Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bielorusko poľuje na protestujúcich: Z financovania protestov obvinili známeho novinára

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

MINSK - Bieloruské orgány činné v trestnom konaní zadržali dve osoby podozrivé z financovania protestov, ktoré sa v krajine konajú od kontroverzných prezidentských volieb v auguste minulého roku. Jedným zo zadržaných je bieloruský novinár Andrej Aľaxandrav. Podľa agentúry TASS to v piatok oznámil námestník bieloruského ministra vnútra Hennadz Kazakevič.

Proopozičný server Belaruspartisan.by označil celú kauzu za vyfabrikovanú v štýle orwellovských románov. Kazakevič vysvetlil, že vyšetrovatelia ekonomickej trestnej činnosti pri pátraní po spôsoboch financovania úradmi nepovolených masových protestov v Bielorusku narazili na dvoch súkromných podnikateľov - 42-ročného Aľaxandrava a jeho 31-ročnú partnerku Irynu Zlobinovú.

Vyšetrovatelia tvrdia, že táto dvojica od augusta 2020 finančne pomáhala ľuďom, ktorí sa zúčastnili na nepokojoch a protestných akciách v Minsku. Aľaxandrav a Zlobinová boli zadržaní 12. januára. Kazakevič ďalej uviedol, že v tajných skrýšach, v ktorých si zadržaní vyzdvihovali hotovosť, sa našlo viac ako 100.000 dolárov a eur.

Financovanie protestnej činnosti sa podľa neho uskutočňovalo vo forme platenia pokút udeľovaných demonštrantom poriadkovou políciou, podpory osôb v celách predbežného zaistenia či vo vyšetrovacej väzbe. Kazakevič tvrdí, že všetky financie používané na tieto účely dostali zadržaní zo zahraničia. Časť týchto peňazí údajne využili aj pre seba - na prenájom drahého bývania v Minsku, či nákup potravín.

Protesty v Bielorusku pokračujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Kazakevič dodal, že Aľaxandrav počas výsluchu uviedol, že ponuku zapojiť sa do týchto aktivít dostal od fondu solidarity BY_HELP, ktorý založili Andrej Stryžak a Aľaxej Ľavončyk. V súvislosti s Aľaxandravom sa uskutočnila policajná prehliadka aj v sídle nezávislej tlačovej agentúry BelPAN, kde tento novinár v rokoch 2015 - 2018 pôsobil ako námestník riaditeľa.

Úrady v Minsku čelia kritike za nahrávku

Iniciatíva BYPOL zverejnila v piatok nahrávku, v ktorej hlas podobný námestníkovi bieloruského ministra vnútra hovorí o vytvorení internačného tábora pre najaktívnejších účastníkov protestov proti režimu Alexandra Lukašenka. Hlas podobný námestníkovi Mikalajovi Karpenkovi tiež na zázname hovorí, že Lukašenko sa už nebude uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta. Informoval o tom spravodajský portál TUT.by.

Agentúre Reuters sa nepodarilo overiť pravosť tohto záznamu, ktorý koloval po sociálnych sieťach a vyvolal rozhorčené reakcie užívateľov. Kým ministerstvo vnútra označilo túto nahrávku za falošnú a odmietlo sa ňou zaoberať, Lukašenkova vyzývateľka v prezidentských voľbách Sviatlana Cichanovská podľa vlastných slov na nahrávke Karpenkovov hlas. Nevysvetlila však, na základe čoho k tomuto záveru dospela.

Protesty v Bielorusku pokračujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Túto nahrávku Cichanovská označila za dôkaz brutality bezpečnostných zložiek voči demonštrantom, ktorí sú presvedčení, že prezidentské voľby z 9. augusta minulého roku boli zmanipulované. Hlas na nahrávke taktiež hovorí, že demonštranta Aľaxandra Tarajkovského, ktorý zahynul počas masových demonštrácií proti Lukašenkovi, zabili gumové projektily. Toto jeho tvrdenie je v rozpore s verziou vlády, ktorá svojho času uviedla, že demonštrant prišiel o život, keď mu v ruke explodovalo výbušné zariadenie.

Muž z nahrávky tiež hovorí o zadaní, ktoré dostali bezpečnostné zložky: že treba navrhnúť a postaviť tábor "ale nie pre vojnových zajatcov, alebo pre internovaných, ale pre tých, čo majú ostré kopytá, taký, ako keď pošlú vyhnanstva", lebo "takýchto ľudí našej krajine netreba". Tábor má byť po celom obvode obohnaný plotom s ostnatým drôtom a ľudia v ňom zadržiavaní majú pracovať a zostať tam, "kým ich to (rebelstvo) neprejde".

Cichanovská a ďalší opozičný líder Pavel Latuška uviedli, že nahrávku doručia medzinárodným organizáciám vrátane Bezpečnostnej rady OSN a Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Iniciatívu BYPOL vytvorili bývalí príslušníci bezpečnostných zložiek v Bielorusku, ktorí opustili ich rady na protest proti použitiu sily proti pokojným účastníkom povolebných protestov.

Viac o téme: ProtestyZadržanieDemonštrácieBieloruskoMinskAndrej Aľaxandrav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu