Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vojna na Ukrajine musí skončiť čo najskôr, vyhlásil generálny tajomník OSN počas návštevy Ruska

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a generálny tajomník OSN António Guterres počas stretnutia v Moskve. Zobraziť galériu (2)
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a generálny tajomník OSN António Guterres počas stretnutia v Moskve. (Zdroj: TASR/Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Vojna na Ukrajine sa musí skončiť čo najskôr, vyhlásil v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku rokovaní s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve. Informuje o tom televízia BBC a agentúra AFP.

"Máme obrovský záujem na tom, aby sme vytvorili podmienky na efektívny dialóg, čo najskoršie prímerie a mierové riešenie (ozbrojeného konfliktu na Ukrajine)," vyhlásil Guterres. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij v pondelok vyhlásil, že podľa neho prímerie na Ukrajine nateraz nemá zmysel.

"Ukrajina podkopáva naše úsilie o otvorenie humanitárnych koridorov, preto si nemyslíme, že prímerie je teraz dobrou voľbou," povedal Poľanskij. Dodal, že prímerie by ukrajinské sily využili "na preskupenie a na ďalšie provokácie".

OSN je pripravená zmobilizovať zdroje na záchranu životov v Mariupole

Organizácia Spojených národov je pripravená zmobilizovať svoje ľudské a logistické zdroje na záchranu ľudských životov v ukrajinskom Mariupole. Vyhlásil to v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve.

Guterres navrhol spoluprácu OSN a Medzinárodného červeného kríža a tiež ruskej a ukrajinskej armády, aby ľudia z Mariupola mohli odísť "smerom, ktorý si sami vyberú". Ako zdôraznil, na Ukrajine je potrebné zaistiť bezpečné humanitárne koridory, ktoré budú rešpektovať obe strany konfliktu. Z Mariupola sa dlhodobo nedarí zrealizovať funkčné humanitárne koridory, za čo sa navzájom obviňujú Ukrajina a Rusko.

Viac o téme: PrímerieSergej LavrovAntónio GuterresVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu