Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Vo Francúzsku bolo podaných šesť žalôb proti vláde za nekonanie pri šírení vírusu

(Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Šesť žalôb bolo podaných vo Francúzsku proti vláde za to, že nekonala dostatočne rýchlo pri zastavení šírenia nového druhu koronavírusu.

Predstaviteľ súdnictva povedal vo štvrtok pre tlačovú agentúru AP, že žaloby podali jednotlivci aj skupiny, požadujúc stíhanie ministrov vlády za zabitie, ohrozenie ľudí a neposkytnutie pomoci ľuďom v ohrození. Vo Francúzsku podľahlo ochoreniu COVID-19 spôsobenému novým koronavírusom vyše 1300 ľudí. Potvrdených je tam viac ako 25.000 prípadov nákazy.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Jednu žalobu podal 46-ročný muž z oblasti Paríža, ktorý sa nakazil koronavírusom, uviedol jeho právnik pre rozhlasovú stanicu France-Info. V žalobe obviňuje vládu za "nečinnosť" v čase, keď sa už vírus šíril po celom svete. Francúzsko zaviedlo minulý týždeň celoštátne opatrenia na obmedzenie pohybu verejnosti, teda takmer dva mesiace po výskyte prvého prípadu nákazy v krajine.

Žaloby boli podané na špecializovanom trestnom súde pre stíhanie ministrov kabinetu. Všetky žaloby boli podané na Súdnom dvore Francúzskej republiky - jedinom orgáne, ktorý má právomoc súdiť ministrov za činy spáchané počas výkonu funkcie. Súd rozhodne, či sa týmito prípadmi bude zaoberať.
 

Viac o téme: ŽalobyFrancúzskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu