Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty druhý (26. apríl 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Koláž Topky.sk - SITA/Ministry of Internal Affairs of Transnistria via AP, SITA/AP Photo/Alexei Alexandro)

KYJEV - Rusko so svojou útočnou vojnou na Ukrajine nebude mať žiaden úspech, vyhlásil v noci na utorok vo videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. K týmto vyjadreniam sa pridal aj minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý hovorí, že Rusko stráca nádej vyvolať strach z podpory Ukrajiny. Boje na východe Ukrajiny však stále pokračujú a doplácajú na to civilisti. Situáciu aj dnes sledujeme ONLINE:

  • Lavrov varoval pred "reálnou" hrozbou tretej svetovej vojny.
  • Rusko obvinilo Kyjev z ostreľovania dediny v Belgorodskej oblasti.
  • Rusko ohlásilo prímerie v okolí mariupolských oceliarní Azovstaľ.
  • Rusko v tejto vojne nič nedosiahne, vyhlásil Zelenskyj

Naživo z Ukrajiny

V Rusku horí kľúčový sklad paliva pre ofenzívu na Donbase

V Rusku horí kľúčový sklad paliva pre ofenzívu na Donbase (Zdroj: Facebook )

 ONLINE

21:49 Americké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok znepokojenie nad výbuchmi v separatistickom regióne Podnestersko v Moldavsku a vyzvalo na zníženie napätia v tejto oblasti. 

21:27 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok obavy z napätia v separatistickom regióne Podnestersko v Moldavsku, ktorý podporuje Moskva. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

20:47 Generálny štáb vyhlásil, že ruské jednotky v Podnestersku sú v stave najvyššej pohotovosti. V Ruskom okupovaných regiónoch Moldavska je v súčasnosti podľa poradcu ministra vnútra Vadyma Denysenka asi 8000 vojakov, z toho takmer 3000 ruských vojakov.

20:38 Ruský prezident Vladimir Putin "v princípe súhlasil" so zapojením Organizácie spojených národov (OSN) a Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Po stretnutí generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa so šéfom Kremľa v Moskve o tom informovali agentúra Reuters aj televízia CNN. Obe sa odvolali na vyhlásenie Guterresovho hovorcu.

19:56 Holandsko dodá Ukrajine "obmedzený počet" ťažkých samohybných húfnic. Po konzultáciách na americkej základni Ramstein v Nemecku to v utorok oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie holandskej tlačovej agentúry ANP.

19:31 Generálny tajomník OSN António Guterres na stretnutí s Vladimirom Putinom.

19:30 Vysokopostavený predstaviteľ Kremľa Nikolaj Patrušev vyhlásil, že "politiky Západu a režimu v Kyjeve, ktorý má Západ pod kontrolou, budú viesť jedine k rozpadu Ukrajiny na niekoľko štátov". V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

19:01 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok povedal, že ruský prezident Vladimir Putin nepreukazuje vážny záujem o diplomaciu s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine – napriek medzinárodnému úsiliu. Informuje o tom agentúra AFP. Blinken členom výboru amerického Senátu pre medzinárodné vzťahy povedal, že Putin ešte neprejavil vážny záujem o zmysluplné rokovania.

18:49 Japonsko poskytne Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc ako napríklad potraviny a lieky, oznámil japonský premiér Fumio Kišida v utorok po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informácie priniesla americká spravodajská televízia CNN.

18:16 Nemecko umožní dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard na Ukrajinu. Oznámila to nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v utorok na americkej leteckej základni Ramstein. Informuje o tom agentúra AP. Nemecko o dodaní systémov Gepard rozhodlo v pondelok, uviedla Lambrechtová. Zbrojná firma Krauss-Maffei Wegmann podľa jej slov "dostane zelenú", aby dodala tieto systémy zo zásob nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr).

17:58 Ruská armáda v utorok varovala, že možno zaútočí na ukrajinské "rozhodovacie centrá" v Kyjeve, a dodala, že ju nezastaví ani prípadná prítomnosť západných poradcov v ukrajinskej metropole. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

17:30 Riaditeľ ukrajinskej štátnej železničnej spoločnosti Olexandr Kamyšin v utorok vyhlásil, že pri útoku ruských síl bol poškodený strategický most cez rieku Dnester. Tento letecký úder podľa neho prerušil železničné spojenie s časťami Odeskej oblasti západne od ústia rieky, ale tiež do susedného Rumunska. Informovala o tom agentúra AP.

17:17 Vyše 16.000 ľudí je nahlásených ako nezvestných počas invázie Ruska na Ukrajine. V utorok to uviedla komisárka ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová. Citovala ju tlačová agentúra DPA. "Po bombardovaní a zničení miesta je prvou prioritou pátranie po nezvestných ľuďoch," uviedla Denisovová v televíznom rozhovore zverejnenom v utorok.

16:37 Moldavská prezidentka Maia Sanduová v utorok varovala, že incidenty v odštiepeneckom regióne Podnestersko boli pokusom o eskaláciu napätia v regióne. Uviedla to počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho zasadnutia bezpečnostnej rady štátu. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

16:35 Ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok telefonicky diskutovali o snahe Moskvy zaistiť bezpečie civilistov počas jej vojenskej operácie na Ukrajine, oznámil Kremeľ. V správe sa naň odvolala tlačová agentúra AFP. Podľa oznámenia Kremľa sa lídri v telefonáte rozprávali "o neustálych snahách Ruska zaistiť bezpečie mierumilovných civilistov vrátane organizovania humanitárnych koridorov".

16:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok odmietol výzvu Kyjeva na osobitné rokovania o umožnení odchodu civilistov z ukrajinského mesta Mariupol. Lavrov to povedal na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v Moskve, informuje stanica Sky News. Návrh Ukrajiny označil Lavrov za "teatrálne gesto", ktorého pravdepodobným cieľom je zinscenovať ďalšiu "srdcervúcu scénku".

"Ak sa máme zhovárať o serióznych postojoch ohľadne rokovaní, tak by (Ukrajinci) radšej mali čo najskôr odpovedať na naše návrhy," povedal Lavrov v súvislosti s písomným návrhom Ruska na ukončenie konfliktu, ktorý podľa Kremľa doručili do Kyjeva minulý týždeň. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však podľa Lavrova tieto ruské návrhy ignoruje.

16:13 Ďalší ruský vrtuľník Ka-52 bol zničený v Charkovskom regióne.

16:10 Mykhailo Podolyak verí, že Moldavsko je ďalším cieľom ruských vojakov.

16:05 Arestovič hovoril o bieloruských dobrovoľníkoch bojujúcich za Ukrajinu. "Ide o jednu z najviac bojaschopných jednotiek AFU. Bielorusi môžu byť hrdí na svojich ľudí na bojisku. Sú žiarivými príkladmi osobnej odvahy, statočnosti a vojenských schopností."

14:58 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v utorok odsúdil niekoľko týždňov trvajúcu okupáciu areálu jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ ruskými jednotkami a označil ju za "veľmi, veľmi nebezpečnú".

14:40 Organizácia Spojených národov je pripravená zmobilizovať svoje ľudské a logistické zdroje na záchranu ľudských životov v ukrajinskom Mariupole. Vyhlásil to v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve. Informuje britská stanicaSky News.

14:38 Bielorusko v utorok ohlásilo začiatok veliteľsko-štábneho cvičenia svojich vzdušných síl a jednotiek protilietadlovej obrany s účasťou Ruska, ktoré majú trvať do piatka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo obrany v Minsku. Do tohto cvičenia bieloruských síl sa majú zapojiť aj jednotky z ruského Západného vojenského okruhu. Ďalšie podrobnosti zverejnené bezprostredne neboli.

14:15 Rusko v utorok oznámilo, že vypovedalo troch švédskych diplomatov. Ide o odvetný krok za nedávne vyhostenie troch ruských diplomatov zo Švédska, ktoré týmto spôsobom reagovalo na vojenskú agresiu Moskvy voči Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

13:44 Poľsko zaviedlo sankcie voči 50 ruským oligarchom a spoločnostiam, ktorých súčasťou je zmrazenie majetku a zákaz vstupu na územie Poľska. V utorok to oznámilo ministerstvo vnútra vo Varšave, informuje agentúra Reuters.

Medzi osobami, na ktoré Poľsko uvalilo sankcie, figurujú okrem iných spoluzakladateľ najväčšej súkromnej ruskej banky Alfa-Bank Michail Fridman, miliardár Oleg Deripaska či Jevgenij Kasperskij, zakladateľ ruskej firmy Kaspersky, zaoberajúcej sa kybernetickou bezpečnosťou.

13:31 Británia pošle na Ukrajinu nové hasičské autá a sanitky. Informoval o tom britský premiér Boris Johnson na sociálnej sieti Twitter. 

13:15 Viac ako osem miliónov ľudí by tento rok mohlo utiecť z Ukrajiny v súvislosti s ruskou vojenskou ofenzívou. V utorok to uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), informuje agentúra AFP.

13:02 Stále nie je možné obnoviť elektrinu pre tretinu obyvateľov Doneckej oblasti. Generálny riaditeľ najväčšej ukrajinskej energetickej spoločnosti Maxim Timčenko povedal, že DTEK sa pokúsil obnoviť elektrické vedenie v regióne, ale neuspel.

12:40 Vojna na Ukrajine sa musí skončiť čo najskôr, vyhlásil v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku rokovaní s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve. Informuje o tom TASR na základe správ televízie BBC a agentúry AFP.

12:31 Diskusie krajín EÚ o udelení štatútu kandidátskej krajiny pre Ukrajinu by určite nemali byť na úkor integračných ambícií krajín západného Balkánu. V rozhovore pre TASR to v Bruseli uviedol osobitný zástupca EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou a pre iné regionálne otázky týkajúce sa západného Balkánu Miroslav Lajčák.

12:13 Spojené štáty jednoznačne veria, že Ukrajina je schopná poraziť Rusko. V utorok to pred rokovaním s predstaviteľmi 40 krajín na americkej základni Ramstein v Nemecku uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. TASR prevzala správu od britskej televíznej stanice Sky News.

11:54 Ruské štátom kontrolované médiá uvádzajú, že Podnestersko sa môže čoskoro rozhodnúť chrániť záujmy republiky. V Podnestersku došlo včera a dnes k niekoľkým výbuchom, ktoré Ukrajina označila za operáciu pod falošnou vlajkou s cieľom vyvolať napätie a možno aj ospravedlniť útok z juhu. Podobnú rétoriku používali zástupcovia Kremľa na východe Ukrajiny pred ruskou inváziou na Ukrajinu 24. februára.

11:30 Organizácia Spojených národov žiada medzinárodných darcov vyše 2,25 miliardy dolárov, ktoré potrebuje na pomoc obyvateľom vojnou postihnutej Ukrajiny. Suma, ktorú na tento účel svetová organizácia potrebuje, sa tak viac než zdvojnásobila, čo OSN zdôvodnila zhoršujúcou sa situáciou na Ukrajine, ktorá sa už vyše dva mesiace bráni ruskej vojenskej agresii. TASR informáciu v utorok prevzala z agentúry AFP.

"V súčasnosti žiadame pre potreby (obyvateľov) Ukrajiny už viac než 2,25 miliardy dolárov," uvádza sa vo vyhlásení Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

11:18 "Skoro ráno 26. apríla otriasli obcou Maiac (Majak) v okrese Grigoriopol dve explózie: prvá o 6:40 a druhá o 7:05. Na miesto boli okamžite vyslané bezpečnostné zložky a záchranná služba," uviedlo na komunikačnej platforme Telegram podnesterské ministerstvo vnútra s tým, že pri incidente nebol nikto zranený. Zo sprievodných snímok je zrejmé, že obe antény sú zničené.

V poslednej dobe sa o Podnestersku v médiách hovorí v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Kyjev sa obáva, že ruské sily sa chystajú územie neuznávanej proruskej republiky Podnestersko používať na podnikanie ďalších útokov na Ukrajinu.

11:01 Bezpečnostná rada Podnesterska oznámila tri „teroristické útoky“. Bola napadnutá budova ministerstva štátnej bezpečnosti, vojenská jednotka v obci Parcani a dve rozhlasové veže.

10:56 V Podnestersku bol vyhlásený červený stupeň teroristického nebezpečenstva.

10:53 Na výjazde z Podnesterska sa tvoriia dnes veľké rady.

10:45 Rusko sa údajne pripravuje na vytvorenie kontroly nad Podnesterskom, uviedlo ministerstvo obrany. To znamená rozsiahlu vojenskú inváziu do Moldavska.

10:32 V dôsledku raketových útokov na jadrovú elektráreň v Záporoží bola jedna osoba zabitá a ďalšia bola zranená.

10:30 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 26. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:19 Keď ruský prezident Vladimir Putin v pondelok gratuloval svojmu francúzskemu náprotivkovi Emmanuelovi Macronovi na znovuzvolenie a zaželal mu "úspech vo vašej činnosti", bol ruský vodca pravdepodobne viac zdvorilý ako úprimný. Macron má totiž na začiatku svojho druhého funkčného obdobia v úmysle, aby Francúzsko aj naďalej stálo na čele medzinárodného snaženia o prinútenie Putina k zmene prístupu k Ukrajine. Dal preto zelenú dodávkam moderných delostreleckých zbraní Kyjevu, ktoré by mohli pomôcť zastaviť novú ruskú ofenzívu na východe krajiny. Píše o tom dnes agentúra AP.

9:55 Prokuratúra Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny začala vyšetrovanie v súvislosti s podozrením, že ruské sily zriadili v meste Vovčansk "koncentračný tábor". Informovala o tom v utorok britská televízia Sky News. Podľa slov šéfa charkovskej oblastnej vojenskej správy ruské jednotky zriadili vo Vovčansku "naozajstný koncentračný tábor, kde sú ľudia vystavovaní mučeniu, nútení spolupracovať alebo aj vstúpiť do ozbrojených síl Ruskej federácie".

9:37 Nie je ani zďaleka isté, že ofenzíva ruskej armády na východe Ukrajiny bude úspešná a že sa Rusku podarí Donbas dobyť, pretože ukrajinské sily majú pomerne silnú pozíciu a podporu Západu v podobe dodávok zbraní. V rozhovore so stanicou Sky News to povedal námestník britského ministerstva obrany James Heappey. Oponoval tiež pondelkovému vyjadreniu šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, že Severoatlantická aliancia sa už do konfliktu v podstate zapojila, pretože Kyjev zásobuje zbraňami.

9:20 Nad obliehaným závodom Azovstaľ v Mariupole sa vznáša hustý čierny dym. Podľa informácií na tento závod plánovala zaútočiť ruská armáda v týchto dňoch. 

Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole
Zobraziť galériu (6)
Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole
Zobraziť galériu (6)
Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

9:04 Energoatom oznámil, že dve rakety preleteli nad najväčšou európskou jadrovou elektrárňou v Záporoží.

8:54 Nemecko poskytne Ukrajine samohybný protilietadlový systém Gepard, ponuku predloží nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová na dnešnej medzinárodnej konferencii na americkej základni Ramstein v Nemecku. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informoval denník Süddeutsche Zeitung.

8:40 Od začiatku vojny na Ukrajine zomrelo najmenej 217 detí a 391 bolo zranených, uvádza Úrad generálneho prokurátora.

8:35 Ukrajina zničila 10 ruských vzdušných cieľov. Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ignat uviedol, že Rusko prišlo o tri lietadlá, tri riadené strely a štyri bezpilotné prostriedky.

8:24 Ukrajinská vojenská správa regiónu hlási výbuchy v Záporoží.

8:12 Do Moskvy dnes na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dorazí generálny tajomník OSN António Guterres. Podľa médií budú rokovať predovšetkým o vpustení humanitárnej pomoci do bojových oblastí na Ukrajine, najmä do obliehaného prístavu Mariupol.

7:55 Na severe Ukrajiny podľa ukrajinskej armády nie sú žiadne známky toho, že by sa Rusko chystalo obnoviť ofenzívu. V pohraničných ruských oblastiach, teda v Brjanskej, Kurskej a Belgorodskej, posilňuje Moskva ochranu hraníc.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaInváziaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu