Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Predvolebné sľuby poľskej vládnej strany valcujú internet: Vodičáky zadarmo a koniec domácich úloh, tvrdia

Súčasný poľský premiér Mateus Morawiecki na stretnutí strany PiS s voličmi vo Vroclave v nedeľu prvého októbra Zobraziť galériu (2)
Súčasný poľský premiér Mateus Morawiecki na stretnutí strany PiS s voličmi vo Vroclave v nedeľu prvého októbra (Zdroj: Facebook/PiS)

VROCLAV – Víkendová protivládna demonštrácia vo Varšave nenechala vládnu koalíciu chladnou. Okrem toho, že predstavitelia politickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) obviňovali opozíciu zo skreslených čísiel údajne miliónového protestu, vo Vroclave na stretnutí s voličmi a sympatizantmi strany predstavili svoj až nereálny program. Ich predvolebné sľuby bavia sociálne siete naprieč celou krajinou.

archívne video

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V nedeľu prvého októbra sa vo Vroclave konalo stretnutie s voličmi vládnej politickej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Prítomná na ňom bola aj predsedkyňa poľského parlamentu (Sejmu), Alžbeta Witeková, ktorá tam prišla priamo zo zjazdu strany v Katoviciach. Ako informujú Wiadomości, predsedkyňa Sejmu pred davom ľudí spomenula niektoré body programu, ktorými si chce PiS nakloniť voličov na svoju stranu. 

Predsedkyňa Sejmu na pódiu prehlásila, že bolo už dosť klamstiev od opozície a vyzvala prítomných voličov, aby si prečítali 300-stranový volebný program. Podľa poľských webov sa dostali do popredia najmä dva body, ktoré bude chcieť PiS v prípade výhre presadiť. 

Žiadne domáce úlohy 

V priebehu nasledujúcich štyroch rokov chce strana "znížiť patologické (toxické) doučovanie detí, na ktoré minú ich rodičia každoročne desiatky miliónov zlotých". V prepočte je to cez dva milióny eur. Okrem toho by sa na prvom stupni základných škôl zaviedol "program domácich úloh len počas mimoškolskej činnosti." PiS vysvetľuje, že žiaci by nedostali žiadne domáce úlohy. "V prípade, ak by žiaci nezvládali učivo v rámci vyučovania, vytvoríme doplnkové triedy na doučovanie," vysvetlila. 

Predvolebné sľuby poľskej vládnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vodičský kurz zadarmo 

Druhým bodom volebného programu, ktorým si chce PiS získať najmä hlasy mladých ľudí, je bezplatný vodičský preukaz pre študentov stredných škôl, ktorí už dovŕšili vek 18 rokov. "Bezplatný vodičský kurz bude dostupný pre každého, kto si oň požiada," povedala Witeková vo Vroclave.

Toto prehlásenie sa objavilo dokonca aj na TikToku, kde láme rekordy v sledovanosti. Kritici sú však v tomto smere veľmi opatrní. Všetkých zaujíma, kde chce strana nájsť peniaze pre realizáciu týchto sľubov. 
 

Viac o téme: Politická stranaPoľskoPrávo a spravodlivosťVroclavPiSPolitikaPredvolebné sľubyAlžbeta Witeková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu