Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Turecko varuje pred vážnymi následkami, ak sa Izrael pokúsi dolapiť predstaviteľov Hamasu

  Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/ Hatem Moussa)

WASHINGTON - Vláda Spojených štátov nebola informovaná o plánovanom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, uviedol v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Informujeme o tom podľa agentúry DPA.

Naživo z Gazy

Izraelská armáda likviduje podzemné tunely v školách a škôlkach

Izraelská armáda likviduje podzemné tunely v školách a škôlkach (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:28 Spojené štáty zaznamenali určité zlepšenie izraelských opatrení na ochranu civilistov v Pásme Gazy počas prebiehajúcej ofenzívy. Uviedlo to v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

21:05 Izraelská armáda sa pripravuje na pozemnú operáciu v južnom pásme Gazy, ktorej ťažiskom budú Khan Yunis a Rafah. Podľa odhadov veliteľov v teréne sa boje v Khan Yunis zamerajú na vymedzené oblasti, z ktorých budú môcť civilisti odísť, ale nevstúpiť do nich.

19:46 Vyše 80 percent obyvateľov Pásma Gazy (takmer 1,9 milióna ľudí) opustilo svoje domovy a presídlilo sa na iné miesto v tejto palestínskej enkláve. Ich presun je dôsledkom vojny Izraela s militantným hnutím Hamas. Uvádza to Agentúra OSN na pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA), píše TASR podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry DPA.

18:48 Turecko varovalo Izrael pred "vážnymi následkami", ak sa pokúsi dolapiť členov Hamasu žijúcich mimo palestínskych území vrátane Turecka, uviedol v pondelok predstaviteľ tureckých tajných služieb. "Na základe správ o vyhláseniach izraelských predstaviteľov boli poskytnuté potrebné varovania účastníkom rozhovoru a Izraelu bolo vyjadrené, že (takýto čin) by mal vážne následky," uviedol predstaviteľ.

18:47 Biely dom odsúdil protesty pred oceneným izraelsko-americkým reštaurátorom Michaela Solomonova Goldie falafel vo Philadelphii, PA. Desiatky propalestínskych demonštrantov obvinili reštauráciu z „genocídy“, pričom reštauráciu použili ako cieľ kritiky izraelskej vojenskej operácie v Gaze.

18:46 Šéf organizácie Lekári bez hraníc (MSF) vyzval dnes Bezpečnostnú radu OSN, aby pomohla zastaviť "krviprelievanie v Pásme Gazy" a zaistila tam okamžité prímerie. Predsedníčka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaricová, ktorá dnes oblasť navštívila, označila utrpenie tamojších obyvateľov za neznesiteľné a vyzvala na ochranu civilistov. Server BBC citoval lekára z nemocnice v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy, podľa ktorého toto zariadenie nezvláda príliv pacientov a je plné ľudí hľadajúcich úkryt pred izraelskou ofenzívou.

16:04 Proces týkajúci sa korupčnej kauzy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua sa v pondelok opäť rozbehol aj napriek vojne Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

15:53 Palestínska telekomunikačná spoločnosť (Paltel) v pondelok uviedla, že komunikačné služby v meste Gaza a vo všetkých ostatných častiach severnej Gazy sú úplne mimo prevádzky v dôsledku škôd spôsobených izraelskými útokmi. Podľa vyhlásenia sa škody dotkli pevných liniek, mobilnej komunikácie a prístupu na internet.

14:35 Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pondelok uviedol, že u palestínskych militantov v Pásme Gazy sa nachádzajú telesné pozostatky 15 rukojemníkov zajatých počas útoku zo 7. októbra. Informovala o tom agentúra AFP.

MIMORIADNY ONLINE Turecko varuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Dahman)

14:21 Nemecko vyzvalo v pondelok Izrael na garantovanie "reálnej" ochrany civilného obyvateľstva v Pásme Gazy. Výzva Berlína prišla v čase, keď Izrael v rámci svojej vojny proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas presunul svoje jednotky na juh tejto palestínskej enklávy, informuje TASR podľa agentúry AFP.

14:00 Prezidentka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaričová v pondelok oznámila, že pricestovala do vojnou zmietaného Pásma Gazy a upozornila, že utrpenie obyvateľov v tejto palestínskej enkláve je "neznesiteľné". TASR informuje podľa agentúry AFP.

13:53 Skupina organizácií na ochranu ľudských práv podala v pondelok žalobu na holandskú vládu za dodávanie dielcov pre americké stíhačky F-35 do Izraela. Holandsko sa tak podľa nich podieľa na porušovaní humanitárneho práva v Pásme Gazy. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

12:46 Operácie izraelských síl v severnej časti Pásma Gazy sú už "takmer dokončené", uviedol v pondelok vysokopostavený generál izraelskej armády, ktorého citovala stanica Sky News. "Ciele v severnej sekcii boli takmer splnené," uviedol pre armádny rozhlas brigádny generál drúzskeho pôvodu Hišám Ibráhím, ktorý velí obrneným silám izraelskej armády.

11:42 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok opätovne vyhlásil, že Izrael sa musí zodpovedať na medzinárodnej úrovni za svoje činy v Pásme Gazy. Zároveň vyhlásil, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude súdený ako vojnový zločinec, informuje TASR podľa správy servera Sky News a denníka The Jerusalem Post.

11:00 Hoci sa Izrael stále pokúša získať späť rukojemníkov pomocou nepriamych rozhovorov s radikálnym palestínskym hnutím Hamas aj armádnych operácií v Pásme Gazy, niektoré z nezvestných vyhlasuje za mŕtvych. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej má opatrenie pomôcť znepokojeným príbuzným zajatcov, aby sa vyrovnali so stratou.

10:54 Izraelská armáda v pondelok oznámila, že počas bojov v Pásme Gazy zahynuli ďalší traja izraelskí vojaci. Počet obetí na životoch v radoch izraelskej armády tak od začiatku vojny stúpol na 75, informuje TASR podľa agentúry AFP. Všetci traja vojaci prišli o život v severnej časti Gazy v priebehu nedele, spresnila armáda. V celkovej bilancii obetí izraelských ozbrojených síl, ktorá tak stúpla na minimálne 401, sú zahrnutí aj tí, ktorí zahynuli pri útoku kománd palestínskeho militantného hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra, ako aj vojaci, záložníci, obrancovia kibucov a ďalší, spresňuje AFP.

9:16 Najmenej 60 Palestínčanov zadržali v noci na pondelok izraelské sily na západnom brehu Jordánu, a to pri raziách v mestách Kalkílija, Jericho, Džanín a Túlkarim. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

6:20 Izraelská armáda identifikovala projektil prechádzajúci zo Sýrie smerom na severný Izrael. Projektil dopadol na otvorenom priestranstve. Informovali o tom Ozbrojené sily Izraela.

Izrael rozšíril pozemnú operáciu aj na juh Pásma Gazy, potvrdila armáda

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi dnes potvrdil, že izraelské sily rozširujú pozemnú operáciu aj na juh Pásma Gazy, píše spravodajský web The Times of Israel (ToI). Pozemné operácie na severe tohto územia medzitým podľa Haleviho pokračujú. Šéf izraelskej tajnej služby Šin Bet Ronen Bar podľa nahrávky, ktorú dnes zverejnila izraelská stanica Kan, vyhlásil, že Izrael bude príslušníkov Hamasu likvidovať všade, teda okrem Pásma Gazy aj v Libanone, Turecku či Katare, a to za cenu, že to potrvá roky.

Kedy bola nahrávka vyhotovená ani o kom Bar hovoril, nie je jasné, píše agentúra Reuters. Šin Bet vec odmietol komentovať.

"Včera (v sobotu) a dnes sme zabili veliteľa práporov Hamasu, veliteľa rôt a mnohých operatívcov. A včera ráno sme začali rovnaký postup na juhu Pásma Gazy," povedal Halevi vojakom v južnom Izraeli. Dodal, že operácie na juhu Pásma Gazy nebudú o nič menej intenzívne ako na severe a že neprinesú menšie výsledky. "Velitelia Hamasu budú čeliť Izraelským obranným silám všade," vyhlásil Halevi a dodal, že armáda "prehlbuje svoje úspechy" na severe Pásma Gazy.

Na neoverených záberoch, ktoré v uplynulých dňoch kolovali na sociálnych sieťach, sú vidieť izraelské tanky v južnej časti Pásma Gazy, severne od Chán Júnisu. Hamas tiež tvrdí, že sa v oblasti stretol s izraelskými vojakmi.

Zhruba dva milióny ľudí, teda takmer všetci obyvatelia Pásma Gazy, sa teraz nachádzajú na juhu tohto územia, napísala agentúra AP. Na sever ani do susedného Egypta nemôžu, takže ich pohyb je obmedzený na oblasť s rozlohou 220 kilometrov štvorcových.

O zámere likvidovať Hamas všade, teda nielen na palestínskych územiach, podľa nahrávky, ktorú dnes zverejnila stanica Kan, hovoril šéf izraelskej bezpečnostnej služby Šin Bet. Poznamenal, že vláda stanovila cieľ zlikvidovať Hamas. "Je to náš Mníchov. Urobíme to všade, v Pásme Gazy, na Západnom brehu Jordánu, v Libanone, v Turecku, v Katare. Bude to trvať niekoľko rokov, ale urobíme to," povedal.

Mníchovom mal Bar na mysli izraelskú reakciu na zabitie 11 Izraelčanov (piatich športovcov a šiestich ďalších členov izraelskej výpravy) počas mníchovskej olympiády v roku 1972, kde zaútočili palestínski extrémisti zo skupiny Čierne september. Izrael v nasledujúcich rokoch vo viacerých krajinách vykonával cielenú likvidáciu príslušníkov skupiny.

Palestínske hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, 7. októbra zaútočilo na Izrael, zabilo 1200 ľudí a vyše 200 ich zajalo. Izrael vzápätí začal rozsiahlu ofenzívu v Pásme Gazy v snahe Hamas poraziť. Podľa dnešných údajov ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy zomrelo v dôsledku izraelského bombardovania a pozemnej operácie viac ako 15.500 ľudí, prevažne civilistov.

Lídri Hamasu okrem Pásma Gazy zdržiavajú alebo často navštevujú Libanon, Turecko a Katar. Práve Katar pritom pomáhal sprostredkovať týždňové prímerie medzi Izraelom a Hamásom, ktoré sa skončilo v piatok.

Vláda USA uviedla, že nevedela o údajných plánoch Hamasu na útok

Vláda Spojených štátov nebola informovaná o plánovanom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, uviedol v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Informujeme o tom podľa agentúry DPA. "Naše spravodajské služby uviedli, že sa na to pozreli a aktuálne nemajú žiadne náznaky, že by mali nejaké predbežné upozornenie na tento dokument alebo že by o ňom vedeli," povedal Kirby pre televíziu NBC.

Vyjadrenie prišlo po správe denníka The New York Times, podľa ktorej Izrael dostal informácie o možnom útoku tohto rozsahu viac ako rok pred masakrom Hamasu. V správe sa píše, že medzi izraelskými predstaviteľmi vrátane zástupcov armády a spravodajských služieb prebehla rozsiahla výmena názorov na 40-stranový dokument s krycím názvom "Múr Jericha", ktorý opisoval bojový plán Hamasu. Odborníci napokon dokument údajne odmietli ako nedôveryhodný, pretože tento plán pokladali za príliš ambiciózny a príliš náročný na to, aby ho Hamas uskutočnil.

Viac o téme: USAIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu