Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zo zavalenej bane vyslobodili až 45 baníkov

Záchranná akcia Zobraziť galériu (6)
Záchranná akcia

PEKING - Až 45 baníkov, ktorí zostali zavalení pod zemou, v sobotu záchranári v Číne vyslobodili a vytiahli na povrch. O celej operácii, ktorá bola svojím rozsahom aj úspešnosťou unikátna, v sobotu informovala štátna televízna stanica CCTV.

Výbuch a následný zosuv vnútri uhoľnej bane v centrálnej provincii Che-nan však neprežilo osem baníkov, ďalších 21 Číňanov sa podarilo vytiahnuť ešte v piatok. Záchranári sa v hĺbke niekoľkých stoviek metrov pod zemou dostali k zavaleným robotníkom po vyhĺbení tunela. Baníkov, ktorí v podzemí strávili 36 hodín, následne s pomocou výťahu dopravili na povrch.

 

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/90Sf9SylE6s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Čínske bane sú stále považované za najnebezpečnejšie na svete, situácia sa však v uplynulých rokoch výrazne zlepšila, čo zrejme súvisí so zastavením ťažby v menších a nelegálnych prevádzkach. Zatiaľ čo v roku 2002 zaznamenali takmer 7000 obetí banských nešťastí, podľa najnovšej štatistiky sa tento počet znížil asi na jednu tretinu. Profesijné organizácie však tvrdia, že počet smrteľných prípadov je v skutočnosti oveľa vyšší, keďže prevádzkovatelia baní sa ich často snažia zatajiť, aby sa vyhli nepríjemnostiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu