Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prepúšťanie zajatcov Hamasu vyvolalo obrovskú vlnu kritiky: TOTO vás dostane do kolien! Lúčili sa s nimi ako s kamarátmi

Hamas prepúšťa rukojemníkov v pásme Gazy. Teroristi sa lúčia so svojimi zajatcami ako so starými známymi.
Hamas prepúšťa rukojemníkov v pásme Gazy. Teroristi sa lúčia so svojimi zajatcami ako so starými známymi. (Zdroj: Youtube/Associated Press)

PÁSMO GAZY – Bojujúce strany Hamas a Izrael sa dohodli na ďalšom prepúšťaní svojich zajatcov. V prípade Hamasu však nie je celkom jasné, na čo chceli teroristi poukázať. Zábery, ktoré sa dostali do celého sveta pobúrili najmä Izraelčanov. Hamas sa totiž lúčil so zajatcami ako so starými známymi. Boli to členovia tej istej skupiny, ktorá sa postarala o masakru v kibucoch z prvej polovice októbra tohto roku.

archívne video

Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Dočasné prímerie v pásme Gaze bolo predĺžené len niekoľko minút pred jeho vypršaním. Radikálna skupina Hamas a Izrael si vymenili medzi sebou ďalších zajatcov. Videozáznam, ktorý následne uverejnilo ozbrojené krídlo Hamasu, brigády Izz al-Din al-Qassam, sa stretlo s veľkou mierou kritiky. Informuje o tom turecký portál Milliyet. Teroristi na ňom vyzerali ako starí známi, so zajatcami si na rozlúčku podávali ruky a objímali ich. 

Vojnový stav v pásme Gazy trvá od začitku októbra, kedy teroristi zorganizovali obrovskú ofenzívu s cieľom vyvraždiť čo najviac bezmocných Izraelčanov. Hamas sa zameral na kibuce blízko južných hraníc Izraela. Jeho ozbrojení bojovníci chodili od domu k domu, zapaľovali autá a zabíjali aj domáce zvieratá. Izrael odpovedal niekoľkými náletmi na pásmo pásmo Gazy. Po sérii útokov sa obe strany dohodli na postupnom prepúšťaní svojich zajatcov. 

Ako na výlete

Podľa dostupných zdrojov prepustil Hamas v rámci šesťdňového prímeria 102 zajatcov, pričom Izraelčanov bolo 76. Výmena prebiehala za prítomnosti a pomoci Medzinárodného Červeného kríža. V stredu 29. novembra Hamas prepustil 16 rukojemníkov. Týchto civilistov držal v zajatí dlhých 53 dní. Na videu je skupina 14-tich, ktorú prevzal Červený kríž v pásme Gaze. Dve ruské ženy prepustil Hamas osobitne. Všetci oslobodení zajatci boli prevezení do nemocnice, kde sa stretli so svojimi rodinami a blízkymi. 

Zverejnenie týchto a podobných záberov vyvolalo podľa očakávania najmä v Izraeli veľkú kritiku. Obrovským faktorom sú vyhlásenia samotných rukojemníkov, ktorí zhodne a opakovane tvrdia, že neboli vystavení žiadnemu mučeniu ani zlému zaobchádzaniu. Tí, ktorí sú názoru, že Hamas sa snaží na videozázname ukázať svoju ľudskosť a pochopenie, tvrdili, aby sa tieto zábery v Izraeli radšej neodvysielali. 
 

Viac o téme: KritikaHamasPásmo GazyIzrael vo vojnePrepúšťanie zajatcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu