Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Zdravotníci vo Francúzsku sú terčom šikanovania zo strany svojich susedov

(Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Časť zdravotníkov vo Francúzsku je terčom šikanovania zo strany svojich susedov, ktorí sa obávajú, že sa od nich nakazia novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom televízia BFM. Podľa nej si napríklad jedna zdravotná sestra z juhofrancúzskeho mesta Montpellier našla za stieračom auta výzvu, aby parkovala ďalej od áut susedov, pretože pracuje vo vysoko infekčnom prostredí a oni sa obávajú kontaminácie.

Iná zdravotná sestra zasa uviedla, že mnohí z jej kolegov si na dverách do svojich bytov našli oznam, aby sa v spoločných priestoroch správali ohľaduplne, alebo sa, kým epidémia choroby COVID-19 nepominie, radšej presťahovali inam. Koncom minulého týždňa sa na sociálnych sieťach objavila výzva k spoluobčanom, aby prestali vykrádať autá označené ako zdravotnícke, keď v nich vidia rúška alebo iný zdravotnícky materiál. Pre rúška bolo vykradnutých aj viacero ambulancií.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Prakticky vo všetkých krajinách, ktoré sú postihnuté novým typom koronavírusu, je v čase epidémie veľký nedostatok základných prostriedkov na ochranu pred ním. Ide o problém, s ktorým od začiatku epidémie zápasia v prvom rade lekári a zdravotnícky personál v prvej línii kontaktu s nakazenými. Veľký problém s nedostatkom masiek majú najmä zdravotníčky na "voľnej nohe", ktoré prichádzajú ku klientom domov, či ošetrovateľky v domovoch seniorov.

Mnohé nemocnice vo Francúzsku sa preto obrátili so žiadosťou o pomoc na miestne textilné závody, ktoré upravili svoj výrobný program a textilné rúška šijú teraz vo veľkom. Medzi nimi je aj továreň na džínsy značky 1083 v provensálskom meste Romans, ktorá šije rúška z bavlny využívanej ako podšívka vo vreckách nohavíc. Doma šité rúška do nemocníc prinášajú aj dobrovoľníci.
 

Viac o téme: ZdravotníciFrancúzskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu