Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ONLINE Počet nakazených presiahol pol milióna, Európa vo veľkých problémoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (24)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ/RÍM/WASHINGTON- Situácia vo svete sa nemení. V Taliansku pribúdajú desiatky obetí denne. Za Taliansko sa zaradilo už aj Španielsko. USA sa stalo treťou krajinou s najvyšším počtom nakazených. Našťastie, v Číne sa situácia stabilizuje a počet nakazených je čoraz menej. Európa však čelí veľkej kríze. Dianie vo svete sledujeme ONLINE.

  • Počet nakazených na celom svete je 510 528, zomrelo 23 028 ľudí, vyliečilo sa 122 232 pacientov (údaje z 26. 3. o 18.30 h.)
  • Svetová zdravotnícka organizácia označila epidémiu za pandémiu
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovalo sa 216 osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvorila hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na 1 925
  • V Taliansku podľahli nákaze koronavírusom ďalšie stovky ľudí, mŕtvych je už 8 215 ľudí, omnoho viac ako v Číne
  • Španielsko prekonalo v počte úmrtí na ochorenie COVID-19 aj Čínu, zomrelo tam už viac ako 4 000 ľudí
  • Vo Francúzsku podľahlo nákaze už viac ako 1 300 ľudí, nakazených je viac ako 25-tisíc
  • Britská vláda žiada zraniteľné osoby, aby zostali tri mesiace doma
  • Rakúsko hlási už 42 mŕtvych v súvislosti s koronavírusom
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234 

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

22:00 Vážení čitatelia, tento online o koronavíruse na Slovensku sa skončil. Ďakujeme, že ste dianie sledovali spolu s nami. Dobrú noc.

21:43 Na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti vo štvrtok pristálo lietadlo, ktorým z Izraela v súvislosti s pandémiou koronavírusu repatriovali 43 maďarských občanov. Na palube bolo aj 31 občanov Slovenska, Česka, Nemecka a Rakúska, uviedol na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

21:37 Egyptské úrady prinútili novinárku britského denníka The Guardian opustiť krajinu po tom, ako informovala o vedeckej štúdii, podľa ktorej má Egypt pravdepodobne výrazne viac prípadov nákazy koronavírusom, ako bolo v krajine oficiálne potvrdených. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke denník The Guardian. (TASR)

21:19 Na veľkonočných omšiach slávených v Rakúsku sa budú môcť z dôvodu pandémiu koronavírusu zúčastniť okrem samotného kňaza len ďalší štyria ľudia. Vyplýva to z usmernení platných v čase pandémie, ktoré vydali rakúski biskupi. Informoval o tom vo štvrtok denník Kurier. (TASR)

21:07 Maltský minister zdravotníctva Chris Fearne vo štvrtok oznámil, že ľudia vo veku nad 65 rokov, tehotné ženy a osoby s chronickými ochoreniami budú musieť od sobotňajšieho rána zostať doma. Opatrenie je súčasťou prísnejších obmedzení zameraných na ochranu rizikových skupín obyvateľstva pred koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Christophe Ena)

21:06 Ukrajina v noci z piatka na sobotu úderom polnoci uzatvára svoje hranice a nevpustí cez ne domov už ani vlastných občanov. Vo štvrtok to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Starostlivosť o ukrajinských občanov v zahraničí tak Ukrajina podľa Zelenského prenechá ukrajinským veľvyslanectvám a konzulátom v daných krajinách.

20:54 Nemecké nemocnice prijmú z Talianska na znak solidárnosti najmenej 47 pacientov s ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Oznámil to vo štvrtok nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, píše agentúra Reuters. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

20:35 Kanada nesúhlasí s plánmi USA poslať na spoločné hranice vojakov, ktorí by mali zadržiavať možných šíriteľov koronavírusu. Povedal to vo štvtok kanadský premiér Justin Trudeau, informovala agentúra AFP. Trudeau reagoval na správy kanadskej spravodajskej stanice Global News, podľa ktorej Biely dom plánuje na hranice vyslať vojakov, aby zadržali každého, kto sa pokúsi prekročiť hranice. (TASR)

20:06 Prenos nového koronavírusu z tehotnej ženy na jej dieťa je síce zriedkavý, ale možný. Vyplýva to zo štúdie čínskych vedcov uverejnenej v odbornom periodiku JAMA Pediatrics. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Tím vedcov sledoval 33 tehotných žien v meste Wu-chan, ktoré bolo pôvodcom i ohniskom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a zistil, že traja novorodenci sa vírusom nakazili pri narodení. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

20:05 Svetoznáma talianska módna značka Armani vo štvrtok oznámila, že vo všetkých svojich talianskych továrňach začne vyrábať jednorazové zdravotnícke kombinézy pre pracovníkov nemocníc. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. (TASR)

19:59 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 365 ľudí. Medzi obeťami je aj 16-ročné dievča.  Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Getty Images)

19:58 Práce na výstavbe železničného tunela pod Brennerským priesmykom na hraniciach s Talianskom boli pozastavené z dôvodu šírenia koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA S odvolaním sa na rakúske železnice Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). (TASR)

19:52 Ochorenie COVID-19 môže viesť v Spojených štátoch k vyše 80.000 úmrtiam a už začiatkom apríla ochromiť nemocnice v celej krajine, dokonca aj v prípade, že obyvatelia budú rešpektovať opatrenia na obmedzenie združovania. Vo štvrtok to ukázal nový výskum, na ktorý sa odvoláva agentúra AFP. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

19:42 V Spojenom kráľovstve zaznamenali po prvý raz vyše 100 mŕtvych za uplynulých 24 hodín v dôsledku nákazy koronavírusom.  Celý článok nájdete TU >> (TASR)

19:41 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas štvrtkového mimoriadneho plenárneho zasadnutia vyjadrili podporu opatreniam EÚ na boj proti pandémii nového koronavírusu. Predseda EP David Sassoli vyhlásil, že 687 europoslancov, ktorí boli osobne prítomní v pléne EP alebo sa zapojili do hlasovania na diaľku, sa vyslovilo za prijatie opatrení navrhnutých Európskou komisiou. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

19:32 Írski politici vyjadrili znepokojenie nad tzv. koronavírusovou výzvou šíriacou sa na sociálnych sieťach, v rámci ktorej ľudia zámerne kašľú priamo do tváre väčšinou starším neznámym osobám a videá takýchto činov potom zverejňujú na internete. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

18:43 V Rumunsku vo štvrtok v prostriedku hektického boja proti koronavírusu odstúpil minister zdravotníctva Victor Costache. Stala sa mu osudnou jeho snaha testovať na prítomnosť koronavírusu čo najviac ľudí, ktorá v tejto krajine vyvolala veľkú kritiku. Costache v stredu vyhlásil, že otestovaní na prítomnosť koronavírusu by mali byť všetci obyvatelia rumunskej metropoly Bukurešť. Vzápätí sa z neho začali vysmievať médiá, opozícia a aj niektorí vládni politici, pričom tá vecnejšia časť kritiky sa týkala toho, že Bukurešť je dvojmiliónové mesto a otestovať všetkých jej obyvateľov by trvalo neúmerne dlho, čo znamená, že Costacheho plán bol údajne úplne nereálny. (TASR)

18:37 Predseda nemeckej Spolkovej lekárskej komory (BÄK) Klaus Reinhardt vyzval vo štvrtok obyvateľov Nemecka, aby na ochranu pred koronavírusom nosili jednoduché ochranné rúška. Zároveň apeloval na to, aby účinnejšie respirátory prenechali zdravotníkom. Informoval o tom denník Die Welt. Celý článok nájdete Tu >> (TASR)

18:25 Pašované šupinavce prenášajú vírusy príbuzné koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý vo svete spôsobil pandémiu. Informovala o tom vo štvrtok na svojej stránke stanica BBC s odvolaním sa na výsledky výskumu zverejnené v časopise Nature. Vedci tvrdia, že predaj týchto zvierat by mal byť prísne zakázaný, aby sa v budúcnosti minimalizovalo riziko vypuknutia ďalšej pandémie. (TASR)

18:19 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusu v Česku stúpol za dnešok do 18:00 o 162 na 1925. Nárast počtu prípadov je tak dnes výrazne menší ako v stredu, kedy za celý deň pribudlo 291 nových prípadov. Dnes sa tiež zvýšil počet úmrtí medzi ľuďmi nakazenými koronavírusom zo stredajších šiestich na deväť. Vyplýva to z údajov na webe ministerstva zdravotníctva ku koronavírusu. Celý článok nájdete TU >> 

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mic Smith, Courtland Wells/The Vicksburg Post)

18:14 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 712 ľudí. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

17:57 Nový druh koronavírusu SARS-CoV-2 si v Arménsku vo štvrtok vyžiadal prvú obeť po tom, ako nákaze podľahla 72-ročná žena. S odvolaním sa na vyhlásenie arménskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. (TASR)

17:52 V Českej republike zaznamenali siedme úmrtie na nový koronavírus. V meste Hradec Králové zomrel 80-ročný pacient trpiaci vážnym ochorením. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

17:48 Krajiny skupiny G20 sa vo štvrtok prostredníctvom videosummitu, na ktorý vyzval saudskoarabský kráľ Salmán, zaviazali na spoluprácu v boji proti pandémii koronavírusu a oznámili, že do svetovej ekonomiky nalejú päť biliónov dolárov (viac ako 4,5 bilióna eur). Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Muhammad bin Salmán
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/Mandel Ngan/Pool Photo via AP, File)

17:47 Libanon v boji proti novému koronavírusu vo štvrtok rozhodol o predĺžení obmedzení spojených s voľným pohybom osôb o dva týždne. V platnosti tak aktuálne zostanú do 12. apríla, informovala agentúra Reuters. (TASR)

17:41 Čína v snahe spomaliť šírenie koronavírusu od soboty dočasne zakáže vstup do krajiny väčšine cudzincov vrátane tých, ktorí majú platné víza či povolenie na pobyt. Informovali o tom vo štvrtok agentúry AFP a AP s odvolaním sa na čínske ministerstvo zahraničných vecí. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

17:32 Kňaz v obci Rogalin na západe Poľska ponúka svojim farníkom možnosť veľkonočnej spovede z pohodlia ich vlastných áut, keďže v krajine v čase boja proti koronavírusu platí nové opatrenie zakazujúce zhromažďovanie ľudí. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

17:31 Afganská vláda nariadila prepustenie približne 10.000 väzňov - väčšinou žien, mladistvých a chorých ľudí - s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Podľa agentúry AFP o tom informoval vo štvrtok tamojší generálny prokurátor Faríd Hamídí. (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Getty Images)

17:03 Kazachstan v súvislosti so šírením nového koronavírusu SARS-CoV-2 zakáže od 28. marca obyvateľom metropoly Nur-Sultan, ako aj najväčšieho mesta Alma-ata opúšťať svoje domovy s výnimkou nákupov a ciest na pracovisko. S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie kazašskej vlády o tom informovala agentúra Reuters. (TASR)

16:49 Česká vláda vo štvrtok ponúkla 10-tisíc ochranných odevov pre zdravotníkov v Taliansku a Španielsku, dvoch krajinách, ktoré sú momentálne najviac postihnuté pandémiou koronavírusu. O tomto rozhodnutí českej vlády vo štvrtok informoval minister vnútra Jan Hamáček. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

16:48 Ďalších šesť ľudí vo Walese a traja v Škótsku zomreli na následky nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa celkový počet obetí v Spojenom kráľovstve zvýšil na 474. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica Sky News. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

16:40 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn si nemyslí, že pandémia koronavírusu v Nemecku už dosiahla svoj vrchol a počíta s narastajúcim zaťažením nemocníc a ambulancií. Informoval o tom vo štvrtok denník Die Welt. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

16:29 Nemecký minister vnútra Horst Seehofer je proti predčasnému uvoľneniu obmedzení vychádzania zavedených z dôvodu pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom vo štvrtok denník Süddeutsche Zeitung (SZ). Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Horst Seehofer
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, file)

16:12 Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz vyzval vo štvrtok lídrov krajín skupiny G20, aby prijali "účinný a koordinovaný" postup v boji proti kríze vyvolanej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP. (TASR)

16:03 Nový koronavírus sa v Británii pravdepodobne začal šíriť o mesiac skôr, než odborníci doteraz predpokladali. Informoval o tom vo štvrtok britský denník Daily Telegraph. (TASR)

15:48 Belgické ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok uviedlo, že vrchol pandémie nového koronavírusu SARS-CoV-2 krajinu ešte len čaká, pričom mnohé bude záležať od toho, ako budú občania dodržiavať opatrenia obmedzujúce sociálne kontakty. Informovala o tom agentúra Reuters. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Getty Images)

15:42 Na Ukrajine potvrdili dosiaľ 156 prípadov infekcie koronavírusom, z toho päť smrteľných. Jeden pacient sa uzdravil. Podľa agentúry UNIAN o tom vo štvrtok informovalo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

15:36 Šesť žalôb bolo podaných vo Francúzsku proti vláde za to, že nekonala dostatočne rýchlo pri zastavení šírenia nového druhu koronavírusu. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

15:29 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahol vo Švajčiarsku vo štvrtok 10.714. V krajine zaznamenali doteraz 161 úmrtí na COVID-19, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad pre zdravotníctvo (BAG). Celý článok nájdete TU >> (TASR)

15:18 Pápež František absolvoval test na prítomnosť nového koronavírusu, ktorého výsledok bol negatívny. Informovala o tom vo štvrtok agentúra APA s odvolaním sa na milánsky denník Corriere della Sera. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Pápež František
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

15:05 Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili novým koronavírusom, stúpol za uplynulých 24 hodín o 1019 (16 percent) na 7431. Informovala o tom vo štvrtok stránka verejnoprávneho rozhlasu NOS s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM). Celý článok nájdete TU >> (TASR)

14:55 Časť zdravotníkov vo Francúzsku je terčom šikanovania zo strany svojich susedov, ktorí sa obávajú, že sa od nich nakazia novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

14:24 Japonský premiér Šinzó Abe vo štvrtok povedal, že krajina zakáže vstup na svoje územie cudzincom cestujúcim z 21 európskych krajín a Iránu. Informovali o tom agentúra AP a televízia NHK. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

14:06 Nemecko testuje na koronavírus až 500.000 ľudí týždenne. To pomáha znižovať úmrtnosť na chorobu COVID-19 v krajine. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok uviedol Christian Drosten, hlavný virológ berlínskej univerzitnej nemocnice Charité. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

14:02 Približne 20 kilometrov dlhú kolónu vytvorili vo štvrtok dopoludnia na východe Rakúska nákladné vozidlá, ktoré zostali stáť na diaľnici A4 vedúcej ku hranici s Maďarskom. Informovala o tom tlačová agentúra APA. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

14:00 Už 37 lekárov v Taliansku zomrelo na koronavírus. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

13:25 Severná Kórea tajne požiadala o medzinárodnú pomoc s cieľom zvýšiť svoje kapacity pri testovaní na nový druh koronavírusu, pretože hrozí, že pandémia choroby COVID-19 ochromí jej krehký systém zdravotnej starostlivosti. Informoval o tom vo štvrtok denník Financial Times (FT), ktorý sa odvolal na zdroje oboznámené s touto situáciou.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Európe prekročil 250.000

13:04 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe prekročil 250.000. Viac než polovica z nich pripadá na Taliansko (74.386) a Španielsko (56.188). Vyplýva to zo štvrtkového výpočtu francúzskej tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza zo zverejnených oficiálnych údajov. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

13:03 Neustály príval pacientov s novým koronavírusom môže už o niekoľko dní ochromiť londýnske nemocnice. Informoval o tom vo štvrtok britský denník The Guardian. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

12:59 Maďarská vláda neplánuje v súčasnosti sprísnenie opatrení v boji proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Posilňovne, obchody a ďalšie obchodné jednotky môžu byť otvorené do 15.00 h, vyhlásila vo štvrtok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová na tlačovej konferencii krízového štábu.

12:42 Niektorí členovia skupiny priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) odmietli návrh vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré obsahovalo výraz "wuchanský vírus", čo vyústilo do viacerých vyhlásení. Správu priniesla vo štvrtok americká spravodajská stanica CNN. (TASR)

12:08 Vo Švédsku zaznamenali nárast počtu úmrtí súvisiacich s koronavírusom, ktoré by mohli zmeniť značne uvoľnený prístup, v rámci ktorého zostávajú v krajine otvorené základné školy, reštaurácie a bary. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP. (TASR)

V Španielsku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 655 ľudí

11:52 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 655. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo viac ako 4000 ľudí. Informoval o tom vo štvrtok denník El País. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/Julien Chatellier/Dicod via AP)

11:14 Deväťdesiatsedemročná Kórejčanka sa úplne vyliečila z choroby COVID-19 vyvolanej novým druhom koronavírusu a prepustili ju z nemocnice. Žena je najstaršou známou osobou v krajine, ktorá sa vyliečila z tohto potenciálne smrteľného ochorenia, informovala vo štvrtok agentúra Jonhap. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

11:10 Britský princ Charles, ktorému tento týždeň zistili nový koronavírus, nepreskočil bežné poradie čakateľov na testy vzhľadom na jeho zdravotný stav a príznaky ochorenia. Uviedol to vo štvrtok štátny tajomník britského ministerstva zdravotníctva Edward Argar, ktorého citovala agentúra Reuters. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Princ Charles
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

10:59 Irán zaznamenal za posledných 24 hodín ďalších 157 prípadov úmrtia na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Ich celkový počet tak stúpol na 2234. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. (TASR)

Rakúsko eviduje v súvislosti s koronavírusovou pandémiou už 42 úmrtí

10:53 Minister zdravotníctva Rudolf Anschober to povedal vo štvrtok dopoludnia na tlačovej konferencii, kde taktiež oznámil aktualizovaný počet známych prípadov nakazenia, informovala tlačová agentúra APA. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

10:40 Taliansky zamestnanec Svätej stolice, ktorý vo Vatikáne býva v rovnakom hosťovskom dome ako pápež František, bol pozitívne testovaný na chorobu COVID-19 a hospitalizovaný. Agentúra AFP s odvolaním sa na viaceré talianske denníky informovala, že ide o kňaza, ktorý roky žije vo vatikánskom penzióne Dom sv. Marty (Domus sanctae Marthae), kde má svoj byt aj pápež. (TASR)

Námestie sv. Petra vo
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

10:15 Novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 sa údajne nakazil aj jeden z vedúcich pracovníkov maďarského Národného centra zdravia (NNK), napísalo vo štvrtok internetové vydanie denníka Népszava, ktorého informácie tlačové oddelenie NNK nevyvrátilo. (TASR)

09:59 O ďalších 15 dní - až do 11. apríla - schválil španielsky parlament vo štvrtok v skorých ranných hodinách vládny návrh o predĺžení stavu núdze platného na celom území krajiny. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. Stav núdze bol v Španielsku vyhlásený 14. marca na 15 dní a musí byť opakovane predlžovaný. (TASR)

09:41 Moskovský primátor Sergej Sobianin z dôvodu rozšírenia koronavírusu nariadil v ruskej metropole zavrieť kaviarne a reštaurácie a prestať s poskytovaním služieb - napríklad v kaderníckych či kozmetických salónoch. (TASR)

V Rakúsku za deň pribudli ďalšie stovky nakazených a štyri úmrtia

09:38 Na území Rakúska pribudlo za posledný deň vyše 600 potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu, ktorých bolo celkove k štvrtkovému ránu (08.00 h) zaznamenaných už 5888. Oficiálny počet úmrtí v dôsledku tejto nákazy medzitým v krajine vzrástol z 30 na 34. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

Česko 291 nových prípadov nákazy koronavírusom

09:20  V Českej republike bolo vo štvrtok ráno potvrdených 1775 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Šesť ľudí nákaze COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahlo. Z nákazy sa doteraz vyliečilo desať ľudí. Vykonaných bolo 26.698 testov. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

09:10 Thajsko počas plynulých 24 hodín zaznamenalo 111 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet prípadov dosiahol 1045. Informovalo o tom vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva, ktoré citovala agentúra TASS. (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

09:07 Malajzijský panovnícky pár je v karanténe po tom, ako siedmich zamestnancov paláca pozitívne testovali na nový koronavírus. Palác vo štvrtok informoval, že zamestnancov hospitalizovali v utorok a úrady sa snažia zistiť zdroj nákazy.

09:02 Francúzska armáda poskytne podporu verejným službám, ktoré musia v čase koronavírusovej pandémie znášať nápor. Vojenskú operáciu pod názvom Nezlomnosť ohlásil prezident Emmanuel Macron, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/Mathieu Cugnot/Pool via AP)

08:55 Austrálske štáty v snahe spomaliť šírenie koronavírusu jednostranne obmedzujú vyučovanie v školách. Federálna vláda však trvá na tom, že musia zostať otvorené, píše agentúra DPA. Štáty Queensland, Južná Austrália a Západná Austrália vo štvrtok oznámili, že prázdniny, ktoré sa mali konať približne v polovici apríla, presúvajú už na budúci týždeň. Rovnako sa už skôr rozhodli štáty Viktória a teritórium hlavného mesta Canberra. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

08:37 Irán zaviedol vo štvrtok zákaz medzimestského cestovania v obavách pred druhou vlnou nákazy koronavírusom v tomto najviac postihnutom štáte na Blízkom východe. (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

08:24 Južná Kórea potvrdila vo štvrtok 104 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich počet stúpol na 9241. Chorobe COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahlo za posledných 24 hodín šesť ľudí, čím sa počet úmrtí na toto ochorenie zvýšil na 132. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

07:55 V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín 67 nových prípadov ochorenia COVID-19, vo všetkých prípadoch išlo o nedávno "privezené" nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zo zahraničia. Ide o nárast oproti predchádzajúcemu dňu, keď evidovali 47 nových prípadov, taktiež to boli všetko cestujúci prichádzajúci zo zahraničia. Informovala o tom vo štvrtok čínska Národná zdravotnícka komisia s tým, že šesť ďalších ľudí nákaze podľahlo. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

07.26 Ruská vláda nariadila úradu civilného letectva, aby od piatka prerušil všetky pravidelné aj charterové lety smerujúce z krajiny aj do krajiny. Informovali o tom vo štvrtok tlačové agentúry Reuters a TASS. (TASR)

06:15 Republikánmi ovládaný americký Senát v noci na štvrtok po niekoľkých dňoch intenzívnych diskusií jednomyseľne schválil historicky najväčší záchranný balík pre tamojšiu ekonomiku postihnutú koronavírusovou krízou. Návrh zákona prešiel pomerom hlasov 90:0, informuje tlačová agentúra AFP. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Senát jednohlasne odsúhlasil finančnú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/Senate Television via AP)

03:57 Fínska vláda sa v stredu rozhodla, že vyhlási trojtýždňovú blokádu regiónu Uusimaa, ktorý je epicentrom koronavírusovej epidémie v tejto severskej krajine. Opatrenie má zabrániť cestovaniu obyvateľstva, ktoré by tak mohlo vírus rozniesť do iných častí Fínska. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee)

00:57 Miestne úrady v druhom najväčšom meste Grécka Solún vyhlásili, že obyvatelia mesta počas karanténnych opatrení upchávajú systém kanalizácie, keď splachujú ochranné prostriedky proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP. (TASR)

23:57 Minister obrany USA Mark Esper vydal nariadenie, ktorým na 60 dní zastavuje akýkoľvek pohyb, presun a cestovanie amerických síl pôsobiacich v zahraničí. Príkaz má pomôcť zastaviť šírenie koronavírusu v radoch americkej armády, vysvetlil Esper v stredu tlačovej agentúre Reuters. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

Americký minister obrany Mark
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/Army Staff Sgt. Nicole Mejia/Department of Defense via AP)

23:17 Počet zaregistrovaných prípadov nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie presiahol vo svete číslo 450.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza zo zverejnených oficiálnych údajov. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)


Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

ONLINE Počet nakazených presiahol
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: ČeskoUSAŠpanielskoTalianskoFrancúzskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu