Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Napätie eskaluje: Žid zomrel po konfrontácii s podporovateľmi Palestíny, dostal úder do hlavy!

Američan židovského pôvodu Paul Kessler zomrel  na následky zranenia, ktoré utrpel na proteste v Thousands Oaks pri Los Angeles
Američan židovského pôvodu Paul Kessler zomrel na následky zranenia, ktoré utrpel na proteste v Thousands Oaks pri Los Angeles (Zdroj: YouTube/ABC7)

LOS ANGELES – Na západnom pobreží USA sa konali koncom minulého týždňa protesty, ako na podporu na Palestíny, tak aj Izraela. Demonštranti oboch skupín sa dostali do konfrontácie. Jeden zo Židov mal utrpieť náraz zozadu a po páde na zem si narazil hlavu. Tento pád sa mu stal osudným.

archívne video

Mesto Gaza – to, čo nemôžete vidieť zhora (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Nielen v Kanade sa búria ľudia za ukončenie krvavých bojov, ktoré sa odohrávajú na hraniciach medzi Izraelom a pásmom Gazy, ktoré okupuje teroristická organizácia Hamas. Koncom minulého týždňa vybehli do ulíc Thousands Oaks podporovatelia Palestíny aj Izraela. Tieto dve skupiny sa dostali do konfrontácie, pri ktorej prišiel o život jeden starší muž. Ako informujú Los Angeles Times, bol ním Paul Kessler (65), ktorý mal utrpieť tvrdý úder do hlavy.  

Miestne orgány skonštatovali Kesslerovu smrť v pondelok šiesteho novembra. Pitva odhalila, že muž židovského pôvodu zomrel na následky poranenia hlavy. Nie je jasné, či ich utrpel po páde na zem, alebo spadol po zasiahnutí hlavy. Incident mal byť podľa kancelárie šerifa okresu Ventura nahlásený v nedeľu piateho novembra krátko po 15:20 miestneho času, kedy sa na križovatke Westlake Boulevard a Thousands Oaks neďaleko Los Angeles konala demonštrácia na podporu Palestíny aj Izraela. 

Rýchly zásah nepomohol

Na križovatké stáli oproti sebe rozhnevané davy ľudí, ktoré sa po slovnej výmene názorov a urážok dostali do konfrontácie. Kessler vtedy utrpel náraz zozadu a hlavou udrel o zem. Na miesto incidentu dorazili záchranárske tímy a rozhnevaný dav od seba odohnali. "Na zemi ležal starší muž s vážnym poranením hlavy. Následne sme ho previezli do nemocnice, kde však v pondelok (6. november) zomrel na následky zranení," povedal Andy VanScivera, hovorca hasičského zboru okresu Ventura. 

Úrady okresu Ventura nezverejnili podrobnejšie informácie o incidente. Do týchto chvíľ ešte nie je známe, ako presne bol Kessler zasiahnutý, alebo či sú v prípade konkrétne podozrivé osoby. Nie je vylúčený ani trestný čin z podnecovania nenávisti a násilia voči inej národnostnej skupine. 

Video z incidentu, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach, jasne ukazuje, že Paul Kessler leží nehybne na chrbte v rohu križovatky a z hlavy mu tečie krv. Primátor okresu Ventura Jeff Gorell sa vyjadril, že táto smutná správa ho zasiahla. "Keď som sa dopočul, že starší muž prišiel počas verejného protestu o život, zlomilo mi to srdce," napísal na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Reakcie oboch táborov 

Kesslerova smrť vyvolala v miestnej židovskej komunite smútok a rozhorčenie. "Požadujeme bezpečnosť. Nebudeme tolerovať násilie voči našej komunite. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme tomu zabránili,“ uviedla vo vyhlásení Židovská federácia mesta Los Angeles.

Rada pre americko-islamské vzťahy vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že je "hlboko zarmútená touto tragickou a šokujúcou stratou. Pripájame sa k miestnym židovským vodcom a vyzývame všetkých jednotlivcov, aby sa zdržali unáhlených záverov a mohli by z takejto tragédie profitovať, alebo len klebiet, ktoré by mohli zbytočne eskalovať napätie, ktoré je už teraz na historickom maxime."
 

Viac o téme: TragédiaSmrťProtestyIncidentDemonštrácieUSALos AngelesPodpora PalestínyIzrael vo vojneThousands OaksPaul KesslerPodpora Izraela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu