Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matečná: Nižšiu daň z pridanej hodnoty by mali mať ovocie a zelenina

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA – Ovocie a zelenina by mali mať nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH) a zároveň, aby DPH ostala na tie produkty, ktoré obsahujú cukor, a teda škodia zdraviu. Povedala to v stredu ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) k zoznamu potravín so zníženou DPH.

Dodala, že tému cukru vedia vyriešiť aj vyhláškou, aby sa do škôl nedostávali produkty, ktoré ho obsahujú vo veľkom množstve. Pripomenula, že v školách sú automaty s veľmi sladenými nápojmi. Podľa nej je predpoklad, že nižšia DPH zníži ceny, zároveň chce počkať na analýzu od odborníkov.

"Na Slovensku je DPH na základné potraviny ako maslo, mlieko, chlieb a ďalšie komodity vo výške 10 %. Je účelné hovoriť o rozšírení tohto zoznamu nie o konkrétny tovar, ale možno napríklad o ovocie a zeleninu," povedal k téme po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Premiér si však nemyslí, že by do takéhoto zoznamu mali patriť sladené nápoje, ktoré neprospievajú zdraviu obyvateľstva.

O úprave DPH na potraviny hovoril po Koaličnej rade (15. 4.) predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko. Podľa neho bola akceptovaná možnosť rozšírenia zoznamu potravín, ktoré majú zníženú DPH. Danko má takú predstavu, že by malo ísť o zdravú stravu.

Schválenie smernice o dvojakej kvalite je víťazstvom spotrebiteľov

Smernica o dvojakej kvalite produktov schválená v stredu Európskym parlamentom je víťazstvo nielen pre Slovensko, ale aj pre všetkých spotrebiteľov v strednej a východnej Európe, ktorí sú dvojakou kvalitou najpostihnutejší, komentovala výsledok hlasovania europoslancov ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS). 

Dvojaká kvalita potravín, ale aj ďalších výrobkov je problémom spotrebiteľov tretiny krajín Európskej únie, predovšetkým jej východnej časti. Testy preukázali, že menej mäsa, menej prírodných zložiek a viac umelých aditív pri rovnakých produktoch sú takmer vo všetkých prípadoch v neprospech nových členských krajín. "Tlak, ktorý sa nám podarilo vyvinúť s ďalšími dotknutými členskými štátmi, dnešným dňom vyúsťuje do celoeurópskeho legislatívneho riešenia problému, ktorý tu existoval roky," uviedla Matečná vo vyhlásení zaslanom médiám. 

Za klamlivú obchodnú praktiku by sa mohla po novom považovať aj dvojaká kvalita tovarov, ktoré sú propagované v rôznych štátoch ako rovnaké, hoci majú výrazne odlišné zloženie. Zakázať dvojakú kvalitu produktov bude možné za predpokladu, že odlišné zloženie nebude odôvodnené legitímnymi a objektívnymi faktormi. Medzi ne by mohli patriť okrem iného dostupnosť alebo sezónnosť surovín, zlepšovanie prístupu k zdravým a výživným potravinám či právo obchodníka ponúkať tovar rovnakej značky na rôznych geografických trhoch v baleniach rôznej hmotnosti alebo objemu. 

Posudzovanie jednotlivých prípadov bude v kompetencii národných kontrolných orgánov, v prípade Slovenska Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Výrobcom alebo distribútorom usvedčeným z uplatňovania dvojakej kvality budú hroziť sankcie. Tie sa v prípade závažných prehreškov môžu vyšplhať až na štyri percentá ročného obratu, ktorý dosiahnu v každom dotknutom členskom štáte.

Viac o téme: Gabriela MatečnáDaň z DPHDvojitá kvalita potravín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu