Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Experti upozorňujú na jedno opatrenie proti šíreniu KORONAVÍRUSU: Vôbec nepomáha!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Aj keď sa chvíľu zdalo, že pandémia ochorenia COVID-19 konečne ustupuje, vzostup variantu delta ukázal opak. Do kurzu sa opäť dostali opatrenia ako nosenie rúšok či dodržiavanie spoločenského odstupu. Podľa odborníkov by ste sa ale mali vyhnúť týmto ochranným pomôckam, pretože vás v skutočnosti viac ohrozujú než chránia.

Veľké a priehľadné priečky z plexiskla sa vo svete stali bežným javom. Ich cieľom je udržať prúdenie vzduchu medzi zákazníkmi sediacimi vo vnútri pri oddelených stoloch, vytvoriť bariéru medzi zákazníkom a pokladníkom či chrániť deti v školských laviciach. Odborníci však tvrdia, že dobre mienené preventívne opatrenie proti COVID-19 je úplne neúčinné, píše denník The New York Times. Napriek tomu, že plastové štíty môžu chrániť pred veľkými kvapôčkami emitovanými kašľom a kýchaním, nerobia nič, aby zastavili vzduchom prenášané častice, ktoré sú nositeľmi vírusu SARS-Co-V-2. "Aj keď vás delí plexisklo, stále dýchate rovnaký vzduch ako iná osoba," povedala vedkyňa Marwa Zaatariová, ktorá je členkou pracovnej skupiny pre pandémiu Americkej spoločnosti pre vykurovanie, chladenie a klimatizáciu. 

Experti upozorňujú na jedno
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Japonský výskum zameraný na montáž plexiskiel zistil, že práve priečky, ktoré majú zaistiť bezpečnosť ľudí, by ich mohli vystaviť zvýšenému riziku. V máji tím vedcov zverejnil predbežný dokument, v ktorom sa píše, že bariéry medzi stolmi bránia prúdeniu vzduchu a ventilácii a vedú k vypuknutiu covidu-19. Odstránenie priečok a zlepšenie prúdenia vzduchu otvorením okna ale podmienky zlepšilo. 

Najnovšie odhalenie vedcov: KORONAVÍRUS sa stal globálnou pohromou kvôli jedinej veci!

Z inej štúdie publikovanej v časopise Science v júni zas vyplýva, že pri hodnotení rizík osobného vzdelávania v školách bolo používanie štítov na stoloch spojené so zvýšeným rizikom šírenia nového koronavírusu. "Ak máte v triede veľa prekážok, bude to interferovať s riadnym vetraním tejto miestnosti," vysvetľuje Linsey Marrová, profesorka stavebného a environmentálneho inžinierstva na Virginia Tech a jedna z popredných svetových odborníčok na vírusový prenos. 

Experti upozorňujú na jedno
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektorí experti podotýkajú, že podobné priečky či plexisklá dávajú ľuďom falošný pocit bezpečia. Skutočné nebezpečenstvo totiž spočíva v prenose vzduchom. Peniaze použité na nákup a inštaláciu ochranných bariér vo vnútri firmy či kancelárií by bolo lepšie investovať do zlepšenia kvality vzduchu pridaním filtrov alebo vylepšených ventilačných systémov. Tieto zmeny by mohli priniesť trvalé výhody v podobe menšieho šírenia sezónnej chrípky či zvýšenej pracovnej produktivity. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19PlexiskloOchranná bariéra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu