Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kotlebovci vedú kampaň veľmi podivne: Transparentný účet a gigantické výbery, doba kešu neskončila!

Kotlebovci platia výdavky v keši a z transparentného účtu idú tisícové výdavky. Zobraziť galériu (3)
Kotlebovci platia výdavky v keši a z transparentného účtu idú tisícové výdavky. (Zdroj: Facebook/Marian Kotleba, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - To, že spojené komunálne a VÚC voľby sú už o niekoľko týždňov nie je žiadnym tajomstvom, a preto viaceré strany už v predstihu spustili svoje transparentné účty. Ani extrémistickí kotlebovci z ĽSNS nie sú žiadnou výnimkou, no ich účet sprevádza za posledných pár týždňov viacero podivností. Pozrite sa na tie výbery. Má tento účet ešte nejaký zmysel?

archívne video

Kotlebovci v parlamente predviedli morálne a etické dno: Počas minúty ticha za zosnulého Kukana sa vyparili zo svojich miest, vzápätí sa vrátili (Zdroj: Topky/Maarty)

Presne to isté sa pýta aj nezisková organizácia Transparency International Slovensko, ktorá zverejnila posledný prehľad účtu ĽSNS pred krajskými a komunálnymi voľbami. Na účte je síce momentálne 4818,62 eur, no posledné výbery svedčia o tom, že týchto prostriedkov tam bolo výrazne viac. Transparentný účet pritom slúži na to, aby ukazoval, na čo konkrétne idú spomínané výdavky, no pri týchto sumách a účeloch sa vám zatočí hlava.

Kotlebovci vedú kampaň veľmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

Vysvetlenie je jediné - platba v keši

Kotlebovci podľa Transparency opäť platia za kampaňové výdavky svojich kandidátov pre jesenné miestne a župné voľby aj v keši. "V Transparency sme ich za to opakovane kritizovali už pred parlamentnými voľbami, kedy výbery hotovosti z ich transparentného účtu presahovali desať percent všetkých výdavkov. Účel aj koneční adresáti týchto transakcií tak zostali počas kampane pred verejnosťou skryté, čo je v priamom rozpore so zmyslom transparentných účtov," kritizuje TIS.

Podobný modus operandi využívajú podľa TIS Kotlebovci aj pred aktuálnymi voľbami. "V hotovosti si už z účtu vybrali vyše 15-tisíc eur, a teda cez 10 percent doterajších výdavkov strany na kampaň. Tie aktuálne predstavujú cez 148-tisíc a v doterajšom súčte ide o štvrtú najväčšiu stranícku kampaň (po OĽaNO, Sme rodina a SaS)," porovnáva neziskovka.

Malé sumy by sa ešte dali vysvetliť, no tie obrovské sú už podivné

V dvoch prípadoch ide podľa prehľadu o "drobné výbery" za 300 eur z minulého týždňa či 600 eur v auguste z bankomatu v banskobystrickom obchodnom centre. Tie by sa podľa TIS ešte teoreticky dali vysvetliť napríklad tým, že nie všade prijímajú platby kartou. "Ďalšie výbery hotovosti dvakrát po 3000 a raz za 8200 eur však už možno nepochybne označiť za obchádzanie zmyslu transparentného účtu," vyhodnotila neziskovka.

Kotlebovci vedú kampaň veľmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Viac o téme: PeniazeKampaňVýdavkyĽSNSMarian KotlebaTransparentný účet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu