Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Macron vyhlásil koronavírusu vojnu, do boja zapojil armádu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Mathieu Cugnot/Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzska armáda poskytne podporu verejným službám, ktoré musia v čase koronavírusovej pandémie znášať nápor. Vojenskú operáciu pod názvom Nezlomnosť ohlásil prezident Emmanuel Macron, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Oficiálny počet úmrtí spájaný s novým druhom koronavírusu medzitým vo Francúzskej republike stúpol na najmenej 1331. Známych prípadov nakazenia je už vyše 11.500. Vláda už pred vyše týždňom zakázala občanom vychádzať z príbytkov v iných než nevyhnutých prípadoch, pričom tiež nariadila zatvorenie škôl, reštaurácií a iných verejných zariadení.

Ohlásená armádna operácia má byť zameraná na "poskytovanie pomoci a podpory obyvateľstvu, ako aj na pomáhanie verejným službám čeliť epidémii v pevninskom Francúzsku i zámorí", povedal Macron v stredajšom prejave.

"Jednota a odvaha nám umožnia toto prekonať. Sme len na začiatku, ale vydržíme," pokračoval prezident zahalený maskou, podľa ktorého je Francúzsko v súčasnosti "vo vojne". V boji proti koronavírusu sa podľa neho "mobilizoval celý národ". Macron sa tak vyjadril po návšteve poľnej nemocnice zriadenej armádou v regióne Mulhouse na východe krajiny, ktorý je koronavírusovou pandémiou výrazne zasiahnutý. Prisľúbil zároveň vyššie investície do nemocníc.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Francúzski predstavitelia medzitým v stredu oznámili, že v rámci rozšírenia opatrení proti šíreniu koronavírusu bude v oblasti Paríža a jeho predmestí obmedzená na minimum prevádzka metra a železníc. Ohlásili tiež uzavretie dvoch parížskych letísk. Premávka vlakov má pre tých, ktorí sa potrebujú aj v čase krízy dostať do práce, postačovať. Inému cestovaniu majú zabrániť policajné kontroly na staniciach.
 

Viac o téme: ArmádaFrancúzskoKoronavírusEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu