Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Americký Senát schválil finančnú injekciu: Dva bilióny dolárov pôjdu pre ekonomiku

Senát jednohlasne odsúhlasil finančnú injekciu Zobraziť galériu (2)
Senát jednohlasne odsúhlasil finančnú injekciu (Zdroj: SITA/Senate Television via AP)

WASHINGTON - Republikánmi ovládaný americký Senát v noci na štvrtok po niekoľkých dňoch intenzívnych diskusií jednomyseľne schválil historicky najväčší záchranný balík pre tamojšiu ekonomiku postihnutú koronavírusovou krízou. Návrh zákona prešiel pomerom hlasov 90:0, informuje tlačová agentúra AFP.

Dohoda o návrhu zákona o mimoriadnej finančnej pomoci, ku ktorej dospeli demokrati, republikáni a Biely dom, teraz poputuje do Snemovne reprezentantov - dolnej komory amerického Kongresu -, pričom ju musí následne podpísať aj prezident Donald Trump.

Snemovňu reprezentantov ovládajú demokrati, ich lídri však predpokladajú, že legislatíva v piatkovom jednoduchom hlasovaní prejde. Trump takisto už predtým vyhlásil, že schválené opatrenie bezodkladne podpíše do zákona.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Balík federálnej pomoci vo výške zhruba dvoch biliónov dolárov poskytne priemernej štvorčlennej rodine príspevok 3400 dolárov. Približne 500 miliárd dolárov pôjde v podobe dotácií a pôžičiek menším firmám a kľúčovým priemyselným odvetviam; to zahŕňa i 50 miliárd pre letecké spoločnosti a ich zamestnancov.

Zhruba 100 miliárd dolárov je určených vyčerpaným nemocniciam a iným zdravotníckym zariadeniam na nákup potrebného vybavenia. Záchranný plán zároveň výrazne rozšíri podporu v nezamestnanosti či v prípade koronavírusového ochorenia.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


K dohode došlo pod tlakom v podobe nárastu počtu úmrtí a nakazených novým koronavírusom v USA. Podľa najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa zomrelo v Spojených štátoch dosiaľ na chorobu COVID-19, ktorú daný vírus vyvoláva, už 1031 ľudí, pričom potvrdených prípadov nákazy je v krajine celkovo 68.572, uvádza AFP.

USA majú po Číne a Taliansku tretí najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy. Jednou z najviac postihnutých lokalít je štát New York, kde v meste New York od vypuknutia pandémie zomrelo už 280 ľudí. Celosvetovo si ochorenie COVID-19 od vlaňajšieho decembra, keď ho po prvý raz zaznamenali v Číne, vyžiadalo viac než 21.000 mŕtvych.
 

Viac o téme: USASenátKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu