Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Experti pátrali po pozostatkoch legendárnej lode 60 rokov: Nedávna expedícia priniesla ohromujúce zistenia

(Zdroj: X/SouthGeorgiaHT)

OTTAWA – Prieskumná loď Quest má za sebou bohatú históriu. Posádke poslúžila dokonca aj počas druhej svetovej vojny. V máji 1962 však narazila do ľadu a potopila sa. Experti celých šesť desaťročí netušili, kde sa nachádzajú trosky tohto legendárneho plavidla. Nedávna expedícia konečne priniesla odpovede.

17. septembra 1921 vyplávala z prístavu St Katharine Docks v Londýne prieskumná loď Quest s kapitánom Sirom Ernestom Shackletonom na palube. Vydal sa na dvojročnú expedíciu do Antarktídy, ktorú financoval britský obchodník John Q. Rowet. Loď na mesiac uviazla v brazílskom Riu de Janeiro, a ako informuje portál Inspiring Explorers, príčinou boli problémy s motorom. V dôsledku tejto komplikácie Shackleton zrušil svoj plán preplaviť sa až do Antarktídy. Namiesto toho zamieril do Georgie v USA. Shackleton však 5. januára ako 47-ročný utrpel infarkt a umrel, píše CBC News.

To ani zďaleka nebol koniec dobrodružstva prieskumnej lode. V roku 1928 ju posádka použila na pátranie po pozostatkoch nórskeho polárneho bádateľa Roalda Amundsena. O dva roky neskôr sa na ňu nalodil britský prieskumník Gino Watkins. Avšak v máji 1962, napriek tomu, že počas 2. svetovej vojny slúžila na lovenie mín v Karibiku, loď narazil do ľadu pri love tuleňov v Labradorskom mori a potopila sa. Jej trosky sa nikomu nepodarilo nájsť dlhých 60 rokov – až dodnes.

Objavenie trosiek

Kráľovská kanadská geografická spoločnosť uskutočnila expedíciu, aby sa pokúsila nájsť trosky Questu. Tím, ktorý viedol generálny riaditeľ Kráľovskej kanadskej geografickej spoločnosti, John Geiger, spolu s lovcom vrakov lodí Davidom Mearnsom a vedúcim výskumníkom Antoinom Normandinom, strávil mesiace výskumom. Expedícia sa uskutočnila v severozápadnom Atlantiku a použila sonarové vybavenie. Na piaty deň narazili na vzrušujúci objav. Po šiestich desaťročia našli potopenú loď na dne mora, severozápadne od St. John’s a východne od Battle Harbour, Labrador.

Kráľovská kanadská geografická spoločnosť uvádza, že loď bola nájdená nielen neporušená, ale aj vzpriamená v hĺbke 390 metrov pod hladinou. Mearns uviedol: „Môžem s konečnou platnosťou potvrdiť, že sme našli vrak lode Quest. Údaje zo snímok sonaru presne zodpovedajú známym rozmerom a štrukturálnym vlastnostiam tejto špeciálnej lode a sú tiež v súlade s udalosťami v čase potopenie.“

Geiger uviedol, že nájdenie stratenej lode je jednou z posledných kapitol výnimočného príbehu Sira Ernesta Shackletona. „Shackleton bol známy svojou odvahou a brilantnosťou ako vodca v časoch krízy. Tragickou iróniou je, že jeho smrť bola jediná, ku ktorej došlo na lodi pod jeho priamym velením,“ dodal.

Viac o téme: LoďVrahQuestSir Ernest Shackleton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu