Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pamätáte sa ešte na Matovičov fond pomoci: Už mesiace neprispel žiadny poslanec, čo sa zmenilo?

Matovičov transparentný Fond vzájomnej pomoci sa po rokoch zmenil a už mesiace naň nikto z poslancov neprispel. Zobraziť galériu (6)
Matovičov transparentný Fond vzájomnej pomoci sa po rokoch zmenil a už mesiace naň nikto z poslancov neprispel. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ak sa v mysli presuniete v čase späť o 2 roky, určite si spomeniete na známy Fond vzájomnej pomoci. Účet, ktorý zriadilo vládne OĽaNO na to, aby boli v rámci pandémie koronavírusu zmiernené finančné dôsledky pre ľudí v núdzi. Čo sa za tie 2 roky s účtom stalo a ako je na tom finančne? Na to sme sa rozhodli pozrieť podrobnejšie. Už mesiace sa ale na účte neobjavila jediná platba od akéhokoľvek koaličného poslanca!

archívne video

Matovič avizuje kombináciu klasickej a úradníckej vlády, odborníkov už oslovili (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V prehľade transparentného účtu dnes už nenájdete za posledné mesiace meno jediného koaličného poslanca, ktorý by z platu prispel na tento účet.

Pamätáte sa ešte na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pokladnica.sk)

Na účte sa momentálne nachádza vyše 660-tisíc eur. Výška príjmov prevyšuje o niekoľko stoviek tisíc eur výdavky tohto účtu.

Pôvodný zámer

Fond vzájomnej pomoci pôvodne Matovičova vláda zriadila na zmiernenie dôsledkov krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Ten sa však rozšíril o ďalší účel - pomoc Ukrajine. Na transparentný účet zriadený Úradom vlády môže prispievať financie aj verejnosť. Úrad vlády ešte v marci informoval, že o finančnú pomoc z fondu môžu žiadať samosprávy, občianske združenia, nadácie, neziskové organizácie či cirkvi a náboženské spoločnosti.

Už mesiace neprispel žiadny poslanec, hoci sa o tom pôvodne hovorilo

Akosi a potichu sa však vytratila veta o tom, že poslanci vládnej koalície budú na účet prispievať pravidelne každý mesiac zo svojich platov. Na účte už skutočne nenájdete žiadne príspevky od poslancov či politikov. "Široko-ďaleko" posledný príspevok na tento fond od politika pochádza ešte z marca tohto roka a je to 1000 eur od ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Pamätáte sa ešte na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pokladnica.sk)

K úmyslu prispievať na účet pravidelne sa poslanci OĽaNO zaviazali na tlačovej konferencii ešte v apríli 2020.

 

“Pôjdeme najmä cestou podpory rodín a jednotlivcov menšími sumami, ktoré im však výrazne pomôžu.”👍 Tento týždeň začali...

Posted by OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti on Friday, April 17, 2020

V rovnakom období vtedy ešte premiér Matovič tento zámer potvrdil aj vydaním grafického banera na účte OĽaNO na sociálnej sieti Facebook.

Pamätáte sa ešte na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/OĽaNO)

Po niekoľkých mesiacoch, kedy poslanci koalície skutočne posielali pravidelné príspevky na tento účet, sa nazbieral istý obnos peňazí, ktorý sa následne v auguste 2020 začal rozdávať po oficiálnom spustení vedením Úradu vlády. 

 

Spúšťame rozdeľovanie peňazí z Fondu vzájomnej pomoci💚 🤝Dnes sme spustili rozdeľovanie príspevkov z Fondu vzájomnej...

Posted by OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti on Wednesday, August 12, 2020

Obrovský príspevok od ministerstva zahraničných vecí Taiwanu

Na účte pritom v máji 2022 pristálo ohromných 1.960.404 eur od ministerstva zahraničných vecí Taiwanu. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí vzala na vedomie informáciu o prijatých financiách. Po začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajine sa doplnil nový účel fondu. Prostriedky majú ísť na zmiernenie humanitárnej krízy spôsobenej inváziou.

Fond už má iný účel, vysvetľuje Úrad vlády

Na to, čo sa s účtom dnes deje a prečo naň poslanci už neposielajú príspevky sme sa pýtali aj na Úrade vlády. Tí však nechceli odpovedať za zamestnancov Národnej rady. "Nie je v našej kompetencii odpovedať na otázky smerujúce na poslancov NR SR," povedala nám hovorkyňa premiéra Eduarda Hegera Ľubica Janíková.

Tá však doplnila, že účet sa už od čias roka 2020 v rámci zamerania značne zmenil. "Prijatím novely zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov prišlo k pridaniu účelu poskytovania finančných prostriedkov z Fondu vzájomnej pomoci na zmiernenie humanitárnej krízy v súvislosti s priamou vojenskou inváziou Ruskej federácie na zvrchovanom území Ukrajiny," vysvetľuje Úrad vlády.

Pamätáte sa ešte na
Zobraziť galériu (6)

Pomoc v prípade koronavírusu tento rok pozastavili

Ten však po našich otázkach priznal, že pomoc na zmiernenie dopadov po pandémii má pauzu, možno aj trvalú. "Poskytovanie prostriedkov na účel zmiernenia negatívnych následkov šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 bolo dočasne dňa 08.03.2022 pozastavené," priznal Hegerov úrad.

Ten vysvetľuje aj príčinu. "Z dôvodu že medzičasom došlo k prerozdeleniu už takmer všetkých finančných prostriedkov, ktorými FVP disponoval a ktoré boli určené výlučne na tento účel. Zároveň v uvedenom čase prišlo k zmierneniu opatrení a obmedzení súvisiacich so šírením choroby covid-19. Spolu bolo na covid-19 podporených 1138 fyzických osôb v celkovej sume 684 453 Eur," doplnili.

Na účte je však množstvo prevodov, kde sa spomína online systém darcovstva na Slovensku Ľudia ľuďom. Pýtali sme sa preto, či si kompetenčne prerozdeľovanie finančných príspevkov pod svoje krídla zobral práve tento subjekt. Nie je to však tak. "Finančná pomoc v súvislosti s vojenskou inváziou Ruskej federácie na zvrchovanom území Ukrajiny sa neposkytuje prostredníctvom agentúry Ľudia ľuďom, ale poskytuje sa žiadateľovi na základe Zmluvy o poskytnutí finančnej pomoci uzatvorenej medzi Úradom vlády SR ako poskytovateľom a žiadateľom ako prijímateľom," vysvetlil Úrad vlády.

Pamätáte sa ešte na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: účetUkrajinaÚrad vládyOĽaNOFond vzájomnej pomoci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu