Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Izrael potvrdil začiatok pozemnej operácie na juhu Pásma Gazy: Armáda našla 800 šácht do tunelov Hamasu

Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v meste Chán Júnis Zobraziť galériu (3)
Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v meste Chán Júnis (Zdroj: TASR/AP/Fatima Shbair)

TEL AVIV - V izraelskom Tel Avive sa v sobotu večer znova ozval raketový poplach. V centre mesta bolo počuť viacero tlmených výbuchov. Išlo o prvý raketový útok na Tel Aviv od piatkového konca prímeria v Pásme Gazy, informovala agentúra DPA.

Naživo z Gazy

VIDEO: Hamas považuje obyvateľov Gazy len za pešiakov, ktorí využívajú školy, mešity a nemocnice na svoje teroristické aktivity:

Hamas považuje obyvateľov Gazy len za pešiakov, ktorí využívajú školy, mešity a nemocnice na svoje teroristické aktivity (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:50 Okupačné sily pokračujú v ostrom ostreľovaní v okolí nemocnice Kamal Adwan v severnom pásme Gazy.

21:00 Bol identifikovaný projektil prechádzajúci zo Sýrie do severného Izraela. Projektil dopadol na otvorenom priestranstve. V reakcii na to IDF udiera na zdroj požiaru.

20:00 Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi dnes potvrdil, že izraelské sily rozširujú pozemnú operáciu aj na juh Pásma Gazy, píše spravodajský web The Times of Israel (ToI). Pozemné operácie na severe tohto územia medzitým podľa Haleviho pokračujú.

19:37 Dánsko nasadí vojakov na ochranu židovských a izraelských lokalít v Kodani, uviedla to v nedeľu dánska vláda. Krajina tak reaguje na nárast antisemitizmu v čase vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Informuje správa agentúry AFP.

"Konflikt na Blízkom východe viedol k absolútne neprijateľnému nárastu antisemitizmu a neistote pre Židov v Dánsku," povedal dánsky minister spravodlivosti Peter Hummelgaard. "Sme v situácii, keď je teroristická hrozba visiaca nad Dánskom vážna," dodal.

19:05 Viac ako 24 hodín operačnej činnosti IDF: UAV IDF zacielilo a zlikvidovalo 5 teroristov Hamasu. Stíhačky a helikoptéry IAF zasiahli teroristické ciele Hamasu: tunelové šachty, veliteľské centrá a sklady zbraní.Námorné jednotky IDF zasiahli teroristické ciele Hamasu: teroristickú infraštruktúru, plavidlá patriace námorným silám Hamasu a zbrane.

18:23 Jemenskí povstalci húsíovia v nedeľu uviedli, že neďaleko pobrežia Jemenu zaútočili na dve "izraelské" lode. O útoku na americký torpédoborec sa nezmienili. Informuje agentúra AFP a AP

17:50 V Berlíne 2. decembra pochodovalo asi dvetisíc ľudí pod heslom „Stop genocíde v pásme Gazy“. V tom istom čase v inej časti mesta, kde sa konalo zhromaždenie za solidaritu s Palestínskou národnou samosprávou, prišlo 430 ľudí, uviedla polícia.

17:30 Spojené kráľovstvo bude vykonávať prieskumné lety nad Izraelom a Pásmom Gazy. Pôjde o súčasť úsilia o záchranu rukojemníkov, ktorých zavliekli do Gazy. Informuje stanica Sky News.

17:00 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa stretol s prokurátorom Medzinárodného trestného súdu Karimom Khanom.  Vyzval na "urýchlené vyšetrovanie a trestné stíhanie izraelských vojnových zločincov" za zločiny na palestínskych územiach.

16:19 Izraelskí vojaci odhalili od začiatku operácie v Pásme Gazy viac ako 800 šácht vedúcich do siete tunelov vybudovaných hnutím Hamas. Väčšinu z nich, približne 500, už zničili. Oznámila to v nedeľu izraelská armáda, informuje agentúra DPA.

Armáda podľa oznámenia použila výbušniny a rôzne iné metódy na zničenie a uzatvorenie "mnohých" kilometrov tunelov. Niektoré spájali pod zemou strategické objekty militantnej skupiny Hamas.

15:45 Izraelská armáda urobí počas bojov proti militantnému hnutiu Hamas všetko potrebné, aby ochránila civilistov v Pásme Gazy. Uviedol to v nedeľu poradca izraelskej vlády Mark Regev. Informuje správa agentúry DPA.

15:15 Pápež František počas tradičnej nedeľnej modlitby Anjel Pána uviedol, že ho "bolí" prerušené prímerie v Pásme Gazy. Zároveň zdôraznil, že je dôležité hľadať novú dohodu o výmene väzňov a rukojemníkov medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Informuje agentúra ANSA.

15:00 Desiatky civilistov je zabitých a zranených pri bombovom útoku na dom rodiny Abu Aita v tábore Jabaliya v severnom pásme Gazy.

14:14 Izrael oznámil krajinám Blízkeho východu svoj zámer zriadiť po skončení vojny s Hamasom v pásme Gazy nárazníkovú zónu, píše Reuters s odvolaním sa na zdroje.

12:51 Dve rakety zasiahli obytnú oblasť v meste Sderot na juhu Izraela. Jedna raketa dopadla na budovu a druhá na chodník. Podľa obce Sderot bol poškodený majetok, ale nedošlo k žiadnym obetiam.

12:50 IDF v nedeľu oznámili, že od začiatku pozemnej operácie armády v severnej časti pásma Gazy sa podarilo lokalizovať najmenej 800 tunelových šácht Hamasu, z ktorých približne 500 bolo zničených. Vo vyhlásení sa uvádza, že v niektorých prípadoch sa šachty našli vedľa škôl, materských škôl, mešít a detských ihrísk alebo v nich.

10:30 Britská námorná agentúra tvrdí, že dostala správy o aktivite dronov a možnom výbuchu v Červenom mori.

9:11 Podľa IDF bola v nedeľu ráno zo sýrskeho územia odpálená raketa na Izrael. Armáda uviedla, že raketa "nebola zadržaná v súlade s politikou" a že armáda odpovedala delostreleckou paľbou. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že protitanková strela bola vypálená z Libanonu na Izrael do oblasti kibucu Yiftah. Neboli hlásení žiadni zranení a armáda odpovedala delostreleckou paľbou.

9:10 IDF pokračovali v útokoch na infraštruktúru Hamasu v Gaze cez noc do nedele, uvádza sa vo vyhlásení jednotky hovorcu IDF. Medzi cieľmi boli tunely Hamasu, poľné veliteľstvá Hamasu a sklady munície. Útočná jednotka 7. obrnenej brigády armády narazila a zabila 7 členov Hamasu pomocou dronu. Izraelské námorníctvo pokračovalo v spolupráci s pozemnými silami a zničilo námornú infraštruktúru Hamasu.

6:33 Wolfson Medical Center vo vyhlásení v nedeľu uviedlo, že päť Izraelčanov vrátane dvoch detí bolo ľahko zranených po sobotňajšom raketovom útoku z Gazy na stred Izraela. Jeden z pacientov, obyvateľ Holonu, bol ľahko zranený raketovým šrapnelom a prepustený v nedeľu ráno. Ďalší štyria pacienti liečení v zdravotnom stredisku boli tiež poslaní do svojich domovov.

6:00 Niekoľko tisíc ľudí sa v sobotu zúčastnilo na propalestínskych demonštráciách vo viacerých nemeckých mestách. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Podľa hovorcu polície vyšlo v Berlíne do ulíc približne 2000 ľudí na pochode s názvom "Zastavte genocídu v Gaze". V niektorých prípadoch sa vyskytli "trestne relevantné" vyjadrenia, či už verbálne alebo na plagátoch. Niekoľko jednotlivcov bolo na krátky čas zadržaných.

5:59 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu varoval, že izraelský cieľ zlikvidovať palestínsku militantnú organizáciu Hamas sa môže skončiť desaťročnou vojnou, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

 Z Pásma Gazy odpálili prvýkrát od ukončenia prímeria rakety na Tel Aviv

K útoku sa prihlásilo ozbrojené krídlo militantnej organizácie Hamas, Brigády Izaddína Kasáma. Izraelská televízia informovala o celkovo desiatich strelách, ktoré odpálili na Tel Aviv z Pásma Gazy. V meste Cholon južne od Tel Avivu podľa zdravotníkov zranili úlomky rakety 22-ročného muža. Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy, ktorú vyvolal vražedný útok palestínskych militantov zo 7. októbra, odpálili z Gazy na Izrael približne 10.000 rakiet, vyplýva z údajov izraelskej armády.

Viac o téme: IzraelVojnaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu