Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Troch baníkov vo Walese pochovala voda, štvrtý je nezvestný

Troch baníkov sa podarilo zachrániť Zobraziť galériu (5)
Troch baníkov sa podarilo zachrániť (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Najmenej traja baníci zahynuli pri zatopení malej bane v britskom Walese. Záchranári stále pátrajú po poslednom nezvestnom baníkovi, ktorý uviazol v hĺbke asi 90 metrov, uviedol dnes server BBC.

Pri štvrtkovom zatopení bane neďaleko Swansea voda zablokovala sedem baníkov. Von sa krátko potom podarilo vyliezť trom, z ktorých jeden musel byť hospitalizovaný. Podľa BBC ale muž nie je v kritickom stave, ako sa pôvodne špekulovalo. Pod zemou zostali štyria muži vo veku 39, 45, 50 a 62 rokov.

Potápači zo záchranného tímu sa pri prvom pokuse o záchranu baníkov dostali len do hĺbky 30 metrov, potom sa museli vrátiť, pretože zatopená šachta bola plná úlomkov. Záchranári začali z bane pumpovať vodu a podarilo sa im bariéru rozbiť. Dnes opäť zostúpili do bane preskúmať všetky jej chodby, ale podľa nich to potrvá dlhší čas. Prácu navyše zdržiava, že je nutné miestami prekopávať závaly z blata.

Dnes ráno záchranári objavili na dne hlavnej šachty prvého mŕtveho muža, v priebehu dňa našli ešte ďalšie dve telá. Po poslednom nezvestnom baníkovi sa pátra a záchranári veria, že je šanca na jeho prežitie. Ak sa mu podarilo uniknúť pred vodou do nejakej postrannej chodby, mohol sa zachrániť, lebo v bani je dýchateľný vzduch a nevytvorila sa tu nebezpečne vysoká koncentrácia metánu.

So záchranármi je v kontakte aj britský premiér David Cameron, ktorý sa vracia do Británie po návšteve Líbye. Podľa britských úradov zahynulo od roku 2006 pri banských nešťastiach v Británii šesť ľudí. Údaj nezahŕňa obete súčasného zatopenia bane vo Walese. Najhoršie nešťastie sa stalo v roku 1913, kedy výbuch plynu v uhoľnej bani v južnom Walese zabil 439 baníkov.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu