Premiér Heger stojí za všetkými svojimi ministrami.

 

STOJÍM ZA KAŽDÝM MINISTROM MOJEJ VLÁDY Dnes sa poslanci v pléne NR SR zaoberajú návrhom SaS na odvolanie Igora...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Wednesday, September 28, 2022

Aktualizované 14:59 Matovič uviedol, že je to práve SaS, ktorá tri mesiace "otravuje Slovensko" a je pomstychtivá voči nemu a že práve liberáli sa spolčili s mafiou Smeru a Hlasu a bez hanby s nimi podpísali návrh na jeho odvolanie.

Aktualizované 14:49 Matovič sa ide postupne vyjadriť ku všetkým výhradám zo strany SaS, ktoré spísali v návrhu k odvolaniu. "Priznám sa, predýchaval som, viem, že moje prejavy sú často emočné," uviedol. 

MIMORIADNY ONLINE Ohnivý prejav
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:43 Do rozpravy sa písomne prihlásili štyria poslanci - Richard Sulík, Peter Pellegrini, Milan Mazurek a Matúš Šutaj Eštok. O slovo požiadal Igor Matovič, ktorý má ako minister prednosť. "Som rád, že vidím v rozprave ako prvé meno Richarda Sulík. Myslel som si, že bude zbabelo šúchať nožkami," povedal v úvode. 

Aktualizované 14:40 Plénum parlamentu sa v úvode schôdze dohodlo, že bude rokovať v stredu do 19.00 h a ak by sa tento bod dovtedy neprerokoval, poslanci budú v mimoriadnej schôdzi pokračovať vo štvrtok (29. 9.) od 9.00 h. Ak by poslanci návrh na vyslovenie nedôvery Matovičovi prerokovali do štvrtka 11.00 h, hlasovalo by sa vtedy. Ak to nestihnú, hlasovať o tom budú následne o 17.00 h.

Aktualizované 14:37 Fico vyzval svojich poslancov, aby sa príliš nezapájali do diskusie

Všetkých 27 poslancov Smeru bude hlasovať za návrh na odvolanie Matoviča z funkcie ministra financií. Budú taktiež prítomní na schôdzi. Šéf strany Robert Fico vyzval poslancov Smeru-SD, aby sa príliš nezapájali do diskusie. Schôdza bude podľa neho súbojom medzi SaS a OĽANO. Fico sa domnieva, že schôdza bude "cirkusom". Dodal, že s Matovičom sa nedá rokovať.

MIMORIADNY ONLINE Ohnivý prejav
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:34 Heger zatiaľ bráni Matovičov rodinný balíček alebo tzv. protiinflačný balíček. "Ani jeden z členov koalície nevyužil právo veta. Naopak, navrhovateľ uplatnil veto v inom prípade, v prípade zvýšenia daní a to bolo zo strany koaličných partnerov akceptované," uviedol. 

Aktualizované 14:26 Premiér vystupuje v rozprave k odvolávaniu Matoviča

Slovo má teraz Marián Viskupič. Informuje o prerokovaní návrhu vo výbore. Slovo potom dostal premiér Eduard Heger. "Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií vníma vláda ako neopodstatnený," povedal v úvode. Hovorí o energetickej kríze, chváli parlament za schvaľovanie dôležitých zákonov.

MIMORIADNY ONLINE Ohnivý prejav
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:16 V úvodnom slove pripomína dôvody, prečo chcú Matoviča odvolať. Dôvodom je aj prijatie rodinného balíčka. Podľa SaS minister financií dodnes nevysvetlil, z akých zdrojov chce tento balíček kryť. Zemanová zopakovala, že Matovič ako šéf financií poškodzuje verejné financie.

Aktualizované 14:13 Odvolávanie Igora Matoviča sa začalo, v pléne je 134 poslancov, ospravedlnila sa aj Jana Žitňanská. Návrh v pléne predkladá šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. "Už nemôžeme zatvárať oči pred bezprecedentnými prešľapmi Igora Matoviča," uviedla. 

Archívne VIDEO Šipoš nevylúčil, že po prípadnom odvolaní Matoviča budú rokovať so SaS o ich návrate

Šipoš (OĽaNO) nevylúčil, že po prípadnom odvolaní Matoviča budú rokovať so SaS o ich návrate (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Aktualizované 13:57 Je psou povinnosťou opozície hlasovať za odvolanie Matoviča, uviedol Pellegrini

Matovič nemôže stáť na čele rezortu financií. Je preto "psou povinnosťou" celej opozície hlasovať za jeho odvolanie z funkcie ministra, vyhlásil šéf Hlasu Peter Pellegrini. V parlamente už podľa neho Matovič nenarobí také škody ako z postu ministra financií. "Odmietam akékoľvek teórie a drísty o tom, že odvolávanie Igora Matoviča má alebo nemá vplyv na to, či táto vládna koalícia vydrží alebo nevydrží. Keby aj vydržala, mne je to jedno, ale tento človek nemôže stáť na čele ministerstva financií," zdôraznil Pellegrini. Slovensko má podľa jeho slov vo vedení "neexistujúceho premiéra s arogantným a zlým, neschopným, hulvátskym ministrom financií".

Pellegrini poukázal aj na aktuálnu prognózu Národnej banky Slovenska (NBS), ktorú označil ako "hrôzostrašnú". "Slovensko sa rúti do recesie s obrovskou infláciou," upozornil. Aj preto je podľa neho dôvod na to, aby poslanci v parlamente Matovičovi "vystavili účet". Vyzval zároveň premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby na základe prognózy NBS predstúpil pred ľudí a povedal im, ako prežijú najbližšie obdobie.

Aktualizované 13:55 Vláda nesúhlasí s odvolaním Matoviča

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Matovičovi. Kabinet o tom rozhodol na stredajšom rokovaní. Návrh skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery Matovičovi vláda vníma ako neopodstatnený. "Vláda SR považuje dôvody na odvolanie podpredsedu vlády a ministra financií za opakovane verejne vyvrátené a vysvetlené, ale napriek tomu zopakuje, prečo považuje tieto dôvody za nezakladajúce sa na pravde," uvádza sa v predloženom materiáli.

MIMORIADNY ONLINE Ohnivý prejav
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan sa po rokovaní vlády vyjadril k odvolávaniu Matoviča. "Nálada na vláde je dobrá a pracovná, urobíme si výjazd do parlamentu a to je všetko," komentoval

Aktualizované 13:53 Parlamentná matematika

Z rokovania sú ospravedlnení dvaja poslanci Smeru a jedna poslankyňa Za ľudí, opozícia tak môže mať pri hlasovaní o dva hlasy menej, koalícia o jeden.

MIMORIADNY ONLINE Ohnivý prejav
Zobraziť galériu (13)

Aktualizované 13:52 O tom, ako zahlasuje Vorobelová, ktorá v parlamente nahradila Mariana Kotlebu, sa dozvieme až po hlasovaní. "No, každopádne to bude veľmi napínavé až do konca samotného hlasovania, ktoré ukáže ako som sa rozhodla," napísala na sociálnej sieti. O tom ako má hlasovať, sa chce poradiť aj so svojimi sledovateľmi na Facebooku. 

MIMORIADNY ONLINE Ohnivý prejav
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:50 Do hry vstupuje sedem nezaradených poslancov, z ktorých by boli na odvolanie potrebné len tri hlasy. Ján Mičovský a Marián Čepček plánujú svojho bývalého šéfa podporiť. Hlasy Tomáša Tarabu a Filipa a Štefana Kuffovcov sú otázne, no už Tarana a Filip Kuffa už dvakrát hlasovali za jeho odvolanie. Prývkrát keď bol premiér, druhýkrát ako minister. Rovnako otázne sú aj hlasy Slavěny Vorobelovej a Kataríny Hatrákovej. Tomáš Valášek a Miroslav Kollár budú zrejme za, keďež podpísali aj návrh. 

MIMORIADNY ONLINE Ohnivý prejav
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Aktualizované 13:45 O druhej začne v parlamente mimoriadna schôdza k odvolávaniu Igora Matoviča. Na jeho odvolanie je potrebných 76 hlasov, teda absolútna väčšina bez ohľadu na účasť. Za jeho odvolanie by malo hlasovať 21 poslancov SaS, 27 poslancov Smeru a 11 poslancov Hlasu. Predpokladá sa, že odvolanie podporí aj sedem poslanov ĽSNS a pať poslancov Republiky.

Odvolávanie Matoviča a parlamentná matematika

Keď sa opozícia pokúšala vysloviť Matovičovi nedôveru vlani v júni, za bolo iba 51 zákonodarcov. Na odvolanie člena vlády však treba minimálne 76 hlasov. Dnes už nie je úplne nereálne, že sa v parlamente nenájdu. Pod návrh sa podpísalo 32 poslancov. Odvolávanie plánuje podporiť aj 27 poslancov Smeru. Samotné odvolávanie v parlamente však bude podľa najsilnejšej opozičnej strany len nechutným divadlom bez užitočného konca a jediným riešením krízy sú predčasné voľby.

MIMORIADNY ONLINE Ohnivý prejav
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Odvolávanie sa chystajú podporiť aj poslanci Hlasu (11). Pellegrini označil odvolanie Matoviča za jeden z dôležitých krokov ukončenia politického chaosu menšinovej vlády a vytvorenia podmienok na rokovanie o predčasných voľbách. Matoviča teda chce s istotou odvolať 61 poslancov. Ak by za Matovičovo odvolanie zahlasovali aj siedmi poslanci ĽSNS a piati z Republiky, spolu by to bolo 73 poslancov. Rozhodnú tak zrejme tri hlasy nezaradených.

Mimoriadnu schôdzu iniciovala opozičná SaS. Minister financií Igor Matovič na nej čelí odvolávaniu. Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

Viac o téme: OdvolávanieMimoriadna schôdzaIgor MatovičRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu