Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

SMUTNÁ správa od susedov: Zomrel herec Jan Kačer (†87)!

Jan Kačer Zobraziť galériu (2)
Jan Kačer (Zdroj: ČT)

PRAHA - Do hereckého neba odišiel herec a režisér Jan Kačer. Tento svet opustil vo veku 87 rokov. Smutnú správu potvrdila jeho dcéra.

Jan Kačer bol pred niekoľkými dňami hospitalizovaný v pražskej nemocnici so zápalom pľúc. Následne aj napriek nesúhlasu lekárov podpísal reverz a odišiel domov, informoval vtedy český portál Blesk.cz. Jeho dcéra Adéla Kubačáková pre ČTK potvrdila, že herec dnes zomrel. Svoju manželku Ninu Divíškovú tak prežil o necelé tri roky. Jej odchod ho zdrvil.

SMUTNÁ správa od susedov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ArtCam)

Jan Kačer sa narodil 3. októbra 1936 v Holiciach. Jeho otec bol obchodník židovského pôvodu a potom, čo nacistické Nemecko obsadilo Sudety, si vzal život. Tým svojich synov, vtedy dvojročného Jana a desaťročného staršieho brata, zrejme zachránil pred deportáciou do koncentračných táborov a takmer istou smrťou. Cesta mladého Jana viedla najprv do Bechyne, kde vyštudoval keramickú školu, potom na pražskú DAMU, odbor réžia. Už počas štúdia pôsobil v ostravskom Divadle Petra Bezruča, kam sa po dokončení školy so skupinou svojich spolužiakov presídlil.

V roku 1965 stál pri zrode jednej z najslávnejších pražských divadelných scén, Činoherného klubu. V polovici 70. rokov bol poslaný do „vyhnanstva“ späť do Ostravy, paradoxne však smel hosťovať v zahraničí. Desať dlhých rokov odlúčenia od rodiny niesol ťažko. V roku 1986 sa do metropoly vrátil, tentoraz na dosky Divadla na Vinohradoch. Po revolúcii prešiel do činohry Národného divadla. Sedem rokov tu režíroval nové inscenácie, neskôr bol členom hereckého súboru.

Viac o téme: Jan Kačer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu