Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovská demonštrácia v centre Varšavy: Opozícia hovorí o miliónovej účasti, podľa Kaczyńskeho ide o dezinformácie

Protivládna demonštrácia vo Varšave. Poľsko čakajú o dva týždne parlamentné voľby Zobraziť galériu (2)
Protivládna demonštrácia vo Varšave. Poľsko čakajú o dva týždne parlamentné voľby (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA – V rámci pochodu Milion Hearts March vybehlo do ulíc poľskej metropoly Varšava odhadom milión nespokojných ľudí. Krajinu čakajú už o niekoľko týždňov parlamentné voľby. V prieskumoch má stále navrch vládna strana, proti ktorej opozícia bojuje aj takýmto spôsobom. Na jej čele stojí bývalý premiér a predseda Európskej rady Donald Tusk.

archívne video

Na Václavskom námestí v Prahe protestujú tisíce ľudí (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Podľa varšavskej radnice sa pochodu Milion Hearts March, ktorý vyprovokovala poľská opozícia, zúčastnilo prvého októbra v centre poľskej metropoly zhruba milión ľudí. Wirtualna Polska informuje, že davy pochodovali ulicami a blokovali najfrekventovanejšie dopravné úseky. "Bola to jedna z najväčších demonštrácií v Varšave za posledné desaťročia. Možno aj najväčšia. Masa ľudí zablokovala súčasne kruhový objazd Radosława a Dmovski," povedal Mariusz Sokołowski, bývalý hovorca policajného riaditeľa. 

Polícia hlásila iné počty 

Okolo 14:00 hlásila poľská tlačová agentúra, že podľa polície, ktorá dozerala na pokojný priebeh protestu, bolo v tom čase v uliciach okolo 60-tisíc demonštrantov. Hovorca veliteľa Sylwester Marczak uviedol, že "polícia už dlhé roky neposkytla z demonštrácie podobne veľké čísla účastníkov". Podľa hovorkyne magistrátu mesta Varšavy Moniky Beuth-Lutykovej ľudia v uliciach zablokovali 4,4 kilometra hlavných ciest.

Sokołowski sa ďalej vyjadril aj k číslam, ktoré poskytla polícia. Podľa iných údajov malo byť na proteste prítomných 10-krát viac ľudí, ako bolo pôvodne hlásené. Podľa neho to však nie je výsledok politického tlaku vládnej koalície, ktorá mala chcieť zámerne skresliť počty demonštrantov. "Keď som pôsobil v polícii, vždy sme verejnosti poskytli čo najpresnejšie odhady počtu účastníkov podobných akcií. Neskôr sme s tým ale prestali, pretože podobné údaje poskytovala aj mestská radnica a rôzne iné inštitúcie," vysvetlil. 

Vláda nesúhlasí 

K pochodu Milion Hearts March sa vyjadril aj poľský vicepremiér Jarosław Kaczyński. Odsúdil mocné médiá, ktoré podporujú Tuska za zveličovanie účasti na zhromaždení. "Silný tlak opozície a médií, ktoré ju podporujú, sú schopné všetko prekrútiť. Tusk povedal, že v uliciach bolo milión ľudí, pričom na snímkach a vo vyhláseniach polície sa uvádza, že počet nepresiahol 60-tisíc," vyjadril sa Kaczyński na zjazde Právo a spravodlivosť (PiS) v Katoviciach.

Jaroslav Kaczynski
Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Kaczynski  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski, File)

S názormi opozície nesúhlasí ani súčasný premiér Poľska Mateusz Morawiecki, ktorý vyhlásil, že Donald Tusk je v spojení s Nemeckom, aby ochromil Poľsko, pričom ho nazval "politickým manželom Angely Merkelovej". "Pokiaľ sa nám podarí poraziť Občiansku platformu, Tuska vyženieme. Pýtate sa kde? No predsa do Berlína," adresoval opozičnému politikovi.  

Tuskov odkaz 

Donald Tusk, ako spoluzakladateľ politickej strany Občianska platforma povedal, že nejde o to, či išlo o najväčšiu politickú demonštráciu v dejinách Európy, alebo nie. Oveľa dôležitejší je podľa neho odkaz pre širokú verejnosť. "Európa žije v nádeji, že Poľsko sa opäť na 100 percent stane európskou, demokratickou a slobodnou krajinou," dodal.  


 

Viac o téme: VoľbyDemonštráciaOpozíciaPoľskoDonald TuskVaršavaJarosław KaczyńskiSkreslené počty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu