Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Meteorológovia už vedia, KEDY sa Slovensku výrazne oteplí! Najbližšie dni to ale nevyzerá ružovo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ta skoro na neoteplí! S príjemnejšími teplotami môžeme podľa meteorológov rátať až v závere tohto mesiaca. Je teda šanca, že cez veľkonočné sviatky si užijeme slniečko. Najbližší víkend ale bude pomerne studený, udrú aj nočné mrazy.

V chladnom vzduchu až do štvrtka

Aj keď to pôvodne vyzeralo, že k pozvoľnému otepľovaniu by mohlo dôjsť už od začiatku budúceho týždňa, podľa najnovších predpovedných materiálov sa zdá, že minimálne do štvrtka 25. 3. sa v našej oblasti bude nachádzať chladný vzduch. Na sociálnej sieti to uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Predpoveď počasia nájdete aj na Predpovede.sk

Príčin je podľa meteorológov viacero. „Po prednej strane rozsiahlej a mohutnej tlakovej výše v oblasti Britských ostrovov k nám aj v týchto dňoch prúdi od severu chladný vzduch. Táto tlaková výš blokuje prílev teplejšieho vzduchu z Atlantického oceánu, ktorý by priniesol výraznejšie oteplenie,“ objasnili odborníci s tým, že súčasne mohutnie menšia tlaková výš aj nad Škandináviou.

Meteorológovia už vedia, KEDY
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Po prednej strane tejto tlakovej výše sa od severovýchodu do strednej Európy dostane ešte chladnejší vzduch. „Túto chladnejšiu vzduchovú hmotu by sme u nás mali pocítiť už v sobotu 20. 3. Tento deň môže byť najchladnejším z nasledujúcich 7 dní. Maximum teploty dosiahne na severe len -2 °C, na krajnom juhovýchode, kde bude zrejme najteplejšie (alebo na juhu stredného Slovenska), to bude cca +8 °C,“ načrtli meteorológovia. Tí predpokladajú, výraznejšie oteplenie zrejme príde až v posledných dňoch tohto mesiaca.

Predpoveď na víkend

V sobotu bude prevažne veľká, miestami, najmä k večeru, aj zmenšená oblačnosť. V noci ojedinele, cez deň miestami, najmä na západe a severe, treba rátať so snehovými prehánkami alebo s občasným snežením. V polohách do cca 300 m sa vyskytne aj dážď alebo dážď so snehom.

Najnižšia nočná teplota dosiahne -1 až -6, v dolinách a kotlinách miestami okolo -8 stupňov. Denné maximu dovŕši 3 až 8, na severe miestami -2 až 3 stupne.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Zafúka slabý, na západe a cez deň aj na ostatnom území prevažne severovýchodný vietor rýchlosťou 10 až 30, v nárazoch ojedinele 45 km/h.

V nedeľu sa očakáva jasné až polooblačné počasie, avšak k večeru bude od severozápadu pribúdať oblačnosť. V noci a ráno sa môže tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota klesne na -3 až -8, v údoliach sa môže ochladiť až na -13 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 5 až 10, v Žilinskom a miestami aj v Trenčianskom kraji zhruba na 3 stupne. Vietor bude slabý.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu